Anasayfa Haber Ölçeklenebilir Xe HP GPU’ların İlk Test Sonuçları Geldi

Ölçeklenebilir Xe HP GPU’ların İlk Test Sonuçları Geldi

Intel Xe HP GPU Test

Yüksek performansa odaklanan Xe HP ölçeklenebilir yongalar, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi iş yüklerinde boy gösterecek.

Intel’in baş mimarı ve harici grafik tarafının kıdemli başkan yardımcısı Raja Koduri, yarı iletken endüstrisindeki en son mimari gelişmelerin tanımı için düzenlenen HotChips’de bir konuşma yaptı. Burada Ice Lake-SP sunucu CPU’ları ve Intel’in grafik tarafında yaptığı çalışmalar konusunda bazı açıklamalar yapıldı.

Ölçeklenebilir Xe HP GPU TestKoduri konuşmaya başladığında, cebinden 4 dilim Xe HP GPU’yu çıkardı ve çipin nasıl göründüğünü ilk kez gösterdi. Ayrıca bu büyük yonganın, Intel’in en hızlı ve performanslı Xe HP GPU sınıfına ait olduğunu belirtelim.

Yapılan sunumda Xe mimarisinde ölçeklendirme sürecinin nasıl bir performans artışıyla sonuçlanacağını gösterildi. Tek bir dilim şeklinde çalışan küçük GPU, 10588 GFLOP veya yaklaşık 10.588 TeraFLOP’luk performans sergilemeyi başardı. Bu GPU kalıbının sayısı ikiye çıktığında mükemmel performans artışları yaşanırken 21.161 TeraFLOP’luk bir sonuç elde edildi. Sayı dörde çıktığında bu değer 41.908 TeraFLOP’a çıktı.

Ölçeklenebilir Xe HP GPU TestRaja Koduri, Xe GPU’ların “PetaFLOP” seviyesine çıkabileceğinden de bahsetti. GPU’nun makine öğrenimi ve yapay zeka gibi görevlerde inanılmaz derecede hızlı olacağı söyleniyor. Bu GPU, döngü başına 128 işlem gerçekleştirebilen (128 TOP) 2048 hesaplama birimine (EU) ve 2 FMA (Fused Multiply-Add) birimine sahip. Öte yandan tensör çekirdeklerini barındırdığını da belirtelim.

Yeni yongalar ölçeklenebilirlik sunarken performansından neredeyse hiçbir şey kaybetmiyor. Xe mimarisinde verimliliğin üst düzeye çıktığını çok kez dile getirmiştik. Zira yüksek saat hızlarına ulaşıldığında ortaya devasa bir performans gücü ortaya çıkabilir. Bu değerler her ne kadar bilgi işlem tarafını ilgilendiriyor olsa da Xe mimarisini temel alan oyuncu ekran kartları da piyasada yerini alacak. Bunlar da farklı şekilde yapılandırma sunarken çok sayıda Xe HPG sınıfı ekran kartını piyasada görebiliriz.