Anasayfa Haber ABD, Yeni Yaptırımlarla Çinli Yonga Üreticisi SMIC’i Hedef Aldı

ABD, Yeni Yaptırımlarla Çinli Yonga Üreticisi SMIC’i Hedef Aldı

ABD SMIC Yaptırım

Yaptırımlarını sıkılaştıran ABD, Çin’li yarı iletken şirketi SMIC’i etkileyen yeni kararlar aldı.

ABD hükümetinin Huawei’yi durdurmak için bulunduğu girişimler şüphesiz şirkete büyük zararlar verdi. Ancak son raporlara bakarsak kısıtlamalar henüz bitmiş değil ve devam ettirilen stratejinin yeni bir aşaması hayata geçiyor. Reuters ve Financial Times’a göre ABD, Çin’in en büyük yonga üreticisi olan SMIC’i, kritik olarak ihtiyaç duyulan ekipman ve tasarım araçlarına ulaşmasını engelleyecek yaptırımlar uygulayacak.

ABD hükümeti, kararın arkasındaki mantık olarak yonga üreticisinin ürünlerinin askeri uygulamalardaki potansiyel kullanımını gösteriyor. Yeni tasarı, Lam Research, KLA Corp ve Applied Materials gibi yazılım ve ekipman tedarik eden şirketlerin iş yapmalarını kontrol altına alıyor.

Yeni yaptırımlar, daha önce yalnızca nihai ürünleri etkilenen SMIC’e karşı halihazırda var olan yaptırımları daha da artırıyor diyebiliriz. İhracat tarafındaki yaptırımlar artık yonga üretiminde kullanılan malzemeleri de hedef alıyor.

ABD SMIC YaptırımYaptırımlar, 18.5 milyar dolarlık finansmana ve yapım aşamasında olan 7nm üretim hatlarına sahip başka bir Çinli fabrika olan Çin kaynaklı HSMC’sinin çöküşünün ardından geldi. HSMC, arazi anlaşmazlığı nedeniyle karmaşık hale gelen artan maliyetler nedeniyle iflas etti.

Böylelikle Çin yarı iletken sektöründe lider üretici yolunda olan tek bir firma kaldı: SMIC. Bernstein Research, SMIC’in gelirinin %20’sinin zaten Huawei’den geldiğini tahmin ediyor. Ancak hatırlarsanız TSMC’nin Huawei için yonga üretmesi geçtiğimiz aylarda yasaklanmıştı. Huawei ise söylenenlere göre yonga üretimi için SMIC’e başvurdu.

SMIC şu anda ayda 6.000 adet 14nm wafer üretebiliyor. Ancak bu rakamın yıl sonuna kadar 35.000’e çıkması planlanıyor. Yarı iletken şirketi şu anda 7nm yonga üretme yolunda ilerliyordu. Böylece TSMC, Intel ve Samsung gibi devlere bir adım daha yaklaştılar. ABD’nin yaptırımlarına baktığımızda ise bu planların tehlikeye girdiğini söylemek mümkün.