Anasayfa Haber 8K Oyunculuğa Doğru: RTX 3090, DLSS ve RTX IO

8K Oyunculuğa Doğru: RTX 3090, DLSS ve RTX IO

GeForce RTX 3090 8K Oyun Testleri

RTX 3090 ekran kartı ile birlikte vaat edilen 8K 60 FPS oyun deneyimi herkesi heyecanlandırmış durumda. Geçtiğimiz haftaya kadar hayalden ibaret olan 8K oyun deneyimine ve olayların perde arkasına göz atıyoruz.

NVIDIA’nın RTX 3090 modeli, “8K çözünürlüğü hedefleyen” ilk ekran kartı olma niteliğinde ve şüphesiz uzun süreler konuşulmaya devam edecek. Henüz oyunlarda 4K çözünürlüğe alışamamışken, hatta ülkemizde 2K’ya geçişin dahi zor olduğunu durumda, NVIDIA önümüze “8K oyunculuk” diye bir kavram atıyor. Ancak bunun temelinde neler var?

DLSS Teknolojisinin Önemi

Denklemin ana elemanlarından biri ise kısaca DLSS olarak bildiğimiz Derin Öğrenme Süper Örnekleme (Deep Learning Super Sampling) teknolojisi. Bu, NVIDIA’nın yüksek çözünürlüklü görüntüleme yükünü GPU’dan kaldırmak ve Turing-Ampere mimarilerinde bulunan Tensor çekirdeklerine yüklemek için kendi bünyesinde geliştirdiği yapay zeka tabanlı bir teknoloji.

Özetle DLSS, oyunu ekranın doğal çözünürlüğünden daha düşük bir çözünürlükte işliyor. Sonrasında ise yapay zeka süper örnekleme yoluyla ayrıntıları oyuna geri kazandırıyor. Böylelikle daha yüksek çözünürlüğe sahip kaliteli görüntüler sunulurken performans tarafında da büyük kazançlar sağlanabiliyor.

RTX 3090 8K

NVIDIA, RTX 3090 ile DLSS 8K ve yeni bir Ultra Performans modunu içeren DLSS SDK sürüm 2.1’i de piyasaya sunuyor. Bu geliştirme, uyumlu oyunlarla 9 kat süper çözünürlük sunabilen yepyeni bir algoritma ve en önemlisi, 1.499 dolarlık Ampere grafik kartının iddia ettiği şeyi, yani 8K’da 60 FPS’ye kadar performans sunabileceği anlamına geliyor.

Her geçtiğimiz gün daha fazla oyunun DLSS desteği kazandığını görüyoruz. Bu sayı daha da artacak ve oyun ayarları içerisinde DLSS seçeneğini daha çok göreceğiz. Böylelikle kalite, denge ve yüksek performans modu ile birlikte 8K düzeyinde bir ölçekleme yapılabilecek. En önemli noktalardan birisi de iş yükünün minimuma indirilmesi.

CUDA, Tensor, RT Çekirdekleri – GDDR6X

Elbette 8K dünyasına kullanılan 10.496 CUDA Çekirdeği de yardımcı oluyor. RTX 2080 Ti modelinde CUDA sayısının 4.352 olduğunu da not düşelim. Üretim teknolojisi olarak Samsung’un 8nm teknolojisine geçildi. Böylece aynı alana daha fazla transistör sığdırılabiliyor ve verimlilik daha da artıyor. Ek olarak RTX 30 serisi kartlarda 2. nesil RT (2 kat iş hacmi) ve 3. nesil Tensor (2 kat iş hacmi) çekirdekleri kullanıldığını belirtelim.

NVIDIA ayrıca 8K içerikleri gerçekten besleyebilmenizi sağlamak ve tek kabloda 8K için HDMI 2.1 desteği ile birlikte yeni bir AV1 kod çözümleme hızlandırmasından da (yakında Chrome, Youtube, Edge, VLC ve Windows 10’da desteklenecek) bahsediyor. Benzer şekilde, Shadowplay için 8K HDR desteği eklendi, böylece 8K içeriği yakalayıp paylaşabilirsiniz.

RTX 3090 8KBununla birlikte 8K hayallerine ulaşmak için bir adım daha kaldı. Yeni canavar 19 Gb/sn’nin üzerinde hızlara erişebilen, tam 24 GB boyutundaki yeni nesil GDDR6X bellek teknolojisinden faydalanıyor. Yeşil takım bu işlerin üstesinden gelebilmek için Micron ile el ele verdi. RTX 3090, rahatsız edici bir darboğazla karşı karşıya kalmamak için birkaç yeni geliştirmeden yararlanıyor: yeni algoritmalar, Max Transition Avoidance Coding (MTA) ve PAM4. Özetle çok daha yüksek hızlar.

DirectStorage ve RTX IO

VRAM konusunun yanı sıra 8K oyun taleplerine ayak uydurmak için I/O tarafında da bir takım yenilikler gerekiyordu. İşte tam da burada Microsoft’un DirectStorage teknolojisi ve NVIDIA’nın RTX IO geliştirmeleri devreye giriyor. DirectStorage teknolojisi Xbox Series X oyun konsollarında kullanılacak ve yakında RTX IO’ya gelecek. Bildiğiniz üzere GPU’nun iş sürecinde CPU’nun önemli bir yeri vardı. Artık depolama birimleri ve GPU doğrudan haberleşebiliyor ve işlemcinin üzerine binen yük en aza iniyor. Böylece veri akışı çok daha performanslı bir şekilde gerçekleşebiliyor.

RTX 3090 8K

2021 Yılı

RTX IO yazılım geliştirme araçları piyasaya sürüldüğünde oyunlara uygulanacak ve bu süreç 2021 yılında gerçekleşecek. NVIDIA herhangi bir oyun belirtmese de bazı oyunlar için halihazırda çalışmalar yürütüldüğünü not düşelim.

Dolayısıyla devasa 8K performansı hedeflerine ulaşmak için perde arkasında görmediğimiz çok fazla şey oluyor. Her şey bir yana, bu süreçte oyun geliştiricileri ve TV/monitör üreticilerinin de desteği gerekiyor. Yani 8K vizyonunun hayata geçmesi için biraz beklememiz gerekebilir. Bu bağlamda LG tarafından ilk adımlar atılmıştı ve RTX 3000 serisi destekli 8K OLED TV’ler görücüye çıkmıştı.

8K çözünürlük desteğine en hızlı kavuşacak oyunlar ise muhtemelen DLSS teknolojisini erken tarihte kullanmaya başlayan oyunlar olacak. Buna Control, Wolfenstein: Youngblood, Watch Dogs: Legion, Cyberpunk 2077, Minecraft RTX ve Death Stranding de dahil.