Anasayfa Haber James Webb Uzay Teleskobu, Ekim 2021’de Faaliyete Geçecek

James Webb Uzay Teleskobu, Ekim 2021’de Faaliyete Geçecek

James Webb Teleskobu

31 Ekim 2021’de fırlatılacak olan James Webb Uzay Teleskobu, yeni uzay keşiflerinin kapısını aralıyor.

NASA, James Webb Uzay Teleskobu’nu 2021 yılının Mart ayında faaliyete geçirmeyi planlıyordu. Ancak devam eden küresel pandemi ve diğer teknik zorluklardan dolayı yaşanan aksaklıklar nedeniyle yeni tarih 31 Ekim 2021 olarak belirlendi.

NASA’nın Washington’daki ajans merkezinden Thomas Zurbuchen, James Webb’in dünyanın en büyük bilimsel önceliği ve en karmaşık uzay gözlemevi olduğunu söyledi. Zurbuchen ayrıca “Salgın sırasında ilerlemeyi sürdürmek için çok çalıştık. Ekip önümüzdeki yıl verilen bu yeni tarihe kadar tüm teknik çözümlere ulaşmak için odaklanmaya devam ediyor” dedi.

James Webb Uzay Teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu’nun 1990’da yörüngeye girmesinden kısa bir süre sonra bazı şeylerin yanlış gittiği fark edildi. Dünya’ya geri dönen görüntüler ise tahmin edildiği kadar net değildi. Daha fazla araştırma yapıldığında, teleskobun birincil aynasında yanlış kalibre edilmiş ekipman kullanıldığı ve yanlış şekilde geliştirildiği keşfedildi.

Tekrar uzaya çıkıp bu aynayı değiştirmek imkansızdı ve tamir için tekrar Dünya’ya geri getirmek ise çok maliyetli olacaktı. Bu sebeple NASA, teleskobun görüş sorunlarını çözmek için bir çift ‘gözlük’ görevi gören yeni donanım ekleme yoluna gitmişti.

James Webb ise eskiyen Hubble Uzay Teleskobu’nun devamı niteliğinde ve uzun yıllar insanlığa hizmet edecek yeni bir kızılötesi uzay teleskobu. Böylece uzayda yeni bir gözümüz daha olacak. Ekip bu hafta elektrik testini başarıyla tamamlarken Ağustos ayında akustik ve titreşim testleri yapılacak. Bu bağlamda yeni teleskobun her bir aksamının test edilmesi ve uzaya gitmeden önce tamamen işlevsel olduğunu görmek oldukça önemli.