Anasayfa Haber Intel Xe DG1 GPU’ların Tedarik Süreci Başladı

Intel Xe DG1 GPU’ların Tedarik Süreci Başladı

Intel DG1

20 yıl aradan sonra harici GPU pazarına adım atan Intel, DG1 olarak da bilinen harici GPU’ların üreticilere gönderildiğini doğruladı. Daha yüksek performanslı DG2 Xe-HPG ise test aşamasında.

Intel’in CEO’su Bob Swan, son kazanç raporunda Xe GPU’lar konusunda her şeyin yolunda olduğunu söyledi. Bildiğiniz üzere mavi takım harici grafik yongaları üzerinde uzun bir süredir çalışma yapıyor. DG1 kod adıyla bildiğimiz düşük güçlü GPU ise ilk olarak giriş seviyesi dizüstü bilgisayarlarda yer alacak.

Swan, yeni GPU’ların üretim ortaklarına gönderilmeye başladığını da özellikle belirtti. Hatırlarsanız ilk harici Intel GPU’lu dizüstü bilgisayar olan Vivobook Flip 14‘ü görmüştük. Sonrasında ise Acer’in yeni Swift 3X dizüstü bilgisayarlarının Iris Xe Max grafiklerini içereceği söylenmişti.

Intel Xe DG1 GPU

Özetleyecek olursak, Intel’in Xe-LP (Low Profile) mimarisi, şirketin hem harici hem entegre yongalarında kullanılıyor. Dizüstü bilgisayarlarda ise Iris Xe Graphics ve Iris Xe Max olarak adlandırıldığını görüyoruz. Ancak bunların hepsi aynı 10nm SuperFin üretim teknolojisi üzerine inşa ediliyor. DG1 ayrıca 96 EU (Yürütme Birimi) içerecek. Bazı sızıntılarda ise saat hızının 1.5 GHz civarında olduğu ve 3 GB GDDR6 belleğe sahip olduğu bildirilmişti.

Öte yandan şirketin DG2 olarak beklenen yeni ekran kartları da var. Bob Swan, DG2’yi ilk kez yorumladı ve onu “harici grafik yeteneğimizi meraklı kitleye taşıyacak” bir HPG ürünü olarak tanımladı. Yeni DG2 modelleri 128 ile 512 arasında Yürütme Birimi’ne sahip olabilir.  Intel ayrıca şu an bu ekran kartlarının test aşamasında olduğunu söylüyor.

Mavi ekip 20 yıllık bir aradan sonra ilk kez harici GPU pazarına geri döndü. DG1 grafik yongası 4. çeyrekte birden fazla sistemin içerisinde yerini almış olacak. DG2 olarak adlandırılan Xe-HPG ailesini ise 2021 yılı içerisinde göreceğiz.