Anasayfa Haber Intel 11. Nesil, Cypress Cove Çekirdekleri ile Gelebilir

Intel 11. Nesil, Cypress Cove Çekirdekleri ile Gelebilir

11. Nesil Tiger Lake

Intel, Comet Lake masaüstü ailesinin halefi için çalışmalarını sürdürürken yeni işlemcileri yılın son günlerinde görme ihtimalimiz var.

Intel’in 11. nesil Rocket Lake masaüstü işlemcileri ile çekirdek mimarisinde önemli değişiklikler yapılmasını ve IPC kazançları bekliyoruz. Şimdiye kadar Rocket Lake ailesinin ‘Willow Cove’ CPU çekirdekleri ile geleceğini biliyorduk. Intel, yaklaşan 10nm+ ‘Tiger Lake’ mobil işlemcilerinde “Willow Cove” çekirdeklerini kullanacak. Ancak görünüşe göre Rocket Lake-S masaüstü işlemcilerinde işler değişiyor.

Söylentilere Cypress Cove adıyla ifade edilen mikro mimari, Intel’in 14nm’lik süreçte tasarlayacağı en son CPU mimarisi olacak. Üretim sürecinin farklı olması nedeniyle bu çekirdeklerin IPC kazancı, Tiger Lake üzerindeki Willow Cove çekirdeklerinden farklı olabilir. Bu bağlamda Intel, karışıklığı önlemek için farklı bir kod adı tercih edecek. Moore’s Law Is Dead tarafından gelen sızıntıya göre Cypress Cove, beklendiği gibi Skylake üzerinde %25 IPC kazancı sunamayabilir.

Intel 11. nesil

Öte yandan söylentilere göre Rocket Lake-S serisinin sunabileceği çekirdek sayısı 8 ile 10 arasında değişiyor. Ancak çok yüksek ihtimalle 8 çekirdeğe kadar destek sunulacak. Bunun yanında Rocket Lake-S’in Gen 12 Xe grafiklerine sahip olacağını biliyoruz. Tiger Lake mobil işlemcilerde 96 adet yürütme birimi (EU) kullanılacak. Ancak masaüstü platformda bu sayılar düşüş gösterebilir. Ayrıca gelişmiş 14nm litografisinin kullanıldığı CPU’nun yanında 10nm’lik üretime dayanan entegre bir iGPU kalıbı yer alacak.

Son olarak 11. nesil masaüstü işlemcilerin çıkış tarihi için 2020 yılının son çeyreği veya 2021 yılının ilk çeyreği gibi bir zaman diliminden bahsediliyor. AMD’nin Zen 3 mimarili Ryzen 4000 serisi işlemcilerini bu yıl piyasaya süreceği ilk ağızdan doğrulanmıştı. Yani yaklaşan 11. nesil Rocket Lake-S ile AMD Ryzen 4000 işlemciler sıkı bir rekabete tutuşacak.

İlginizi çekebilir: AMD Ryzen 3600XT, 3800XT ve 3900XT İşlemciler Tanıtıldı