Anasayfa Haber Bir Windows 10 Hatası, SSD’nize Zarar Veriyor Olabilir

Bir Windows 10 Hatası, SSD’nize Zarar Veriyor Olabilir

Windows 10 Hatası SSD

Windows 10 2004 ile birlikte meydana gelen bir sorun, disk birleştirme aracının sık sık çalışmasına neden oluyor.

Bahsi geçen sorunlar ilk olarak Windows 10 2004 sürümünde ortaya çıktı. Güncelleme Mayıs ayında yayınlandı ve kullanıcılar, disk optimize aracının bir sürücünün en son birleştirildiği zamanı kaydedemediğini bildirmeye başladı. Bu problem Windows 10’un olması gerekenden çok daha sık otomatik sürücü optimizasyonu gerçekleştirdiği anlamına geliyor. Nihayetinde ise bu süreç SSD’lerin ömrü üzerinde olumsuz etkide bulunabilir.

Bir sürücü birleştirildiğinde içerisindeki veriler yeniden düzenleniyor. Bunun temel amacı ise verilere daha hızlı erişmemizi sağlamak. Büyük ölçüde parçalanmış bir sürücüyü birleştirmek, yüksek performans kazanımları sağlayabilir. Ancak optimizasyon süreci, devasa okuma/yazma işlemlerinden dolayı sürücünün ömrüne de olumsuz etkide bulunabilir. Bunun sık sık tekrarlanması ise çok daha kötü.

Windows 10’un varsayılan olarak gereksiz aşınma ve yıpranmayı önlemek için bir sürücünün en son ne zaman optimize edildiğini kaydetmesi gerekiyor. SSD’ler söz konusu olduğunda ise bazı uzmanlar birleştirme yapmanın hiç mantıklı olmadığına inanırken, diğerleri büyük ölçüde parçalanmış bir SSD’yi kabaca ayda bir kez optimize etmenin faydaları olduğunu savunuyor.

Windows 10 2004 hatasının bir sonucu olarak, optimize aracı bağlı aygıt her yeniden başlatıldığında sürücüleri birleştiriyor. Microsoft cephesi ilk olarak Haziran ayında tespit edilen sorunu kabul etti ve Windows 10 Build 19042.487 (20H2) ile Insider programının üyeleri için bir düzeltme yayınladı.

Çözümü barındıran yeni güncelleme tüm kullanıcılar için kullanıma sunulacak. Bu hatanın SSD’lere daha fazla zarar vermesini önlemek istiyorsanız otomatik birleştirme özelliğini bir süreliğine kapatabilirsiniz. Bunun için Ayarlar > Sistem > Depolama > Sürücüleri En İyi Duruma Getir yolunu izleyebilirsiniz.