Anasayfa Video TP-LINK TX3000E WI-FI 6 PCI-Express Ağ Adaptörü İncelemesi

TP-LINK TX3000E WI-FI 6 PCI-Express Ağ Adaptörü İncelemesi

TP-Link’in anakartında dahili Wi-Fi 6 ağ yongası olmayan kullanıcılar için tasarladığı bu adaptörü yakından inceliyoruz.

Artık neredeyse her anakartta dahili WI-FI adaptörü görüyoruz. Qualcomm, Realtek veya Intel gibi üreticilerin yongalarını temel alan bu dahili çözümlerin harici antenlerle donatılan güncel versiyonları oldukça başarılı. Ancak önceden böyle değildi, WI-FI 6 çıkmadan önce uzun bir süre bu dahili çözümler piyasadaki en güncel ağ standardı olan WI-FI 5 (802.11 AC) desteği ile geliyorlardı.

Eğer zaten WI-FI 6 destekli güncel bir anakart kullanıyorsanız TX3000E sizin için gereksiz olacaktır. Çünkü bu anakartlarda zaten TX3000E’nin de içinde bulunan Intel’in AX201 yongası kullanılıyor.

Bu yongayla 5 Ghz bandında ve WI-FI 6 modunda 2402 Mbps, WI-FI 5 modunda 1733 Mbps hız elde edebiliyorsunuz. 2.4 Ghz bandında ise maksimum 574 Mbps aktarım hızı görmek mümkün. Ayrıca adaptör son çıkan WPA3 güvenlik standardını da destekliyor.

Harici adaptörlerle arasındaki fark

Bilgisayarınıza USB ile bağlanan harici ağ adaptörleri ile TX3000E arasında bir çok fark var. PCI-Express arabirimini kullandığı için USB adaptörlere oranla PCI-Express’ten daha fazla güç çekebilmesi en önemli farklardan biri. Dahili heatsink ile ısınma problemlerinin de önüne geçilmiş.

Bunlar daha yüksek veri aktarım hızları ve daha düşük ping elde etmenizi sağlayan faktörler. Ağ bağlantısının kritik öneme sahip olduğu online oyunlarda sıkıntısız bir bağlantı sağlayabilmek en önemli konu.

Kutu açılımı

TX3000E ağ adaptörünün kendisi oldukça düşük profilli bir tasarıma sahip. Tek slotluk yer kaplıyor ve küçük boyutlara sahip. Üzerinde kırmızı renkli alüminyum pasif soğutması var. Kutudan bir de minik bir kablo çıkıyor. Bu kablo Bluetooth 5.0 özelliği için kullanılıyor. Kablonun bir ucunu adaptörün arkasına, diğer ucunu da anakart üzerindeki USB 2.0 bağlantı noktalarından birine takmanız gerekiyor.

Antenler kutudan demonte şekilde çıkıyor. Bu antenler  5 dbi gain’e sahip ve omni directional olarak, yani her yöne doğru sinyal alıp gönderiyorlar. Antenleri taktığınız kısmın altı yumuşak bir yüzeyle kaplı. Burası aynı zamanda mıknatıslı olduğu için kasanın yanına koyup görünmemesini sağlayabiliyorsunuz. Ancak kablo 1 metre uzunluğa sahip olduğu için konumlandırma biraz sınırlı.

Yazılım sorunları

Windows 10 ile cihazın otomatik tanınıp sürücülerin otomatik yüklemesi gerekiyor. Ancak bazen sürücü kaynaklı mavi ekran gibi sorunlarla karşılaşabiliyorsunuz. Eğer mavi ekranla karşılaşırsanız bununla ilgili hazırladığımız video rehberimizi izleyebilirsiniz.

Dosya kopyalama testi

Test için yine TP-LINK’in WI-FI 6 destekli AX-50 routerını kullandık. Bu routera biri ethernet yoluyla, diğeri de TX3000-E ile kablosuz şekilde iki bilgisayar bağladık. Windows altından ağ paylaşımını açarak dosya transfer ettik. Transfer hızı 100 Mb/sn civarı seyretti. Yani Gigabit ethernet burada darboğaz oldu diyebiliriz.

Bu bağlantı iki WI-FI 6 destekli cihaz arasında yapıldığında teoride 300 Mb/sn kadar hızlara ulaşmak mümkün. Tabii bunu etkileyen pek çok faktör var. Mekandaki sinyal kirliliği, aradaki engeller, routera olan uzaklık ve bağlanan cihaz sayısı gibi.

Sonuç Değerlendirmesi

Anakartınızda dahili kablosuz ağ yoksa ya da olan ağdan verim alamıyorsanız, TP-LINK TX3000E yüksek performanslı dahili ağ adaptörü bu soruna iyi bir çözüm sunabiliyor. Üstelik bunun için anakart değiştirmek gibi kökten değişiklikler yapmanıza da gerek bırakmıyor.

TP-LINK TX3000E WI-FI 6 PCI-Express Ağ Adaptörü hakkında daha fazla bilgiye buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.