Anasayfa Makale Chrome OS Kurulum Rehberi

Chrome OS Kurulum Rehberi

Chrome OS Kurarak Eski Bilgisayarları Hızlandırma Rehberi

Düşük donanım gereksinimleri ile eski bilgisayarlar için ideal olan Chrome OS kurulumu için bilmeniz gerekenler neler?

Bilgisayarı hızlandırma ihtiyacı, çoğu kullanıcı için hayatının bir döneminde yüz yüze geleceği bir husustur. Hızlı ve atik bir bilgisayar, çoğu kullanıcı için önemli bir konu. Sadece internette gezinmekten ve gündelik işlerden tutun, video düzenleme, grafik sanatçıları ya da yoğun ofis kullanıcılarına kadar çoğu kişi, çalıştığı bilgisayarın hızlı olmasını ister. Bilgisayarları hızlandırma adına birçok yöntem var. Bunlardan ilki ve en düz mantık olanı, tabii ki de yeni bir bilgisayara geçmek. Ancak tüm bilgisayarı yenilemenin mantıklı olmadığı ya da bütçenin kısıtlı olduğu durumlarda, bileşen yükseltme seçeneği devreye girebilir. Ancak eski bilgisayarlarda ya da laptop gibi parça yükseltmenin zor ve kısıtlı olduğu durumlarda, bilgisayarları hızlandırmak adına bir yöntem daha var: Chrome OS gibi hafif bir işletim sistemine geçmek.

Chrome OS Nedir?

Chrome OS, Google tarafından Linux çekirdeği üzerinde tasarlanmış, Linux tabanlı bir işletim sistemidir. İlk olarak 2009 yılında duyurulan işletim sistemi, 2011 yılında yüklendiği ve “Chromium” adını alan bilgisayarlar aracılığıyla kullanıcılarla buluştu. Kolay ve güvenilir internet kullanımı için tasarlanan Chrome OS, gününün ya da işinin büyük bir çoğunluğunu, sadece internet ya da internet tabanlı uygulamalarıyla geçiren, ihtiyaçlarını bu yolla karşılayan bilgisayar kullanıcıları düşünülerek geliştirilmiştir.

Chrome OS Nedir?

Chrome OS’un öncelikli amacı internet kullanıcılarının ihtiyaçları olduğundan, içine Web uygulamaları haricinde yazılım yüklenememektedir. Yani Adobe programlarını, Steam ve oyunlarını ya da kullandığınız başka özel uygulamaları Chrome OS ile kullanamayabilirsiniz. İçerisinde internet uygulamaları haricinde sadece dosya yönetici ve medya oynatıcısı bulunmaktadır. Bunların yanında, eğer Chrome OS kullanmak istiyorsanız, sürekli internet erişimine sahip olmanız gerekebilir. Chrome OS ayrıca, Windows ile kıyaslandığında oldukça az bir disk alanına ihtiyaç duymaktadır, bu ihtiyaç ise sadece 7 GB.

Hangi Bilgisayarlara Kurulabilir?

Bu noktada karşımıza bir sorun çıkıyor: Chrome OS normal şartlarda her bilgisayara kurulabilen bir işletim sistemi değil. Ancak Chrome OS deneyimini her bilgisayarda yaşayabilmek için bir yol var. Neverware adlı şirketin sunduğu CloudReady işletim sistemi, kullanıcılara Chrome OS ile neredeyse bire bir kullanım deneyimi sunuyor. CloudReady sayesinde Chrome OS deneyimi yaşayarak eski bilgisayarınızı değerlendirebilirsiniz.

CloudReady Uyumluluğu

Neverware, CloudReady için oluşturduğu dökümantosyanlarda, CloudReady işletim sistemiyle denenmiş laptoplara da yer vermiş. Bu denenmiş cihazlar listesini referans alarak, CloudReady’nin laptopunuzda ya da bilgisayarınızda çalışıp çalışmayacağı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

CloudReady Kurulumu

1-) CloudReady USB Maker aracını indirin

Bu linke tıklayarak CloudReady indirme sayfasına gidin. Daha sonrasında aşağıda bulunan görselde işaretlenmiş olan kutucuğa tıklayarak, USB Maker aracını indirin.

CloudReady indirme ekranı

2- USB Maker aracını kullanarak yükleme USB’si oluşturun

Bu adımda, CloudReady işletim sistem dosyalarını aktarmak için 8 ya da 16 GB boyutunda USB belleğe ihtiyacınız olacak. USB belleğinizin içinde veri olmadığından emin olun zira dosyalar kopyalanırken USB bellek içindeki veriler silinecektir. Aracı çalıştırın ve adımları takip edin.

Aracın bilgileri USB’ye yazması, internet hızınıza ve USB belleğinizin hızına göre değişebilir. Bu noktada sabırlı olmakta fayda var.

3- USB’den Boot edin ve CloudReady işletim sistemini kurun

CloudReady karşılama ekranından sonra bu ekranla karşılaşacaksınız. Aşağıdaki adımları takip ederek CloudReady kurulumunu tamamlayabilirsiniz.

Sağ altta bulunan saate sağ tıklatın. Ardından, açılan menüden Install OS (İşletim sistemini yükle) seçeneğini seçin.

Aşağıda kurulum sırasında göreceğiniz son ekran bulunmaktadır. USB cihazının ve cihazınızın sabit sürücüsünün hızına bağlı olarak bu işlem 5 ile 20 dakika arasında sürebilir. Kurulum bittiğinde makineniz kendini tamamen kapatacaktır. Makinenizin gücünün kapalı olduğundan emin olduğunuzda, CloudReady kurulum USB’sini çıkartın ve cihazı tekrar açın.

Not: Yükleme işlemi sırasında makinenizin ekranı kararabilir. USB’yi çıkarmadan önce makinenin tamamen kapanıp kapanmadığını kontrol etmek için klavyeyi veya dokunmatik yüzeyi çalıştırdığınızdan emin olun.

4- Kurulum sonrası ilk ayarlar

Kurulumdan sonra cihazınızı ilk kez açtığınızda, dil veya erişilebilirlik ayarlarının değiştirilebileceği bir karşılama ekranı ile karşılaşacaksınız.

Aşağıdaki ekranda, internete erişmek için ağ ayarlarınızı yapılandırmanız istenecektir. Aşağıda gösterildiği gibi Wi-Fi için kimlik doğrulaması yapabilir veya ethernet ağına bağlanabilirsiniz.

Anonim Veri Toplama Politikasına katılıp katılmayacağınızı seçin.

Tebrikler, artık giriş yapabilirsiniz! Gmail adresinizi girerek devam edin.

Bu kadar, Chrome OS kurulumu tamalandı. Artık işletim sisteminizi kullanmaya başlayabilirsiniz!