Anasayfa Makale AMD Zen 3 Mimarisi Hakkında Her Şey

AMD Zen 3 Mimarisi Hakkında Her Şey

AMD Zen 3 Mimarisi

AMD Zen 3 mimarili Ryzen 4000 işlemcilerin çıkış tarihine, özelliklerine, performansına ve hakkında bildiğimiz her şeye göz atıyoruz.

Bu yazımızda, AMD’nin yakında resmi olarak tanıtmaya hazırlandığı Zen 3 mimarisi ve Ryzen 4000 serisi masaüstü işlemcileri hakkında bildiklerimizi derliyoruz.

AMD’nin Zen 3 mimarisi, AMD’nin bugüne kadarki en başarılı mimarisi Zen’in daha yeni bir sürümüne dayanan, yeni ve güçlü işlemci dalgasına zemin hazırlayarak, bu yıl raflardaki yerini alacak. Yeni Zen 3 işlemci mimarisi, yakında Ryzen 5000 dizüstü bilgisayar işlemcileri, EPYC Milan sunucu işlemcileri ve Ryzen 4000 “Vermeer” masaüstü işlemcileri de dahil olmak üzere AMD’nin tüm yeni nesil işlemci ailesini güçlendirecek. Kırmızı ekip, yeni Zen 3 yongalarının ilk resmi ve detaylı bilgilerini 8 Ekim 2020 tarihinde duyurmayı planlıyor.

Zen Mimarilerinin Kısa Geçmişi

AMD’nin orijinal Zen işlemci mimarisi, piyasada masaüstü işlemci tasarımının yeniden düşünülmesini gerektirdi. Bir bakıma işlemci tasarımının ve özelliklerinin temellerini sorgulattı ve bu süreçte şirketi iflasın eşiğinden de kurtardı. Zen tabanlı “Naples” yongaları, artık endüstriyi kasıp kavuran “Chiplet” (çoklu yonga) tabanlı tasarımların da yolunu açtı. Ve tek bir baskın oyuncudan gelen, durgun inovasyonla uzun süredir rahatsız olan bir sektörde, çekirdek sayıları ve fiyatlandırma için yeni bir çıta belirledi.

AMD EPYC 64 Çekirdek Chiplet

AMD’nin Zen ile gelen hızlı başarısı kadar etkileyici olan bir diğer unsur ise, AMD’nin çok yıllı yol haritasındaki ilk adımıydı. AMD’nin “Matisse” yongalarındaki 7nm süreciyle geliştirdiği, Zen mimarisinin devamı Zen 2 mimarisi, Intel 10nm sürecine geçmeye çalışırken AMD’nin fiyatlandırma, performans ölçeklendirme ve verimlilikteki hakimiyetini pekiştirdi. Artan bir ivmeyle Intel’den pazar payını kazanmaya devam eden ve tarihindeki en yüksek hisse senedi değerine ulaşan yonga üreticisi için büyük bir servet kazanımını tetikledi.

AMD Zen 3 Çıkış Tarihi

Intel’in 7nm’ye geçişinde daha fazla gecikme yaşanıyorken, Zen 3’ün piyasaya çıkma zamanı neredeyse geldi. AMD, Zen 3’ün tamamen yeni bir mimariye sahip olduğunu belirtiyor. Döngü Başına Komut Sayısı (IPC) ve iş hacmi artışı, 4.9 GHz’e varan Boost frekanslarıyla gelmesi beklenen yeni mimari, nihayet AMD’ye Intel’i oyun performansında geçecek sağlam bir fırsat sunmuş olabilir.

YouTube’ta yanlışlıkla gösterilen Zen 3 mimarisi hakkında bir AMD sunumu ve bu sunumdaki bilgileri destekleyen gizli AMD belgelerinin sızıntısının yanı sıra, şirket tasarımla ilgili ayrıntıları kamuya açık bir şekilde paylaşmadı. Ancak şirket, Zen 3’ün programı ve gelişimi hakkında pek çok bilgi paylaştı. Ve bir dizi sızıntı, yakında piyasaya sürülecek mimariye daha fazla ışık tuttu. Yeni Zen 3 yongalarının, ilk resmi ve detaylı bilgilerini 8 Ekim 2020 tarihinde öğreneceğiz.

Kesin olan bir şey varsa, kırmızı ekibin Zen mimarisiyle iyi bir ivme yakaladığı ve Zen 3 ile bunu taçlandıracağıdır. O halde, Zen 3 hakkında şu ana kadar bildiklerimizi ele alalım.

Kısaca Zen 3 ve Ryzen 4000 İşlemciler Hakkında Bilgiler

  • TSMC N7P veya N7+ üretim süreci
  • 32+ MB birleşik L3 önbellek
  • Çoklu Çip Modülü (MCM) tasarımı
  • Veri merkezleri için 64 çekirdeğe kadar işlemciler
  • AMD, Zen 3 ve Ryzen 4000 hakkındaki ayrıntıları 10/8/2020 tarihinde açıklayacak
  • İlk son tüketici ürünlerin 2020 sonlarında raflardaki yerini bulması bekleniyor
  • EPYC Milan işlemcileri 2020’nin sonlarında geliyor
  • 2021 sonu gibi tüm Zen 3 ailesinin satışa çıkmış olması bekleniyor
  • Fiyatlandırma belirsiz, ancak AMD son lansmanlarda fiyatlandırmayı arttırma yoluna gitmişti

AMD Zen 3: Ryzen 4000, Ryzen 5000, EPYC Çıkış Tarihleri

AMD Zen 3 Çıkış Tarihi

Kafa karıştırıcı bir şekilde AMD, mevcut Renoir APU’lar ve dizüstü bilgisayar işlemcileri için Ryzen 4000 kodunu kullanıyor ancak bu işlemciler Zen 2 mimarisinin ürünleri. Zen 3 mimarisine sahip masaüstü işlemciler Ryzen 4000 koduyla gelirken, Zen 3 mimarili dizüstü bilgisayar işlemcileri Ryzen 5000 seri koduna sahip olacak. Unutmadan belirtelim, AMD’nin Zen 3 mimarili işlemcileri, masaüstü için 4000 ve dizüstü için 5000 olarak adlandırmak yerine, iki platform için de 5000 kod adını kullanacağı yönünde söylentiler var. Ancak resmi bir doğrulama ya da açıklama henüz yapılmadı.

AMD, 2020 Finansal Analiz Günü’nde yeni mikroişlemci mimarileri ve daha yoğun işlem dallarıyla devam eden çalışmalarını ana hatlarıyla belirlerken, en son yol haritalarını paylaştı. Bu yoldaki her adım, kademeli ürün iyileştirmeleri vaat ediyor. AMD, Intel’in yol haritasına ve 14nm’de zorlanmasının aksine, daha istikrarlı ve kararlı bir yol haritasına sahip.

AMD’nin Zen yol haritası, şirketin daha önceden de onayladığı gibi, 2021’in sonuna kadar uzanıyor ve bu, Zen 3 yongalarının tamamının önümüzdeki yılın sonuna kadar tamamıyla piyasada olacağı anlamına geliyor. Buna Ryzen 4000 Vermeer masaüstü bilgisayar yongaları, Ryzen 5000 dizüstü bilgisayar yongaları ve EPYC Milan işlemciler de dahil.

Üretim Süreci ve APU’lar

AMD’nin önceki serilerinde de olduğu gibi, yeni yongaların tümü benzer ölçeklenebilir mikro mimariyi paylaşıyor. (Zen – Zen 2 – Zen 3). AMD, işlemci yongaları için TSMC’nin 7nm üretim sürecinin “gelişmiş bir sürümünü” kullanacak ancak hangi özel sürümü kullanacağını açıklamadı. Zen 3 yongaları, hala geleneksel DUV üretim tekniklerini kullanan ancak AMD’nin Ryzen yongaları için kullandığı mevcut 7nm işleminden %7 daha hızlı ve %10 daha fazla güç tasarrufu sağlayan N7P işlemini de kullanabilir. AMD ayrıca, gelişmiş EUV üretiminden kaynaklanan daha büyük avantajlar (+% 15 performans, -% 10 güç tüketimi) getiren N7 + üretim sürecini de kullanabilir. Her iki durumda da Zen 3’ten Ryzen XT modellerinde gördüğümüzden çok daha büyük performans kazanımları bekliyoruz, ama kısa bir süre sonra buna değineceğiz.

AMD, Zen 3 yongalarının geciktiğine dair söylentileri sürekli olarak reddetti ve yongalarının TSMC’nin 5nm işlemini kullanmayacağını açıkladı. AMD uzun zamandır Zen 3 yongalarının bu yıl piyasaya çıkacağını savundu, bu da yol haritasındaki Zen 3 EPYC Milan veri merkezi yongaları göz önüne alındığında mantıklı bir durumdu. Şirket daha sonra Zen 3 “müşteri” yongalarının da bu yıl piyasaya çıkacağını açıkladı. Bu önemli bir nokta zira “müşteri” terimi, bu yıl da normal tüketiciler için birkaç model göreceğimiz anlamına geliyor.

Ama çok mantıklı olan başka bir olasılık daha var. AMD’nin mevcut Renoir APU’larını yalnızca OEM pazarıyla sınırlandırmasına rağmen, 4750G yongaları hakkında bazı belirsizlikler mevcut. AMD, bu yongaları perakende pazarına getirmek için herhangi bir plan belirlemedi ancak 400 serisi ve 500 serisi anakartlar için gelecekte, modeli belirtilmemiş bir APU’yu destekleyeceğine dair söz verdi. AMD bizi yine şaşırtabilir ve ilk tüketici Zen 3 işlemcisi olarak yeni bir APU yayınlayabilir. Bu aslında bir taşla iki kuş vurmak anlamına gelecektir. AMD APU yongasını hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayar pazarları için kullanıyor. AMD’nin Cezanne kod adlı yeni nesil APU’ları, ortaya çıkmaya daha da yaklaştıklarını ima edercesine, kıyaslamalarda çoktan ortaya çıktı.

EPYC Milan

İlk tüketici odaklı işlemciler için pek çok olasılık var ancak denklemin veri merkezi tarafı daha basit bir durumda. AMD, EPYC Rome yongalarının devamı olan EPYC Milan’ın 2020’nin sonuna kadar zamanında ulaştıracağını söylüyor. AMD’nin EPYC Rome işlemcileri Intel’in Cascade Lake Refresh serisi için zaten ciddi rakiplerdi ve Milan ile hızlı gelişim, rekabeti daha da yoğunlaştıracak. Intel de, 10nm Ice Lake sunucu yongalarını o sırada piyasada bulundurmaya çalışacaktır, bu nedenle rekabet sert olacağa benziyor.

Belki de en etkileyici olanı, AMD’nin yol haritaları, şirketin EPYC Genoa işlemcilerini 2022’nin sonunda tamamen piyasaya sunacağını gösteriyor. Bu çipler 5nm üretim teknolojisiyle ve Zen 4 mimarisiyle gelecek. Bu nedenle, AMD’nin Zen 4 mimarisini bile bekleyebiliriz. Tüketici pazarı için Zen 4 işlemciler de 5nm üretim teknolojisiyle gelecek.

AMD Zen 3 Çıkış Tarihi

AMD Zen 3: Ryzen 4000 ve EPYC Milan Performansı ve Özellikleri

AMD’nin Zen 3 ile beraber vaat edilen ve uzun zamandır konuşulan performans sıçramasını yakalayıp yakalayamayacağı konusunda hâlâ şüpheler var. Ancak AMD’nin performansı artırmak için kullanabileceği birkaç temel seçeneği var. Şirket, saat frekanslarını ve Zen 3’ün IPC’sini (Döngü başına komut sayısı) artırabilir, önbelleğe alma hiyerarşisini yeniden tasarlayabilir veya çekirdek sayısını artırabilir. Şirket, elbette çok sayıda farklı tasarım değişikliği yapabilir. Ancak bunlar, şirketin yapabileceği en etkili hamlelerden bazıları.

Çekirdek sayıları açısından, AMD’nin geçen yıl Milan işlemcileri için yaptığı sunum, şirketin işlemci paketi başına maksimum 64 çekirdek kullanacağını gösterdi. Bu, tasarım sürecinin sonlarında ortaya çıkan beklenmedik ve önemli bir değişikliği engelleyen durum, AMD’nin maksimum çekirdek sayısının, veri merkezi için 64 çekirdekte ve üst düzey masaüstü (HEDT) pazarı için konumlandırılan Threadripper 4000 işlemcilerde, 64 çekirdek sınırını koruyacağı anlamına geliyor.

Daha Fazla Çekirdek

EPYC ve Threadripper’ın maksimum 64 çekirdeği, yine de ana akım masaüstü, yani normal kullanıcılara hitap edecek işlemciler hakkında bize pek bir şey ifade etmiyor. AMD’nin Ryzen 9 3950X işlemcisi, şu anda 16 çekirdek ve 32 iş parçacığı ile standart masaüstü işlemcilerinin en tepesinde bulunuyor. Ancak AMD’den Mark Papermaster, şirketin yakın vadede masaüstünde “çekirdekler için doygunluk noktası” görmediğini söyledi. Yani, çekirdek sayıları artmaya devam edebilir.

Bu, gelecekte meraklılar için ana akım masaüstü işlemcilerinde daha fazla çekirdek olasılığını gündeme getiriyor ancak bunların Zen 3 tabanlı masaüstü yongalarıyla gelip gelmeyeceği belirsizliğini koruyor. Zen 3 tabanlı masaüstü işlemcilerinin AM4 soketine geleceğini biliyoruz ve AMD’nin ana akım Ryzen serisine daha fazla çekirdek sıkıştırması, buna rağmen mümkün olabilir.

Bununla birlikte, AMD’nin 8 Ekim’deki Zen 3 etkinliğini duyurmasının bir parçası olarak gösterdiği kendi render görüntüleri, şirketin Zen 3 işlemcilerinin tanıdık iki çekirdek yongası ve bir G/Ç yongası yapılandırmasıyla geleceğini işaret ediyor olabilir. Bu da daha fazla çekirdek sayısı göremeyeceğimiz anlamına geliyor.

Maksimum 64 çekirdek, AMD’nin Zen 3 tabanlı yongaları için bir engel değil. Şirket halihazırda çekirdek konusunda endüstride lider bir konuma sahip ve Intel’in yakın gelecekte 64 çekirdeği yakalayabileceği öngörülmüyor. Bununla birlikte Intel, tek iş parçacığı bazındaki performansta büyük bir liderliğe sahip ve Comet Lake yongaları, oyunlar söz konusu olduğunda önemli bir liderlik sağlıyor. Intel’in ekstra performans kapasitesi, Nvidia’nın Ampere ve AMD’nin kendi Big Navi ekran kartlarını piyasaya sürmesiyle daha önemli hale gelecek.

Çekirdek Performansı

AMD, saat frekansını ve IPC’yi artırarak çekirdek başına performansını artırabilir. Bu durumda Zen 3’ün tek iş parçacıklı performansı da artacaktır. Piyasadaki mobil 4000 serisi işlemcilerde bunun ayak seslerini zaten duyuyoruz. Yakın zamanda ortaya çıkan iki Ryzen 4000 kodlu işlemcinin seri numaraları ve bu seri numaralarının çözülmesi (100-000000065-04_ 46/36 _Y ve 100-000000061-06_ 49/37 _Y), 3.7 GHz temel saat hızına sahip ve 4.9 GHz Boost hızına sahip 16 çekirdekli bir işlemciyi işaret ediyor. Bu, sırasıyla taban ve Boost saat hızlarında % 5.7’lik ve % 4.3’lük bir gelişmeyi işaret ediyor. Ayrıca tüm işaretler, Ryzen 4000 masaüstü işlemciler için PCIe 4.0 ve DDR4’ün tercih edildiğini gösteriyor.

Yalnızca veri merkezlerine değil, aynı zamanda çeşitli süper bilgisayarlara da güç sağlayacak olan AMD’nin Zen 3 EPYC Milan işlemcilerinin seri numaraları da ortaya çıktı. Bu 64 çekirdekli ve 32 çekirdekli modellerin 3.0 GHz saat hızına kadar çıkabildiği iddia ediliyor. Ancak mevcut EPYC Rome işlemcilerin halihazırda 3.9 GHz’e kadar yükseldiği göz önüne alındığında, bunlar belirli kullanım durumları için daha az TDP değerine sahip ve güç tüketimi az modeller olabilir. Bu, gelecekte daha hızlı modeller görebileceğimiz anlamına geliyor.

AMD Zen 3 Mimarisi ve Özellikleri

AMD Zen 3 Çıkış TarihiAMD’den Forrest Norrod’a göre, Zen 3 mimarisi tamamen yeni bir yaklaşım içeriyor. Ancak tüm mimarilerde olduğu gibi, kesinlikle seleflerinde bulunan birçok özelliği taşıyacak.

AMD yeni mimari hakkında herhangi bir bilgi paylaşmadı ancak geçen yıl yanlışlıkla YouTube’a bir NDA sunumu yüklenmişti. Şirket, masaüstü yongaları için de aynı mimarileri kullanıyor, bu nedenle EPYC Milan ve Genoa sunumu, masaüstü yongalardan bekleyebileceklerimiz için bize ışık tutuyor.

Önbellek

AMD, işlemci yongasının içindeki önbellek konumlandırmalarında önemli bir değişiklik yaptığını açıkladı. Bu, AMD’nin mimarisini geliştirirken, aynı zamanda temel odak alanları olan Döngü başına komut sayısı (IPC) verimini iyileştirmek ve gecikmeyi azaltmak için çalıştığını göstermekte. AMD şu anda yongalarını, her biri 16MB L3 önbelleğe sahip iki adet dört çekirdekli Hesaplama Kompleksine (CCX) ayırıyor. Milan için bu, 32 MB’lık birleştirilmiş bir L3 önbellek birimine bağlı sekiz çekirdeğe dönüşüyor, bu da hesaplama yongası içindeki bir gecikme katmanını ortadan kaldırmayı ve önbellek isabet oranlarını artırmayı amaçlıyor. AMD, L3 önbelleğini “32+” MB olarak listeliyor, bu da yeni Zen 3 işlemcilerin tümünde veya bazılarında daha da büyük önbellek sayıları görebileceğimiz anlamına geliyor.

Bir işlemci tasarımının altında yatan başarının ana kaynağı, yürütme çekirdeklerini verilerle besleme (aynı bir canavarı beslemek gibi) yeteneğine bağlıdır. Bu alanlardaki önemli iyileştirmeler, IPC’de bir artışı beraberinde getirebilir ve bize, normalde standart yeni nesillerde ortaya çıkan performans artışı oranından daha fazla performans kazancı sağlayabilir. Artırılmış IPC’yi, 7nm üretim sürecinin daha hızlı ve daha oturmuş bir varyantından geliştirilmiş frekansla eşleştirmek, çekirdek sayıları aynı kalsa bile bazı olağanüstü performans kazanımları sağlayabilir.

DDR4, PCIe 4.0 ve Benzer TDP Değerleri

Yukarıda belirtildiği gibi EPYC Milan, mevcut Roma modelleriyle aynı şekilde maksimum 64 çekirdeğe sahip olacak ve aynı SP3 soketinde çalışacak. Yani yongalar mevcut platformlarla geriye dönük uyumlu olacak. Ayrıca sekiz kanal DDR4 ve PCIe 4.0 konusunda da aynı desteğe sahip olacaklar ve temel 120-225W TDP güç tüketimine sadık kalacaklar. Ancak 7H12 gibi daha yüksek TDP değerlerine sahip işlemcilerin gelmesi de muhtemel. Yongalar ayrıca çekirdek başına iki iş parçacığına sahip olacak. Bu nedenle, bazı rakip veri merkezi yongalarında gördüğümüz gibi, AMD’nin çekirdek başına dört iş parçacığına (SMT4) geçeceğine dair oldukça şüpheli söylentiler de geçersiz kılınmış oluyor.

Yeni nesil Milan işlemci yongaları, her bir fiziksel hesaplama yongasına sığdırılan sekiz çekirdekle birlikte, sekiz hesaplama kalıbı ve bir G/Ç kalıbı ile mevcut nesil Roma modelleriyle aynı şekilde, dokuz kalıp düzenlemesine sahip olacak.

Zen 3’ten güç alan EPYC Milan’ın çok iş parçacıklı hesaplama yüklerinde %15 performans artışı ve tek iş parçacıklı hesaplama yüklerinde %20 performans artışı sunacağı söylentileri bulunmakta. Ancak bu söylentiler dikkatli yorumlanmalıdır zira bu söylentiler EPYC için ve Zen 3 işlemci mimarisi için genel IPC performansı iyileştirmelerinin göstergesi değildir. Bunun yerine, EPYC Milan işlemcilerinin tümleşik performans artışını gösteriyor, tabii ki kesinleşmiş ya da resmileşmiş bir durum söz konusu değil.

Geleceğe daha dikkatli bakıldığında AMD, zaten “tanımlama aşamasında” olan yeni nesil Zen 4 Genoa mimarisiyle ilerlemeye devam ediyor. Zen 4 tabanlı işlemci tasarımı, yeni bir SP5 soketiyle güncellenecek ve 2021-2022 zaman aralığında bir şekilde raflardaki yerini alacak. Şirket, Cenova’nın muhtemelen DDR5 anlamına gelen “yeni bellek” ile geleceğini belirtti. AMD’nin PCIe 5.0’a geçiş yapmayı da düşündüğünden emin olabiliriz.

O zamana kadar, AMD’nin X3D yığınlama ve Infinity Architecture 3.0 gibi radikal, yeni gelecekteki teknolojilerinin bazılarını, çıkacak yeni ürünlerinde görmeyi umuyoruz.

Ryzen 4000 ve Anakart Uyumluluğu

Piyasada çıkmak üzere olan yeni bir işlemci ailesinin dalgasıyla, meraklıların aklına gelen ilk soru şu: AM4 anakartıma bir Zen 3 mimarili Ryzen 4000 işlemcisi takabilir miyim?

Bir B550, X570, B450 veya X470 Chipset’li anakartınız varsa, vereceğimiz cevap, evet takabilirsiniz! Ryzen 4000 serisi işlemciler mevcut ve uzun süredir destek gören AM4 soketine gelecek. Ve AMD yukarıda bahsedilen yonga setlerine sahip anakartları destekleyecek. 300 serisi anakart sahipleri için kötü bir haber ancak Ryzen 4000 ile gelen yeni teknolojiler ve gelişimler düşünüldüğünde, daha yeni ve modern anakartlara geçmek, bu seri için daha mantıklı bir seçim olacaktır.

Mevcut 400 serisi anakartlar için çıkacak yeni BIOS versiyonları, Zen 3 işlemcilerin tam kapasite ve uyumlu çalışmasını sağlayacaktır. Ancak yine de B450 ve X470 anakartlarında PCIe 4.0 arayüzüne erişemezsiniz, zira bu anakartlar PCIe 4.0 arayüzünü desteklememekte. AMD, 400 serisi BIOS güncellemelerinin tek yönlü bir güncelleme olduğunu açıkça belirtiyor. Anakartınızı yeni BIOS sürümüne yükseltebilirsiniz ancak Zen 3 öncesi işlemcileri destekleyen, önceki BIOS sürümlerine geri dönemezsiniz.

AMD’nin ayrıca, BIOS sürümlerini güncellemek için bir Zen 3 işlemci satın aldığınızı doğrulayacak (henüz tanımlanmamış) bir işlem gerektireceği söyleniyor. AMD, bir kullanıcı Zen 3 tabanlı bir işlemci satın aldığını doğrulamanın ardındaki amacın, geri dönüşü olmayan BIOS güncelleme sorunlarının önlenmesi olduğunu belirtiyor. Ancak şirket, tek yönlü BIOS güncellemesinin gerekliliği ve sebebi arkasındaki gerekçesi hakkında bir açıklama yapmadı.

AMD’nin güncel açıklamaları aynı zamanda 400 serisi anakartlar için işlemci desteğinin sonunu da işaret ediyor. AMD, bu platformda gelecekteki işlemciler için destek vermeyecek (Zen 3 sonrası).

AMD Zen 3, Ryzen 4000 Fiyatları

AMD henüz belirli ürünlerle ilgili herhangi bir ayrıntı paylaşmadı, bu nedenle fiyatların nasıl değişeceğini tam olarak bilemiyoruz. Hâlâ AMD’nin, Intel’den daha düşük “çekirdek başına fiyatlandırma” sunmasını bekliyoruz. Ancak bu, Intel ve AMD fiyatları arasında alıştığımız farkı göreceğimiz anlamına gelmiyor.

AMD, Zen 2 tabanlı işlemciler ile fiyatlandırma planında bazı değişiklikler yaptı. Şirket, Intel alternatifi olarak anılan uzun geçmişinin aksine, kendisini “birinci sınıf bir yonga tedarikçisi” olarak konumlandırdığından, bu yongalar AMD’nin önceki nesil yongalarından daha yüksek önerilen fiyat değerleriyle piyasaya sürülmüştü.

AMD’nin önerdiği fiyatlandırmanın, genellikle satıcılarda gördüklerimizle pek ilgisi olmuyor. Zen 3 yongalarında, piyasaya göre iyi ya da yüksek fiyatlandırmalar mevcuttu. Bununla birlikte, AMD’nin şu anki Ryzen XT serisiyle, alıştığımız özelliklerinden birini bizlere sunamadı. Üst düzey modeller, birlikte verilen soğutucular olmadan geldi. Şirketin Zen 3 işlemcilerle de benzer bir yaklaşım benimsediğini belirten görüşler mevcut. Ancak çoğu konuda olduğu gibi, kesin bir açıklama yok.

AMD’nin Zen 3 yongalarını fiyatlandırma politikası, büyük ölçüde Intel’in yongalarına göre nasıl performans gösterdiğine bağlı olacak. Zen 3 tabanlı işlemcilerden beklediğimiz büyük performans kazanımları göz önüne alındığında, geçmişe göre daha yüksek çekirdek başına fiyatlandırma görmemiz ve üst düzey modellerde birlikte verilen soğutucuları artık göremememiz mümkün.