Anasayfa Haber Düşük Güç Tüketimli AMD Van Gogh APU Ailesi Detaylanıyor: Zen 2 ve...

Düşük Güç Tüketimli AMD Van Gogh APU Ailesi Detaylanıyor: Zen 2 ve RDNA 2

U ve H serisi olarak şekil alan Ryzen mobil işlemcilere düşük güç tüketen Van Gogh serisi de eşlik edecek.

AMD, yakında dizüstü bilgisayar platformunu hedef alacak yepyeni bir Ryzen mobil APU serisi hazırlıyor. Düşük güçte çalışacak bu  yongalar Van Gogh kod adını taşıyacak. Öte yandan U ve H serisi segmentlerde piyasaya sürülecek olan Ryzen 5000 Cezanne APU’lara kıyasla çok farklı bir mimari kullanacak.

Son gelen sızıntılara bakarsak, Van Gogh APU’ların Ryzen ailesinin ve daha küçük ölçekte Ryzen 5000 ailesinin bir parçası olduğu varsayılıyor. Düşük güç tüketen bu APU’lar Zen 2 CPU ve RDNA 2 GPU mimarisini kullanıyor. Yeni tasarım, AMD’nin PC platformunda bugüne kadar yaptığı hiçbir şeye benzemiyor. Ancak aynı iki mimari, Microsoft ve Sony’nin yeni nesil konsolları olan Xbox Series X ve PlayStation 5’te kullanılıyor.

Mevcut Ryzen 4000 Renoir APU’lar Zen 2 CPU ve Vega GPU mimarisine sahipken, yaklaşan Cezanne APU ailesi Zen 3 CPU ve Vega GPU mimarisine ev sahipliği yapacak. Zen 2 CPU çekirdeklerinin potansiyelini zaten bilsek de Van Gogh APU’ların gelişmiş bir 7nm üretimine dayalı olması muhtemel. Hatta daha iyi verimlilik ve yüksek saat hızları ile birlikte buna Zen 2+ diyebiliriz.

GPU tarafında ise RDNA 2 gibi henüz resmi olarak piyasaya çıkmamış bir yeni grafik mimarisinden bahsediliyor. Kırmızı ekibin RDNA 2 GPU’ları, RDNA 1’e göre watt başına çok daha iyi performans gösterecek. Henüz entegre grafiklerde çalışan bir RDNA GPU göremedik. Van Gogh ise daha güncel Navi 2X GPU’lar kullanarak bir ilk olabilir. Hatta daha güncel sızıntılarda ise Van Gogh ile birlikte “Navi2” şeklinde bir ibare göze çarpıyor.

Bant genişliği sorunlarını azaltmak için Van Gogh APU’ların LPDDR5 belleğe sahip olması bekleniyor. Böylece LPDDR4x’e kıyasla %50’ye kadar daha hızlı veri aktarım hızları ve ayrıca yüksek bant genişliği sağlanabilir. TDP değerlerine gelince, 7.5 W‘dan başlayan ve 18W‘a varan yapılandırmalar söz konusu.

Van Gogh, hem Tiger Lake-Y 9W hem de Tiger Lake-U 15W yongalarının karşısına dikilecek şekilde konumlandırılabilir. Bu kesinlikle dizüstü bilgisayar platformunda ilginç bir rekabet olacak.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version