Anasayfa Haber NASA, Asteroid Bennu’dan Numune Toplamayı Başardı

NASA, Asteroid Bennu’dan Numune Toplamayı Başardı

NASA’nın OSIRIS-REx aracı, 321 milyon kilometreden fazla uzaklıktaki Bennu’dan bazı örnekler toplayarak ilk görevini tamamladı.

NASA, asteroid Bennu üzerinden örnekler toplamak ve bu örnekleri Dünya’ya getirmek amacıyla 2016 yılında OSIRIS-REx uzay aracını inşa etmişti. Bilim insanları, getirilen bu numunelerin güneş siteminin oluşumu ve Dünya’da yaşamın nasıl ortaya çıktığı konusunda ek ipuçları sağlayacağını düşünüyor.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, yakın tarihli bir basın bülteninde Touch-And-Go (TAG) numune toplama işleminin 20 Ekim’de gerçekleştiğini ve bu sırada aracın Bennu’nun yüzeyinde yaklaşık altı saniye boyunca kaldığını açıkladı. Araç bu temasın hemen ardından parçacıkları karıştırmak için bir nitrojen gazı püskürttü. Ardından bir vakum sayesinde buradaki taş ve toprak parçacıkları çekilerek alındı.

OSIRIS-REx uzay aracının hedef konumun 90 metre yakınına kadar ulaştığı da verilen ayrıntılar arasında. Asteroid Bennu Dünya’dan 321 milyon km uzaklıkta ve bu hassasiyet gerçekten etkileyici. Kıyaslayacak olursak, Güneş ile Dünya arası yaklaşık 150 milyon km mesafede.

Nihayetinde numune toplama ve bunları Dünya’ya getirme görevinin temel amacı başarıyla tamamlanmış oldu. Ekipler bu numuneleri değerlendirecek ve yeterli gördüğü takdirde uzay aracını eve geri getirme planını harekete geçirecekler. NASA, görevin gerçekleştiği bu ana ilişkin süreci gösteren bir fotoğraf dizisi de paylaştı.