Anasayfa Haber Intel İşlemcilerdeki Thermal Velocity Boost Nedir, Nasıl Çalışır?

Intel İşlemcilerdeki Thermal Velocity Boost Nedir, Nasıl Çalışır?

Thermal Velocity Boost

Intel 10. nesil masaüstü ve mobil işlemcilerle birlikte hayatımıza giren Thermal Velocity Boost teknolojisinin işlevine ve ayrıntılarına göz atıyoruz.

Intel Thermal Velocity Boost (Termal Hız Artışı), Intel’in bazı mobil ve masaüstü işlemcilerinde kullandığı yeni diyebileceğimiz bir özellik. Tipik bir CPU, standart saat hızına ve turbo yükseltme saatlerine sahiptir. Bunun yanı sıra Intel’in Thermal Velocity Boost özelliğine sahip işlemcilerde iki ek hız aşaması daha bulunuyor. Kısa haliyle TVB olarak da bilinen teknoloji, Intel’in 10. nesil Core i9 masaüstü yongalarında, 10. nesil i9, i7 ve i5 mobil CPU’larda ve Intel Xeon W-1200 serisinde mevcut.

Intel Thermal Velocity Boost, standart Turbo Boost Teknolojisi’ine sahip standart CPU’lardan bile daha yüksek yükseltme hızlarına ulaşılmasına imkan tanıyor. TVB ile desteklenen yongalar, tek çekirdek ve tüm çekirdeklerde ekstra yüksek frekans hızlarına erişebiliyor.

Intel Thermal Velocity Boost ve Turbo Boost

Bir Intel CPU, iki Thermal Velocity hızlandırmasına ve tüm çekirdeklerde yükseltmeye ek olarak Intel Turbo Boost Max Teknolojisini kullanabilir. Turbo Boost Max’e sahip CPU’lar gruplama yoluyla, grubun en hızlısı olarak tanımlanan 1 veya 2 CPU çekirdeğine sahipler. Hafif veya tek iş parçacıklı uygulamalardan gelen iş yükleri, daha iyi performans sunmak amacıyla bu tercih edilen çekirdek/çekirdeklere aktarılıyor. Ek frekans artışlarına ise Turbo Boost 2.0 (tek çekirdekli güçlendirme) ve Turbo Boost 3.0 (çift çekirdekli güçlendirme) adı veriliyor.

Bu, stok saat hızının ve tüm çekirdeklerde yükseltme desteğinin yanı sıra Intel CPU’nun dört ek hız kademesine sahip olabileceği anlamına geliyor. Bunları parçalara ayıralım.

  • Turbo Boost 2.0, işlemci güç, akım ve sıcaklık değerlerini karşılıyor ise kullanılabilen tek çekirdekli bir yükseltme tekniği.
  • Turbo Boost Max 3.0 hızı ise tercih edilen iki çekirdek için geçerli. Ancak aynı şekilde belirli güç, akım ve sıcaklık standartları karşılandığı sürece yükseltmeler elde edilebiliyor.
  • Tek Çekirdek – Thermal Velocity Boost teknolojisi, tercih edilen iki CPU çekirdeğinden daha hızlı çalışanı ayırt ederek Turbo Boost Max 3.0 ile elde edilen hızdan daha yüksek bir hıza çıkarıyor. 10. nesil masaüstü işlemciler için bu yalnızca 70 derece altında çalışıyorsa, güç ve akım parametreleri belirlenenin altında çalışıyorsa çalışıyor. 10. nesil mobil CPU’larda ise sıcaklık eşiği 65 derece olarak belirlenmiş.
  • Çok Çekirdek – Thermal Velocity Boost ise tüm çekirdekler etkin olduğu durumlarda işe yarıyor. Ayrıca masaüstü işlemcilerde 70 derece ve mobil işlemcilerde 65 derece barajı aynı şekilde işliyor.

Bu frekansların hangi derecede değişebileceğini görmek için aşağıdaki Intel Core i9-10900K ve Core i9-10900 teknik özelliklerine göz atabilirsiniz.

Turbo Boost 3.0 Max (2 çekirdek) Tüm Çekirdeklerde Thermal Velocity Boost Temel Saat Turbo Boost (tüm çekirdekler) Turbo Boost 2.0 (tek çekirdek) Turbo Boost 3.0 Max (2 çekirdek)
Intel Core i9-10900 5.2 GHz 4.6 GHz 2.8 GHz 4.6 GHz 5.0 GHz 5.1 GHz
Intel Core i9-10900K 5.3 GHz 4.9 GHz 3.7 GHz 4.8 GHz 5.1 GHz 5.2 GHz

İlginizi çekebilir: MSI Afterburner Nedir, Nasıl Kullanılır?