Anasayfa Haber Apple’ın macOS Lisansını İhlal Eden Yeni Bir Hackintosh Tanıtıldı

Apple’ın macOS Lisansını İhlal Eden Yeni Bir Hackintosh Tanıtıldı

OpenCore Computer

OpenCore Computer, macOS Catalina ile birlikte gelen ve yasal olmadığı düşünülen Hackintosh bilgisayarlarına Velociraptor adını verdi.

Bu hafta “OpenCore Computer” adlı yeni bir şirket, Apple’ın son kullanıcı lisans sözleşmesini ihlal eden “Velociraptor” adlı ticari bir Hackintosh bilgisayar duyurdu.

OpenCore Computer, web sitesinde Mac Pro tarzı iş istasyonlarını daha erişilebilir hale getireceklerini iddia ediyor. Şirketin “sıfır taviz Hackintoshes” adını verdikleri bilgisayar serisi, önceden yüklenmiş macOS Catalina ve Windows 10 Pro ile birlikte tanıtıldı.

Mevcut ilk bilgisayar 16 çekirdekli CPU, 64 GB RAM ve Vega VII GPU ile yapılandırılan ve 2.199 dolardan başlayan Velociraptor modeli. OpenCore Computer, sonraki tarihlerde 64 çekirdekli CPU ve 256 GB RAM’e kadar seçenekler sunan daha fazla model tanıtmayı planlıyor.

Hackintoshes, Apple tarafından izin verilmeyen donanımlarda macOS çalıştıran bilgisayarlardan meydana geliyor. OpenCore ise macOS işletim sistemini bilgisayarlara kurmak için kullanılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir araç.

Bu Hackintosh’ları satan şirket, görünüşe bakılırsa bahsettiğimiz önyükleme aracının adını almış. Ayrıca OpenCore’un geliştiricileri ile hiçbir bağlantıları bulunmadığını da ekleyelim. Hackintosh makineler, Apple’ın macOS’u klonlanmaya karşı korumak için kullandığı kopya koruma teknolojilerini atlatmış olmalı ve bu onlara satışa çıktığında şüpheli bir yasal statü kazandırıyor. OpenCore Computer, bilgisayarlarının “normal bir Apple Mac gibi çalıştığını” bildiriyor.

Hackintosh’ların yasal geçmişi ise oldukça kabarık. Artık piyasada olmayan Psystar Corporation isimli bir şirket, 2008’de PC’lere Mac OS X kurulumu sağlayan bir araç geliştirmişti. Üstelik bunu bir kazanç kapısına dönüştürmek istedi. Apple’ın son kullanıcı lisans anlaşması ise üçüncü taraf kurulumları tamamen yasaklıyor. Herhangi bir Mac klonu ticari nitelik taşıyorsa, bu sözleşmenin ihlali anlamına geliyor. Apple, 2009 yılında Psystar’a dava açtı ve bu davayı kazandı.

Bu konu göz önüne alındığında, OpenCore Computer’in bir Hackintosh satmayı tercih etmesi oldukça şaşırtıcı. Öte yandan bu şirketin meşrutiyeti ise belirsiz. Şirket için hiçbir adres verilmiş değil ve hakkında daha fazla bilgiye ulaşılamıyor.

OpenCore Bootloader Geliştiricilerinden Açıklama

OpenCore Bootloader’ın geliştiricileri, OpenCore adının yetkisiz kullanımı hakkında bir açıklama yayınladı.

“Acidanthera olarak Apple ekosistemine tutkulu olan, eski Apple yapımı bilgisayarlar ve sanal makineler de dahil olmak üzere farklı donanım türleriyle macOS uyumluluğunu geliştirmek için zaman harcayan, küçük ve meraklı grubuyuz. Bunu tamamen gönüllü ve ticari olmayan bir amaçla eğlenerek yapıyoruz. Tanımadığımız bazı dürüst olmayan kişilerin bile Bootloader’ımızın adını ve logosunu kullanması, ticari emellerine alet etmesi şaşırtıcı. Bu insanlarla hiçbir şekilde bağlantılı olmadığımızı belirtiyor ve herkesi onlardan uzak durması gerektiği konusunda uyarıyoruz. Dikkatli olun.”

İlginizi çekebilir: Apple, 1.5 Trilyon Dolar Piyasa Değerini Aşan İlk ABD Şirketi Oldu