Anasayfa Haber Xe Entegre GPU’lu 11. Nesil Intel İşlemci Geekbench’te Göründü

Xe Entegre GPU’lu 11. Nesil Intel İşlemci Geekbench’te Göründü

Xe Entegre GPU'lu 11. Nesil Intel İşlemci

Yaklaşan Rocket Lake-S ailesinin 8 çekirdekli bir işlemcisi, Gen 12 Xe GPU’su ile ortaya çıktı.

Intel 10. nesil Comet Lake ailesinin halefi, Rocket Lake olarak adlandırılan 11. nesil işlemciler olacak. Bu işlemcilerin piyasaya sunulması 2020 yılının sonlarında gerçekleşebilir. Ancak muhtemelen 2021 yılının başlarında resmi bir duyuru yapılacak.

Yeni CPU’ların yepyeni bir çekirdek ve grafik mimarisi ile karşımızda olmasını bekliyoruz. Söylentiler, Rocket Lake’in 14nm üretimine sahip son Intel işlemci ailesi olabileceğini gösteriyor. İşlemcilerin Comet Lake-S’teki 10 çekirdek barajını aşıp aşmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak son bilgileri bir araya getirirsek en fazla 8 çekirdeğe destek sunulacak gibi. Çekirdek açığı ise yüksek ihtimal IPC kazançlarıyla telafi edilecek.

Xe Entegre GPU'lu 11. Nesil Intel İşlemci

Yeni bir Geekbench 5 test girdisi, 8 çekirdek ve 16 izlekli özel bir Rocket Lake masaüstü işlemciyi gün yüzüne çıkardı. Bu özel örnek 3.19 GHz temel saat ve 4.28 GHz turbo saatlerinde çalışıyordu. 8 çekirdekli Rocket Lake’in 512 KB L2 önbellek ve çekirdek başına 2 MB L3 önbellek ile desteklendiği gelen bilgiler arasında.

GPU bölümüne gelirsek, Xe mimarisini temel alan Gen 12 grafik yongasını görüyoruz. Rocket Lake CPU’daki yongada 1150 MHz’de çalışan toplam 32 Yürütme Birimi yer alıyor. Ayrıca test sisteminde 16 GB DDR4 bellek kullanılmış.

Xe Entegre GPU'lu 11. Nesil Intel İşlemci

Performans OpenCL testinde ölçüldüğünden dolayı GPU çekirdeğinin sonuçlarına bakıyoruz. Windows 10’da yapılan testlerde OpenCL skoru 6266 olarak sonuçlara yansımış. 1200 MHz saat hızında çalışan ve 24 Yürütme Birimi bulunan UHD Graphics 630 GPU’lu Core i7-10700K, 6360 puan alıyor.

Bu sebeple işlemcinin kesinlikle bir erken mühendislik örneği olduğunu söyleyebiliriz. Yani çip olması gerektiği gibi son hali gibi ayarlanmamış ve optimize edilmemiş halde.

Xe mimarisini ilk olarak Tiger Lake mobil işlemcilerde göreceğiz. Tiger Lake işlemcili ilk dizüstü bilgisayar ise Acer Swift 5 modeli olmuştu. Intel muhtemelen şu an için mobil tarafa odaklanmış durumda. Masaüstü tarafı için ise çalışmalar yürütülüyor olacak ki sık sık Rocket Lake işlemcileri testlerde görmeye başladık.

İlginizi çekebilir: Intel 11. Nesil İşlemci ve Xe GPU’lu İlk Laptop: Acer Swift 5