Anasayfa Video Raspberry Pi Üzerinde Steam Oyunlarını Nasıl Oynarsınız?

Raspberry Pi Üzerinde Steam Oyunlarını Nasıl Oynarsınız?

Bilgisayarınızla aynı yerel ağa bağlı bir Raspberry Pi bilgisayarı kullanarak, PC’nizdeki Steam oyunlarını başka odadaki TV’nizde nasıl oynayabileceğinizi adım adım anlatıyoruz.

Bilgisayarınız başka odadaysa ve PC kasanızı çalışma odanızdan TV’nizin olduğu oturma odasına taşımak istemiyorsanız, kredi kartı büyüklüğünde bir bilgisayar olan Raspberry Pi ile PC oyunlarınızı televizyon ekranına stream edebilirsiniz.  Bunun için Steam Link uygulamasını kullanacağız.

Başka bir odada bulunan video kurgu ve oyun sistemimiz, 32 çekirdekli AMD Ryzen Threadripper işlemcili ve Nvidia Geforce GTX 1080Ti ekran kartlı, 32GB belleğe sahip bir PC. Haliyle biraz gürültülü çalışıyor ve televizyonun civarında bu kasayı koyabileceğim bir yer yok. İş için ayrı, oyun için ayrı bilgisayar almaktansa, TV’nize bir Raspberry Pi bağlayıp bu işi ucuza halledebilirsiniz.

Öncelikle şık bir mini soğutucu taktığımız ve kasa içine koyduğumuz Raspberry Pi bilgisayarımızı başlatıyoruz. Daha sonra bir terminal (konsol) penceresi açıyoruz.

İlk yapmanız sistemin ve uygulamaların güncel olduğunu doğrulamak. Bunun için:

sudo apt-get update

ve ardından:

sudo apt-get upgrade

yazıyoruz. Varsa güncel paketler yüklenecektir.

Sonrasında Linux’da çalışan Steamlink versiyonunu yüklemek için terminale:

sudo apt install steamlink

yazıyoruz. 

Steam Link’in yüklenmesi 1-2 dakika sürecektir. İlk çalıştırdığınızda bir güncelleme yapıp, çalışması için gerekli bazı ek paketleri yüklemek için sizden izin isteyebilir. Y tuşuna ve enter tuşuna basıp bunları onaylayın.

Steam Link’i çalıştırıp “Get Started” tuşuna tıklıyoruz. 

Bilgisayar ve Raspberry Pi’yi aynı ağa bağladığım için Steam Link otomatik olarak Steam yüklü bilgisayarı buldu. Ekranda görünen bilgisayara tıkladıktan sonra Steam Link bize bir kod verecek. Daha sonra bilgisayarımızda bir pencere çıkacak ve bu kodu girmemizi isteyecek. 

Kodu girdikten sonra Steam Link ağ bağlantı hızını test edip optimum değerlere göre kendini ayarlayacak. Bu da tamamlandıktan sonra artık oyun oynamaya hazırız. Bununla birlikte değiştirebileceğimiz birkaç ayar da mevcut. 

Bu ayarlardan Steaming kısmına gidip Steaming Quality karşısındaki seçeneği Fast yapıyoruz. Bu noktada özellikle belirteyim, Raspberry Pi ve PC’nizin ethernet kablosuyla veya minimum 5 Ghz AC WI-FI ile routera bağlı olduğundan emin olun. 

Bu da tamamlandıktan sonra kontrolcü ayarlarına geliyoruz. Bizde Xbox One S kablosuz kontrolcü var. Zaten algılanmış gözüküyor görebildiğiniz gibi, siz de kontrolcünüzün burada gözüktüğünden emin olun.

Son olarak Start Playing tuşuna tıklıyoruz ve Steam Link bilgisayarımıza bağlanıp oyun kütüphanemizi karşımıza çıkarıyor.

Kontrolcü desteği olan bütün oyunları ya da klavye-fare setiniz varsa klavye-fare desteğiyle bütün oyunlarınızı koltuğunuzdan oynayabiliyorsunuz.

Sonuç

Bu oldukça güzel ve bir o kadar da ilginç çünkü 1.5 Ghz hızında Arm mimarisinden bir işlemci üzerinde X86 mimarili işlemciler için tasarlanan oyunları oynayabiliyorsunuz. Ben videoda en sevdiğim oyunlardan biri olduğu için Age of Empires II Definitive Edition oynuyorum ancak Red Dead Redemption 2’yi de gayet akıcı şekilde oynayabilirim. Burada en önemli unsur ana bilgisayarınızın performansı ve ağ bağlantınızın kalitesi olacaktır.