Anasayfa Haber MSI Afterburner Nedir, Nasıl Kullanılır?

MSI Afterburner Nedir, Nasıl Kullanılır?

MSI Afterburner

Bu makalemizde donanım meraklıları tarafından sıkça kullanılan MSI Afterburner uygulamasına, becerilerine ve neler sunduklarına göz atıyoruz.

Eğer aktif bir bilgisayar kullanıcısıysanız, bilgisayar donanımla ilgileniyorsanız ve oyunlar oynuyorsanız MSI Afterburner’i en az bir kez duymuşsunuzdur. MSI Afterburner, isminden de anlaşıldığı üzere MSI tarafından geliştirilerek kullanıma sunulmuş bir uygulama. Ancak yalnızca MSI markalı ürünlere özel olmadığının, farklı markalar adı altında üretilen bileşenlerle de kullanılabildiğinin altını çizelim.

Her bilgisayar kullanıcısı, yaptığı iş fark etmeksizin kullandığı sisteminde çeşitli sorunlar veya aksaklıklar yaşayabiliyor. Bu ve buna benzer tüm durumlarda ise sistem parçalarımızın kullanım, frekans, sıcaklık, fan hızı ve voltaj gibi birçok değerini izlememiz gerekebiliyor. Üstelik bazı kullanıcılar herhangi bir sorunla karşılaşmasa bile bu konuları merak edebiliyor. Bu bağlamda işlerimizi kolaylaştıran çok sayıda yazılım olsa da MSI Afterburner’ın yeri ayrıdır.

MSI Afterburner Nedir?

MSI Afterburner, temel olarak sistemde kullanmış olduğumuz ekran kartının (GPU) parametrelerini takip edebilmek, bu bileşende hız aşırtma yapabilmek ve fan hızı gibi bazı ayarlamalar yapabilmemiz için geliştirilmiş bir yazılımdır. Ancak Afterburner’in marifetleri bunlarla kısıtlı değildir.

Bunun ötesinde Afterburner’in en çok kullanım amacı ise bileşen değerlerini anlık takip etmek. Uygulama ile uyumlu çalışan Rivatuner Statistics Server yazılımının da yardımıyla ekran kartı, işlemci ve RAM gibi bileşenlerin kullanım oranı, frekans ve fan hızı gibi tüm ayrıntılı değerlerini anlık olarak izleyebiliyoruz. Bununla birlikte oyun içinde anlık, en yüksek, en düşük ve %1 gibi tüm FPS değerlerini takip edebiliyoruz.

Ek olarak Afterburner için fazla tercih edilmese de video kaydı ve ekran görüntüsü alma gibi özellikler de yer alıyor.

MSI Afterburner Nasıl İndirilir?

  • İlk olarak MSI’ın resmi web sayfasına giriş yapalım.
  • Devamında sayfayı aşağı kaydırdıktan sonra ‘Download‘ butonuna tıklayarak dosyayı indirelim.
  • Zip dosyası içerisinden “MSIAfterburnerSetup.exe” dosyasını açarak kuruluma başlıyoruz.
  • Kurulum adımlarını standart uygulamalarda olduğu gibi takip ediyoruz.
  • Kurulum esnasında ‘RivaTuner Statistics Server‘ seçeneğini işaretlemeyi unutmamak gerekli. Çünkü oyun ve çeşitli yazılımların içinde anlık değerleri izlememiz için bu yazılım şart.

MSI Afterburner Nasıl Kullanılır?

Uygulamayı ilk açtığımızda bizi çok sayıda bölmenin bulunduğu bir arayüz karşılıyor. Bu bölümleri maddeler halinde ve anlaşılabilir şekilde açıklamaya çalışacağız.

  1. En soldaki bu bölüm ekran kartı içerisindeki grafik çekirdekleri (GPU Clock) ve ekran kartı belleğinin (Mem Clock) çalıştığı frekans hızlarını anlık olarak gösteriyor.
  2. Hemen sağ tarafında en önemli bölümlerden biri yer alıyor. Ekran kartında overclock dediğimiz işlem bu bölümden gerçekleştiriliyor. Ayrıca undervolt gibi işlemler de yapılabilmekte. Konumuz overclock olmadığı için ayrıntıya girmeyeceğiz ancak bazı noktalara değinelim. İlk olarak overclock konusunda tecrübe sahibi değilseniz doğrudan bu bölümü kullanmanızı önermiyoruz. En azından sıkı bir araştırma yaptıktan ve bilgi sahibi olduktan sonra bu işle uğraşın deriz. Core Voltage, çekirdeklere vereceğimiz voltaj seviyesini belirliyor. Temp Limit değeri GPU’nun çalışabileceği maksimum sıcaklığı değerini gösteriyor. Core Clock ve Memory Clock (özellikle Core Clock) frekans değerlerini artırdığımızda ise asıl hız aşırtma işlemi gerçekleşiyor diyebiliriz. Ancak bu işlem sırasında voltaj artırmamız gerekebilir. Tüm bu voltaj, çekirdek ve bellek frekans değerleriyle oynamak, ekran kartınızın sıcaklık değerlerinin artmasına yol açabilir. Ayrıca çıkabileceğiniz değerler ekran kartı modeline göre değişiklik gösterebilir. Ayrıntılı bilgi almak için Technopat Sosyal‘e konu açabilirsiniz. Son olarak buradaki Fan Speed ayarı ile yüzdelik dilimde ekran kartı fanlarınızın ayarını manuel olarak değiştirebilirsiniz.
  3. Sıradaki bölmede Voltage ve Temp değerlerini görüyoruz. Voltage, GPU çekirdeğinin voltaj seviyesini takip etmemize yarıyor. Değerleri takip edebilmemiz için Afterburner ayarları üzerinden “Voltaj takibini aç” seçeneğini aktif etmemiz gerekli. Temp bölümünde ise GPU’muzun anlık olarak kaç derece sıcaklıkta çalıştığını izleyebiliyoruz.
  4. Hemen alt ve orta kısımda ekran kartımızın modelini ve o an için kullandığımız sürücünün versiyonunu görüyoruz.
  5. Beşinci alan yapmış olduğumuz değişiklikleri profiller halinde kaydetmemizi ve sonrasında tekrar kullanabilmemizi sağlıyor.
  6. En altta ise ekran kartı sıcaklığını ayrıntılı şekilde takip edebileceğimiz bir bölme konumlandırılmış.
  7. Son olarak butonları unutmayalım. Fan Speed’in en sağında yer alan ‘Auto’ düğmesi, fan hızının ayarını otomatiğe geçmesini sağlıyor. Üçlü butonların en solundaki çark simgesine tıklayarak MSI Afterburner’in ayarlarına giriş yapabiliyoruz. Ortada gördüğümüz yuvarlak ok simgesi, yaptığımız değişiklikleri geri alarak tüm ayarları varsayılana döndürmemiz için kullanılmakta. En sağdaki onay butonunu ise herhangi bir değer üzerinde değişiklik yaptığımızda, bu ayarları geçerli kılmak için kullanıyoruz.

Fan Kontrolü

Ekran kartımızın sıcaklık değerlerinden memnun olmadığımız durumlarda fan kontrol ayarını kullanmamız mümkün.

  • Bunun için ayarlardan ‘Fan’ sekmesine gidiyoruz.
  • Buradan “Kullanıcı ayarlı otomatik fan kontrolünü aç” seçeneğini işaretliyoruz.
  • Sonrasında ‘sıcaklık x dereceye geldiğinde fan hızı %x olsun’ şeklinde kademeli olarak ayarlamamızı yapıyoruz.
  • Son olarak Uygula dedikten sonra ayarlı değerler geçerli olacaktır.

Değerleri Takip / OSD Gösterge

Afterburner’in en başarılı olduğu konulardan bir diğeri ise uygulama/oyun içerisinden anlık değer takibi. Daha önce de üstüne basarak söylediğimiz gibi, OSD göstergesini kullanabilmemiz için Rivatuner Statistics Server uygulaması yüklü ve açık halde olması gerekli. Bu konuda ayrıntılı bilgi için MSI Afterburner OSD gösterge rehberimizi inceleyebilirsiniz. Genel kullanım için;

  • Afterburner arayüzünden ayarlara (çark simgesi) tıklıyoruz.
  • Sonrasında yukarıdan İzleme sekmesine giriş yapalım.
  • Burada bilgi ekranına ekleyebileceğimiz parametreleri görüyoruz.
  • Takip etmek istediğimiz değerin üzerine tıkladıktan sonra alt kısımdan OSD’de göster (Bilgi Ekranı) seçeneğini seçtiğimizde aktif olacaktır.
  • Sonrasında ‘Grup adını üstüne yaz’ seçeneğini işaretledikten sonra karşısında kutucuğa kendi istediğimiz metni girebiliyoruz. Örneğin “CPU Kullanımı” gibi.

Afterburner Parametreleri

En çok kullanılan ve işimize yarayacak parametreler ise şu şekilde;

  • FPS: Ekranda saniyede gösterilen kare sayısı
  • Frametime: Bir karenin üretilebilmesi için harcanan süre
  • CPU Temperature: İşlemci sıcaklığı
  • CPU Usage: İşlemci kullanımı
  • RAM Usage: RAM kullanımı
  • Pagefile Usage: RAM yetmediğinde dahili depolamada saklanan sanal bellek dosyasının kullanım oranı
  • GPU Sıcaklığı: Ekran kartının grafik işlemcisinin sıcaklığı
  • GPU Kullanımı: Grafik işlemcinin yüzde olarak kullanım oranı
  • GPU Fan Hızı: Ekran kartın fanının yüzde olarak kullanım oranı
  • GPU Fan Hızı: İkinci seçenek ekran kartı fanının devrini belirtir
  • GPU İşlemci Hızı: Grafik işlemci çekirdeğinin çalışma frekansı
  • GPU Bellek Hızı: GDDRX ekran kartı belleklerinin çalışma frekansı
  • GPU Bellek Kullanımı: Ekran kartı belleğinin (Video Memory/VRAM) kullanım oranı

Afterburner ile Ekran Görüntüsü ve Video Kaydı

Bilgisayar kullanıcıları, genel olarak ekran görüntüsü alma ve video kaydı için çok sayıda farklı uygulama olduğu için tercihlerini Afterburner’dan yana kullanmıyor. Ancak kullanmak isterseniz bu seçeneklere yine ayarlar bölümünden ulaşabilirsiniz.

Bu bölümlerden ekran görüntüsü almak veya video kaydını başlatmak için tuş ataması yapılabiliyor. Bunun yanında kayıt klasörü, uzantılar ve görüntü kalitesi gibi ayarlar da mevcut.

İlginizi çekebilir: MSI Afterburner OSD Gösterge Rehberi