Anasayfa Haber AMD’nin Project Quantum Bilgisayar Projesi Yeniden Doğabilir

AMD’nin Project Quantum Bilgisayar Projesi Yeniden Doğabilir

amd project quantum

Gün yüzüne çıkan patentlere bakılırsa, Project Quantum projesi tarihin tozlu sayfalarına karışmayacak.

AMD, yaklaşık 5 yıl önce R9 Fury ve R9 Nano’yu piyasaya sürdü ve Project Quantum adından bahsetmişti. Project Quantum, şirketin içerisinde kendi donanım parçaları olan, oldukça eşsiz bir tasarıma sahip ve tamamen yeniden tasarlanmış bir bilgisayar olacaktı. Project Quantum, 2015’teki ilk duyurusundan neredeyse tam bir yıl sonra rafa kaldırıldı.

amd project quantumVaziyete bakılırsa, uzun yıllar geçse de bu proje henüz ölmüş değil. Kısa süre önce Project Quantum’un tasarımı için Şubat ayında dosyalanan ve geçen ay ortaya çıkan AMD patenti gün yüzüne çıktı. Yani kırmızı takım sessiz sedasız bu projenin üzerinde çalışıyor olabilir.

İlk önce Project Quantum’un neden ortaya çıkmadığına bakalım. Richard Huddy’nin PCR dergisine verdiği röportajdan bir alıntı:

“Bunu bir konsept bilgisayar olarak yaptık. Bu nedenle konsept otomobiller gibi, onu doğrudan pazara sürmek genellikle pratik değil, bu da pek bir anlam ifade etmiyor. Ancak bazı OEM’lerle gerekli konuşmalar yaparsak, bunu gerçek bir ürüne dönüştürebiliriz diye düşünüyorum.”

amd project quantumAMD’nin Project Quantum’u o zamanlar çift Fiji GPU’ları çalıştırmak için bir Intel işlemci kullanıyordu, çünkü AMD’nin CPU’ları henüz pek rekabetçi değildi. Elbette o zamanlar Zen işlemciler de piyasaya çıkmamıştı. Nitekim bu proje artık Intel işlemciler kullanılmadan ve tamamen AMD bileşenleriyle tasarlanabilir.

Kim bilir, belki de kırmızı takım Ryzen 5000 işlemci ve Big Navi ile birlikte ortaya bir şeyler çıkarabilir. Yeni nesil RX 6000 serisi ekran kartlarını 28 Ekim’de bekliyoruz.