Anasayfa Haber NVIDIA DLSS 2.1 Geliyor: Dinamik Çözünürlük ve VR Desteği

NVIDIA DLSS 2.1 Geliyor: Dinamik Çözünürlük ve VR Desteği

NVIDIA DLSS 2.1

Adını daha fazla duyacağımız DLSS teknolojisi, 8K çözünürlüğündeki görsellere ulaşmamız için derin öğrenme tekniklerinden yararlanıyor. Bu teknoloji artık sanal gerçeklik alanında da hizmet verecek.

NVIDIA’nın DLSS (Deep Learning Super Sampling) teknolojisi, işlenmiş karelerin kalitesini yükseltmek için yapay zeka teknolojisinden ve derin öğrenme tekniğinden yararlanıyor. Oyun bazında ayrı ayrı kullanılan bu teknoloji, yüksek ayrıntı düzeyinin yanı sıra önemli performans artışları da sağlıyor. DLSS, RTX 20/30 serisi GPU’larda bulunan Tensor Çekirdekleri’ne dayanıyor ve anlık kullanım senaryosuna göre %70’e varan bir performans artışı sağlıyor.

NVIDIA, yeni bir soru-cevap etkinliğinde yeni DLSS 2.1’in 8K ile birlikte VR uyumluluğu ve dinamik çözünürlük desteği getireceğini duyurdu. DLSS 2.1’in piyasaya sürülmesi, yeni nesil sanal gerçeklik gözlükleri için daha sürükleyici VR oyunlarının hazırlanmasında yardımcı olacak.

NVIDIA DLSS 2.1DLSS 2.1 teknolojisi ayrıca kullanıcılarına dinamik çözünürlük desteği sunacak. Bu özellik sayesinde verilerin çıkış boyutu sabit kalırken, giriş arabelleği boyutları çizilen kareye göre değişebiliyor. Eğer oyunların altyapısı dinamik çözünürlüğü destekliyorsa, DLSS, ekran çözünürlüğünde gereken yükseltmeyi gerçekleştirmek için kullanılabilir.

VR gözlükler tipik olarak 2880×1600’e kadar çözünürlüklerde tutarlı bir 90 FPS kare hızı sunarken, Valve Index gibi bazı ürünler bunu 144 Hz’e çıkarıyor. DLSS teknolojisi, VR oyunlarının yerel olarak yarı çözünürlükte geliştirilmesine ve yüksek kare hızları sunmasına olanak tanıyacak. Yarı çözünürlük demişken, düşük görüntü kalitesi bekleyebilirsiniz. Ancak DLSS tam olarak bu noktada devreye giriyor ve görüntüler düşük kalitede olsa bile kullanıcıya yüksek kaliteli görseller olarak geri dönüyor.

NVIDIA DLSS 2.1Sanal gerçeklikten bahsetmişken, DLSS teknolojisi ve 8K oyunculuğa değindiğimiz makalemize buradan göz atabilirsiniz.