Anasayfa Haber 12. Nesil Intel Alder Lake İşlemci İlk Defa Fotoğraflandı

12. Nesil Intel Alder Lake İşlemci İlk Defa Fotoğraflandı

Intel

İşlemci yapısı büyüyen ve 2021 yılının ikinci yarısında piyasaya çıkması beklenen 12. nesil masaüstü CPU’lar, büyük ve küçük çekirdekleri bir araya getiren hibrit mimarisiyle geliyor.

Intel’in gelecekteki 12. nesil Alder Lake-S işlemci ailesinde köklü mimari değişiklikler yapılacağını ve hibrit tasarımına geçileceğini birçok kez dile getirmiştik. Bu değişim doğal olarak soket yapısına da etki edecek ve LGA1700 tipi soket kullanılacak.

Yeni platform Intel’in gelecek yıl çıkacak 11. nesil Rocket Lake işlemcilerinin halefi olacak. Alder Lake ailesi, güç verimliliğini artırmak için düşük güçlü Gracemont çekirdekleriyle eşleştirilmiş yüksek performanslı Golden Cove CPU çekirdeklerinden oluşan hibrit bir mimariye sahip olacak. Ayrıca bu CPU’ların en son 10nm SuperFin üretim sürecini temel almasını bekliyoruz.

12. Nesil Intel Alder Lake İşlemciAlder Lake platformuna ait bir işlemci ilk kez fotoğraflandı ve mevcut tasarıma kıyasla ne kadar farklı olduğunu görüyoruz. LGA1700 soket boyutları, Intel’in mevcut LGA1200 soketinden yaklaşık 7.5 mm daha uzun şekilde 37.5 mm x 45 mm boyutlarında olacak. Bu büyük boyut ile muhtemelen daha yüksek çekirdek sayılarına yer açılacak. Zira daha önce birkaç kez Alder Lake işlemcilerin 16 çekirdeğe kadar çıkacağını görmüştük.

Bunun yanında yeni CPU’ların DDR5 desteği ile gelmesini bekliyoruz ve daha önce birtakım sızıntılar görmüştük. Intel bunu resmi olarak onaylamadı ancak SK Hynix, DDR5 RAM modülleri üzerinde çalışmaya başladı ve bu senaryonun gerçekleşmesi mümkün. Entegre grafik tarafında ise yeni Gen 12 Xe grafikleri kullanılacak. Yeni 12. nesil işlemcilerin ve LGA1700 soket anakartların 2021 yılının ikinci yarısında gelmesi bekleniyor.