Anasayfa Haber SpaceX, Starship Roketinin İkinci Testini Gerçekleştirdi

SpaceX, Starship Roketinin İkinci Testini Gerçekleştirdi

spacex starship

SpaceX şirketi, Mars misyonunda kullanılacak olan Starship roketinin testlerine devam ediyor.

Yaklaşık bir ay önce SpaceX, Starship roketlerinin prototiplerinden birini fırlatma testleri için kullanmıştı. Şirket şimdi roketin testlerini, ikinci kez başarıyla tamamladı. Roket testte, 150m yüksekliğe ulaştı ve bu yükseklikten başarıyla yere inişini tamamladı. Roketler, şekilleri bakımından siloya benzetiliyor. Elon Musk ise roketleri uçan bir su kulesi olarak adlandırıyor.

Üstteki videoyu resmi Twitter hesabında paylaşan Elon Musk, “Her şeyi uçurabilirsin” diyerek başarıdan memnun olduğunu gösterdi. Dominik Cumhuriyeti’ne bağlı Boca Chica kasabasında gerçekleşen fırlatma testi SpaceX tarafından kaydedildi. Öte yandan çevrede bulunan bazı gözlemciler tarafından da fırlatma kayıt altına alındı. Farklı kamera açılarıyla, roketin fırlatılmasını merakla takip eden seyircilere eşsiz bir deneyim sunuldu. Roketin fırlatılması anına ait başka bir video da NASASpaceFlight adlı YouTube kanalında da seyircilere takdim edildi.

SpaceX şirketinin CEO’su Elon Musk, bu kısa denemelerin ardından rokete kanatlar da eklenerek uzun denemeler yapılacağını açıkladı. Roketler için bir sonraki adımın, kanatlar ilave edilerek yüksek irtifa testlerine tabi tutulması olduğunu da sözlerine ekledi. Ayrıca Starship roketlerinin bir günde birden fazla uçuş yapabilmesi de şirketin yeni planları arasında yer alıyor. Roketler, hem kargo hem de mürettebat taşıma özelliğine sahip olacak. Roketlerin bir fırlatma görevinde 100 tondan fazla kargo taşıma kapasitesine sahip olduğu biliniyor.

Roketlerin fırlatma testlerinin ne zaman son bulacağı ise henüz bilinmiyor. Ancak önümüzdeki yıllarda roketler Ay’a ve Mars’a mürettebat ve kargo taşıma görevlerine başlayabilecekler.