Anasayfa Makale Age Of Empires 3 Definitive Edition’a Genel Bakış

Age Of Empires 3 Definitive Edition’a Genel Bakış

Age Of Empires 3 Definitive Edition

Bir döneme damgasını vurmuş olan, strateji oyun türünün öncü serilerinden olan Age of Empires 3’ün Definitive Edition versiyonu, oyuncular tarafından yoğun eleştirilere maruz kalmaya devam ediyor.

Age of Empires, bir döneme damgasını vurmuş, oyun dünyasının ikonik oyunlarından biri olmayı başarmış özel bir seri. Gerçek zamanlı bir strateji oyunu olan Age of Empires, gerek sahip olduğu hikâye, gerek sahip olduğu oynanış ve mekanikleri, gerek ise sahip olduğu seslendirmelerle başarıyı yakalamış bir oyun serisi.

Microsoft şirketinin kurmuş olduğu gerçek zamanlı strateji oyunu olan Age of Empires, yeni çıkan Definitive Edition ile toplamda 22 oyun çıkardı.

Seriyi ve oyunları hatırlamak adına serinin oyunlarını sıralamak gerekirse seri şu şekilde:

  • Age of Empires (1997)
  • Age of Empires: The Rise of Rome (1998)
  • Age of Empires 2: The Age of Kings (1999)
  • Age of Empires 2: The Conquerors (2000)
  • Age of Mythology (2002)
  • Age of Mythology: The Titans (2003)
  • Age of Empires 3 (2005)
  • Age of Empires 3: The War Chiefs (2006)
  • Age of Empires 3: The Asian Dynasties (2007)
  • Age of Empires Online (2011)
  • Age of Empires 2 HD (2013)
  • Age of Empires 2 HD: The Forgotten (2013)
  • Age of Mythology: Extended Edition (2014)
  • Age of Empires: Castle Siege (2014)
  • Age of Empires 2 HD: The African Kingdoms (2015)
  • Age of Empires 2 HD: Rise of Rajas (2016)
  • Age of Mythology: Tale of the Dragon (2016)
  • Age of Empires: Definitive Edition (2018)
  • Age of Empires 2: Definitive Edition (2018)
  • Age of Empires 3: Definitive Edition (2020)

Microsoft şirketi, bu oyunlara ek Nintendo’ya özel olarak da iki adet oyun çıkardı. Bu oyunlar ise şu şekilde:

  • Age of Empires: The Age of Kings (2006) Nintendo DS
  • Age of Empires: Mythologies (2008) Nintendo DS

Age of Empires 3 Definitive Edition’ı yaklaşık olarak 7 saat oynama fırsatı buldum. Bu tecrübelerim sonucunda oyun hakkındaki düşüncelerimi sizlerle paylaşacağım.

Age of Empires 3 Definitive Edition Adına Beklentiyi Düşük Tutmakta Fayda Var

Aslına bakacak olursanız oyunu beğenmek ile beğenmemek arasında ince bir çizgi var ve o çizgi de oyundan ne beklediğiniz. Eğer oyundan beklentiniz orijinal hali olan AOE 3 ile aynı olması ve sorunsuz çalışması ise, evet oyunu beğenebilirsiniz. Ancak oyuna getirilen Definitive Edition ekine kanarak oyunda yenilikler beklerseniz, ciddi anlamda hayal kırıklıkları yaşamanız muhtemel.

Age Of Empires 3 Definitive Edition

Dilerseniz öncelikle Definitive Edition ne demek bunu daha iyi anlamak için sektördeki yerine bakalım.

Definitive Edition kavramı oyun dünyasında hayatımıza yeni yeni girmeye başlamış olan bir kavram. Adı geçen bu kavramın vaat ettikleri ise yüksek çözünürlüklü grafikler, yapay zekâ iyileştirmeleri, oynanış iyileştirmeleri ve kimi zaman bunların baştan aşağı komple baştan yapılması. Aslına bakacak olursanız Definitive Edition, oyun firmalarının oyunların sonlarına HD ismi koymak yerine tercih ettikleri bir yöntem.

İşte tam bu noktada ne yazık ki oyun beni hayal kırıklığına uğrattı. Oyunda bir görsel iyileştirme var mı, evet var. Ancak bu o kadar tatminsizlik yaratacak düzeyde ki Definitive Edition ismini hak edecek noktada değil. Yani yüksek çözünürlüklü grafiklerden ziyade, iyileştirilmiş görsellik demek bu noktada çok daha doğru olur.

Age of Empires 3 Definitive Edition’un Sahip Olduğu Eksiler

Oynanış neredeyse bir önceki AOE 3 ile aynı. Tuş kısa yolları, hud ekranı, pozisyon değişimleri, ünite seçimleri ve daha nicesi. Yani bu noktada kontrol şemasında tam anlamı ile bir yenilik ne yazık ki göremiyoruz. Oyunun yapay zekasında iyileştirme yapılacağı vaadinde bulunan Microsoft, ne yazık ki bu vaadini de gerçekleştirmemiş ya da bunu yapmak istememiş. Şahsen 7 saatlik oyun deneyimim sırasında pek çok kez yapay zekanın saçmalıklarına denk geldim.

Yaşadığım bu aksaklıkları kısaca paylaşmak gerekirse, oyunda birden fazla kez askerlerim sur kapılarından geçmeye çalışırken defalarca gir çık yaparak “bug” yaşadılar. Bazen ünitelere komut vermeme rağmen üniteler komutları algılamadı ve 2 ya da 3. defa aynı komutu vermemin ardından işlemleri gerçekleştirdiler. Oyunun senaryo modunun bir bölümünde gemiye yerleştirdiğim üniteler bugda kaldı ve o üniteleri gemiden çıkaramadım. Yine oyunun bir noktasında gemileri hareket ettiremedim, gemiler komutu alıyor ancak hareket etmiyordu. Oyun esnasında bir kez olacak şekilde kaynağın yok olması sorunu ile de karşılaştım. Gümüş kaynağına göndermiş olduğum işçiler (3 işçi) yaklaşık 30 saniye sonra kaynağı tükettiler ancak oyun içerisindeki para miktarıma bunun olumlu bir yansıması gerçekleşmedi.

Oyunun eleştireceğim bir diğer noktası ise özensiz hazırlanmış ara sahneleri. Eğer bir oyunu Definitive Edition yapıyorsanız, dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri de bu ara sahnelerdir. Oyunun yaşadığı görsel devrimi ya da değişimi en iyi şekilde bu ara sahnelerde gösterebilirsiniz. Ancak Microsoft bu konuda da sınıfta kalmış durumda.

AOE 3 ara sahnelerde oldukça küt animasyonlara sahip. Aynı zamanda oyunda yer alan karakterlerin yüz detayları da oldukça yüzeysel. Hatta karakter yüz animasyonlarının orijinal Age of Empires 3 oyunundan neredeyse hiçbir farkı yok. Bu duruma ek olarak bu yetmezmiş gibi oyun deneyimim boyunca senaryo modu esnasında karşıma çıkan ara sahnelerde 2 kez glitch ile karşılaşırken, 1 kez de crash yedim.

Age Of Empires 3 Definitive Edition

Yaşadığım glitchlerden ilkinde konuşma yapan bir asker yürümeden kayarak benden çok uzağa gidip geldi ve sonrasında kamera kadrajından çıktı. Yaşadığım diğer glitch ise yine konuşma yapan askerin zeminin içerisine girmesi oldu. Bu tarz durumlar ne yazık ki oyuncunun senaryo içerisinde kaybolup gitmesine engel oluyor.

Age of Empires 3 Definitive Edition İçerisinde Dengesizlik ve Hatalar Oldukça Fazla

7 saatlik yoğun bir oyun deneyimi sırasında bu kadar çok hataya rastlamak beni hayal kırıklığına itti. 2021 yılının eşiğindeyiz ve artık oyunculuk yepyeni bir noktaya evriliyor. Artık günümüzde yeni nesil oyunculuklardan ve ışın izleme teknolojilerinden bahsediyoruz. Tam bu yenilikleri ve yeni nesil oyunculuğu konuştuğumuz şu dönemde çıkışını gerçekleştiren Age of Empires III Definitive Edition adeta bir hayal kırıklığı.

Age of Empires 3 Definitive Edition oyununda pek çok noktada görsel bir heyecanlandırıcı öğe aradım. Ancak ne yazık ki bulamadım. Oyunda ağaçlara bakıyorum, yakınlaşıyorum nafile, karakterlere bakıyorum eh işte, yapılara bakıyorum eh işte, zemin kaplamalarına bakıyorum yetersiz, detaylara bakmak istiyorum, öyle bir şey yok ama yine de tüm bunlara rağmen oyun ile alakalı söylemem gereken güzel yanlar da mevcut.

Ayrıca oyunun zorluk ayarlarında ise ciddi bir denge sorunu söz konusu. Dilerseniz gelin bir oyunun zorluk modlarına kısaca göz atalım;

Kolay zorluk derecesi

Oyunu tüm zorluk ayarlarında denedim. Oyunu eğer kolay moda alırsanız, oyunda yenilemeyen bir güç oluyorsunuz. Ciddi bir kaynakla oyuna başlamanız yetmiyormuş gibi kaynak gelirleri de bir hayli yüksek oluyor. Bunun yanı sıra askeri birimler de vurması gerekenden fazla vururken alması gerekenden daha az hasar alıyor. Oyunun kolay modunda yapay zekâ kendince agresif başlıyor. Ancak göndermiş olduğu kısıtlı ve hiçbir işe yaramayan askeri birimler sadece sizin daha hızlı ve iyi kasılmanıza fayda sağlıyor. Kolay modda değişiklik görmediğim tek şey rakip takımın sahip olduğu yapıların aldığı hasar ve yok olma süreleri oldu. Sanırım bu husus tüm zorluk düzeylerinde aynı. Şayet bu konuda zorluk seviyelerinin arasında ufak farklılıklar mevcutsa da ben bunu hissetmedim.

Normal zorluk derecesi

Bu zorluk derecesi sanırım en adil ve makul olan zorluk. Oyunda bu sefer daha kabul edilebilir kaynaklar ile oyuna başlarken, yapay zekanın size göre daha kontrollü olduğunu görebiliyorsunuz. Kısmen agresif bir büyüme kaydeden düşman, çıkardığı ortalama ordular ile sizi yıpratmaya çalışıyor. Kaynak yönetimini iyi yapan yapay zekâ, askeri ünite çıkarma noktasında zorluk çekmezken, aynı zamanda oldukça agresif bir şekilde işçi de çıkartıyor. Ünitelerin karşılıklı olarak birbirlerine verdikleri hasar ise neredeyse aynı. Ancak yine de bu zorluk seviyesinde kullanıcıya biraz da olsa oyun ek bir avantaj sağlıyor.

Zor zorluk derecesi

Bu seviye haksızlık, saçmalık, insanlık dışı, ayıp. İnsan insana bunu yapmaz. Ben strateji oyunlarını seven ve bu oyunları severek oynayan biriyim. Generals, Red Alert, Empire Earth, Warcraft, Lotr, EU 4 ve Northgard gibi oyunları oynamış olduğum gibi, bazılarını ise halen oynamaktayım. Ancak ben hiçbir oyunda bu denli acımasız zorluk seviyesi görmedim. Bunu ölçmek elbette mümkün değil. Ancak görünen o ki AOE 3 Definitive Edition oyununda yapay zekâ oyuna sınırsız kaynakla başlıyor ve oldukça agresif davranıyor. Bu zorluk seviyesinde yapay zekâyı yenmek neredeyse imkânsız.

Evet, bir oyuncu olarak strateji oyunlarını zor seviyelerde oynayan bir oyuncu değilim. Ancak bunun sebebi benim rekabeti sevmiyor olmam. Fakat buradaki durumda söz konusu olan şey bir rekabet durumu değil. Söz konusu durum sanki en zor oyun koşulunda rakibine karşı ne kadar dayanabilirsin gibi. Rakibin anlamsız derecede fazla hasar gücüne sahip olmasının yanı sıra, büyük askeri birlikler üretebilmesi ve yüksek strateji güdebilmesi beni bu seviyede ciddi derecede boğdu. Umarım AOE 3 Definitive Edition’a kısa zamanda bir güncelleme gelir ve bu dengesizlik çözülür.

Age of Empires Serisinin Türün Devamlılığı İçin Önemi Büyük

Age Of Empires III Definitive Edition

Söylemem gerekir ki ben bu serinin hayranı değilim. Ancak buna rağmen AOE serisini özlemişim. Serinin kendine has havası, strateji severlerin iyi zaman geçirmesini sağlıyor. Oyunda bulunan deste yapmak gibi, kenti düzenlemek gibi farklı oynanış öğeleri ise oyuna çeşitlilik ve derinlik katmakta.

Pek çok oyuncunun ve strateji severin bildiği üzere, günümüzde gerçek zamanlı strateji oyunları ne yazık ki oldukça az talep gören ürünler haline geldi. Bu türün ruhani liderlerinden olan AOE serisi, geçen yıllara rağmen halen varlığını sürdürmeye devam etmekte. Söz konusu bu durum, türün devamlılığı için oldukça önem arz etmekte.

Age of Empires 3 Definitive Edition’un Sahip Olduğu Avantajlar

AOE 3 Definitive Edition yine orijinalinde olduğu gibi hikâye olarak doyurucu bir oynanış sunuyor. Oldukça uzun bir hikâyeye sahip olan AOE 3 Definitive Edition’ın senaryosunu aralıksız olarak 5 saat oynadım. Bu oynanış süresinin sonunda ise, 3 ana senaryoda da ortalama %40 ilerleme sağlayabildim. Eğer benim gibi strateji oyunlarında senaryo oynamayı seviyorsanız ve serinin bu oyununu seviyorsanız ya da seriye başlamak istiyorsanız, bu iyi bir fırsat.

Oyun ile alakalı söylenebilecek bir diğer olumlu husus da elbette oyunun Steam mağazasında sahip olduğu fiyat etiketi. Age of Empires III Definitive Edition, Steam platformunda 32 TL ile satışa sunulmuş durumda. Özellikle pek çok oyunun kur sebepleri yüzünden yüksek meblağlar istemesi biz oyuncuları üzerken, bu noktada Microsoft, oyunun fiyatını uygun tutarak Türk oyuncular açısından umut verici bir davranışta bulunmuş. Ayrıca oyunda Türkçe dil desteğinin bulunması da bizler için bir diğer güzel haber.

Oyunun sahip olduğu başka bir artı ise gelişmiş ayar seçeneklerinin bulunması. AOE 3 Definitive Edition’da görüntü ayarlarının yanı sıra, oyun içi ayar seçenekleri, arayüz ayar seçenekleri, erişilebilirlik ayarları ve ses ayarları da gayet çeşitli. Menüde her bir seçenek ayrı ayrı özelleştirme imkanını kullanıcıya veriyor. Oyuncular için farklı deneyimler adına bu denli fazla seçeneğin oyunda yer alması, oyunun olumlu yönlerinden bir diğeri.

Age of Empires 3 Definitive Edition’un yeni nesil oyunculuğa yaklaştığı belki de tek nokta ise yükleme sürelerinin oldukça kısa olması. Elbette ki oyunun benim bilgisayarımda SSD depolama birimime kurulu olmasının bunda payı var. Ancak, diğer oyuncularda gözlemlediğim kadarı ile pek çok kişide oyun oldukça kısa yükleme sürelerine sahip.

Benim oyunu üzerine kurmuş olduğum SSD depolama birimi ise NVMe M.2 SSD. Bu SSD diski 2000 MB/sn okuma, 1500 MB/sn yazma hızı değerlerine sahip. Benim bilgisayarımda oyunun açılması yaklaşık olarak 1 saniye sürüyordu.

Oyunun sahip olduğu yenilikler;

Evet geldik oyunun optimizasyondan sonra en çok eleştiri alan kısmına. AOE 3 Definitive Edition’da sınırlı da olsa yenilikler mevcut. Oyun artık bildiğimiz uluslara ek olarak İsveç ve İnka uluslarını oyuncular ile buluşturuyor. Bu yenilik aslında çok ufak bir yenilik gibi görünse de, özellikle strateji oyunları için oynanabilir yeni ulusların olması cezbedici bir yenilik. Bunun sebebi her ulusun kendine has farklı oynanış stillerine ve özelliklerine sahip olması.

Age Of Empires III Definitive Edition

AOE 3 Definitive Edition yeni uygarlıkların yanı sıra, oyunculara Art of War isminde yeni bir modu da sunuyor. Oyunda bu mod içerisinde sizlere verilmiş olan görevleri yerine getiriyor ve deneyim kazanarak oyunu kazanmaya çalışıyorsunuz.

AOE III Definitive Edition’in sahip olduğu bir diğer yenilik ise Historical Battles modu. Bu modda ise isminden de anlaşılabileceği üzere tarihte yer edinmiş savaşları tekrardan oynama imkânı yakalıyoruz.

Evet bu yenilikler ve oyunun sahip olduğu pozitif noktalar. Bu gelişmeler oyunu ne kadar iyi yapar, bu oyunculara kalmış bir nokta. Ancak her şeye rağmen oyuncular, AOE 3 Definitive Edition’da kendilerini kandırılmış hissediyor.

Microsoft, 2017 yılında Age of Empires IV’ü yapmaya başladıklarını duyurdu. Yapımcı stüdyo bu noktada Age of Empires IV’ü çıkarana kadar serinin diğer oyunlarına ait Definitive Edition versiyonları yayınlayacağının bilgisini oyunculara vermişti. Aslına bakarsanız Microsoft, özellikle AOE 2 Definitive Edition’da hiç de fena bir iş çıkarmamıştı. Ancak, serinin bu oyununda ise bir özen eksikliği net olarak göze batmakta.

Her Şeye Rağmen Güzel Vakit Geçirmenizi Sağlayan Bir Oyun

Age of Empires 3 Definitive Edition’un orijinal oyundan neredeyse hiçbir farkının olmaması oyuncuları sinirlendiren bir diğer husus. Pek çok oyuncu gerek oyunun Steam sayfasında, gerek forumlarda, gerek sayfalarda bu oyunu alacağınıza oyunun orijinal halini oynamaya devam edin çağrısında bulunuyor. Oyunun sahip olduğu artılar ve eksiler dolayısıyla ben ortada olan bir oyuncuyum. Oyun için almaya değer ya da almaya değmez demek benim için oldukça zor.

Umuyorum ki Microsoft, oyunculardan sağlanan geri dönüşler ile oyununda değişikliklere gider ve daha sağlıklı bir oyunu kullanıcılarına sunar. Elbette ki artık oyunun görsel kalitesine bir farklılık getirmek mümkün değil. Ancak oyunu daha iyi optimize etmek ve daha stabil yapmak stüdyonun halen gerçekleştirebileceği bir durum.

Age Of Empires 3 Definitive Edition

Sonuç olarak bakacak olursak, her ne kadar oyun ile ilgili sorunlar yaşasam da türün bir seveni olarak oyunda geçirdiğim 7 saatten yeterince keyif aldım. Oyunun eksikliklerinin giderileceğine dair ise ümitler beslemekteyim. Oyun esnasında yaşadığım tüm bu sorunlar diğer kullanıcılarda da meydana gelecek diye bir kaidenin olmadığını da belirtmek isterim. Lütfen benim bu anlattıklarımın kendi oyun tecrübem olduğunu göz önünde bulundurun. Oyunu oynarken kullandığım bilgisayarın sistem özellikleri ise şu şekilde;

  • Anakart: Gigabyte B450 Aorus Elıte 3600MHz (OC) DDR4
  • İşlemci: Ryzen 5 2600
  • RAM: Adata XPG Spectrix D60G 3000MHz
  • Depolama: James Donkey NVMe M.2 SSD
  • Ekran kartı: Asus Dual RTX 2060