Anasayfa Haber Ryzen 5000, DDR4-4000 MHz Bellek Desteği Sunuyor

Ryzen 5000, DDR4-4000 MHz Bellek Desteği Sunuyor

Ryzen 7 5800X ve Ryzen 9 5950X

AMD, Zen 3 işlemcilerindeki mimari değişikliklerin yanı sıra bellek kanadında da iyileştirmeler yaptı.

AMD’nin baştan aşağı yenilediği Zen 3 mikro mimarisini ve bu mimariyi temel alan Ryzen 5000 serisi işlemcileri ayrıntılı bir şekilde ele almıştık. Şimdi ise yeni işlemcilerde RAM desteği ve altyapı geliştirmeleri ile ilgili yeni bilgiler yayınlandı.

Kırmızı ekip, daha önce de beklediğimiz gibi bellek tarafında da çalışmalar yapmış. Yapılan geliştirmeler neticesinde Ryzen işlemcilerde RAM hız aşırtma potansiyeli artık daha yüksek ve DDR4 4000 MHz seviyesinde bellek desteği sunulacak.

AMD Ryzen işlemcilerde bellek yönetimi üç temel unsura ayrılıyor. AMD’nin kullandığı bellek kontrolcüsü ve CPU içerisindeki bileşenleri yöneten Infinity Fabric yönetimi ise oldukça önemli.

  • Infinity Fabric Clock (fclk): CPU çekirdeklerinin, CPU bileşenleri ve SoC denetleyicileri ile ne kadar hızlı iletişim kurabileceğini yönetir. (PCIe, SATA, USB gibi)
  • Memory Controller Clock (uclk): Bellek denetleyicisinin RAM’den komutları ne kadar hızlı alabileceğini / aktarabileceğini yönetir.
  • Memory Clock (mclk): Ana sistem belleğinin frekansı.

Sonuç olarak, yeni nesil Ryzen işlemcilerle birlikte RAM’ler daha kararlı çalışacak. Böylece kullanıcılar daha yüksek frekanslarına çıkabilecek ve ince ayarlamalar yapmak mümkün olacak.