Anasayfa CES CES 2020 Intel’in Merakla Beklenen İlk Xe 11 Harici Ekran Kartı DG1 Tanıtıldı

Intel’in Merakla Beklenen İlk Xe 11 Harici Ekran Kartı DG1 Tanıtıldı

Intel, CES 2020’de Xe mimarisine dayanan harici GPU’sunu ilk kez tanıttı. Sunumda Tiger Lake mimarisi ile birlikte DG1 GPU’nun kullanıldığı bir demo videosu da gösterildi.

Intel, bu yıl merakla beklenen harici GPU‘ları ile ilgili yeni bilgiler paylaştı. Yeni geliştirilen ilk ayrık GPU Xe mimarisine dayanıyor ve DG1 kod adıyla öne çıkıyor. Şirket sunumda yeni grafik birimiyle ilgili ayrıntılı detaylara değinmese de oldukça heyecan yarattı.

Yeni Xe mimarisi ve öne çıkan DG1 GPU önümüzdeki aylarda birçok dizüstü bilgisayar platformunda kullanılıyor olacak. Intel, Xe’den türetilmiş üç farklı mikro mimari sunmayı planlıyor.

  • Xe LP (Giriş seviyesi)
  • Xe HP (Orta sınıf, veri merkezi / yapay zeka)
  • Xe HPC (Üst düzey/yüksek performans)

‘LP’ anahtar kelimesi “düşük güç” anlamına gelirken ‘HP’ anahtar kelimesi “yüksek performans” anlamına geliyor. HPC segmenti ise anlaşılacağı gibi “üst seviye yüksek performanslı işlem” amaçlı mimariyi temsil ediyor. Bu amiral gemisi seri ise muhtemelen Ponte Vecchio kod adıyla piyasada kendine yer bulacak.

Intel, etkinlik gününde sosyal medyadan bir paylaşımda bulundu ve mevcut Ice Lake serisine kıyasla iki kat daha iyi performans sunulacağı mesajı verildi. Ayrıca ince ve hafif dizüstü bilgisayarlarda HD oyun oynamanın amaçlandığı da özellikle belirtiliyor.

Son olarak sunumda DG1 GPU kullanan bir dizüstü bilgisayarda oynanan Destiny 2 oyunu ile ilgili bir klip yayınlandı. Performans ve özellikler ile ilgili detaya girilmese de oldukça başarılı bir iş ortaya çıkmış gibi görünüyor.

Intel DG1’in 768 gölgeleme birimi ve 96 işlem birimi ile giriş seviyesinde çıkış yapması bekleniyor. Önümüzdeki aylarda hem Tiger Lake hem de Xe mimarili harici grafik kartları hakkında daha fazla bilgi edinmeyi bekliyoruz. İlk ürünlerin kullanılacağı tarih ise bu yılın ikinci yarısına işaret ediyor.

MediaMarkt desteği ile CES 2020 içeriklerimiz devam edecek.

İlginizi çekebilir: