Anasayfa Haber Windows 10’un Otomatik Sürücü Yükleme Yaklaşımı Değişiyor

Windows 10’un Otomatik Sürücü Yükleme Yaklaşımı Değişiyor

Windows 10

Windows 10’un Kasım güncelleştirmesiyle birlikte artık üretici tarafından işaretlenen sürücüler otomatik olarak sisteme yüklenecek.

Microsoft, Windows 10 Kasım 2020 güncellemesinin bir parçası olarak Windows 10’un bazı durumlarda çevre birimlerinin sürücülerini otomatik/manuel algılama biçiminde önemli değişiklikler yapıyor.

Özetle, donanım geliştiricilerinin sürücülerini otomatik ve manuel olarak iki şekilde sunmalarına olanak tanıyan bir değişiklik yapıldı. Yani artık Windows Update aracılığıyla aygıtınız için yapılan sürücü güncellemeleri, OEM tarafından belirlenen şekle bağlı.

Örneğin Intel sürücülerini otomatik olarak belirlerse, Microsoft sürücüyü Windows Update’in standart sürecine dahil edecek ve güncellemeleri kontrol ettiğinizde sürücü otomatik olarak indirilecek.

Eğer bir sürücü manuel olarak ayarlanmışsa Windows Update aracılığıyla kullanıcıya sunulacak olsa da isteğe bağlı olarak kabul edilecek. Dolayısıyla yakın zaman önce gelen “İsteğe Bağlı Güncellemeler” ekranında görünecek ve cihazınıza otomatik olarak yüklenmeyecek.

Şu anda bu manuel veya isteğe bağlı sürücüler, cihazın düzgün çalışması için yeni bir ‘tak-çalıştır’ aygıt bağlandığında otomatik olarak yüklenmeye devam ediyor.

Windows 10 Otomatik Sürücü Yükleme

Örnek olarak bilgisayarınıza bir web kamerası veya kontrolcü bağladığınızda, sürücüler şirketin yerleşik yazılımı veya Windows Update aracılığıyla yükleniyordu. Ayrıca “İsteğe Bağlı Güncellemeler” altında bulunan ek sürücüler de Windows Update aracılığıyla otomatik olarak yükleniyordu.

Microsoft, Kasım ayından itibaren Windows Update’teki “İsteğe Bağlı Güncellemeler” bölümünde bir güncelleme varsa, cihazınıza artık otomatik olarak ek/manuel sürücüler yüklemeyeceğini söylüyor. Yani sürücülerin otomatik kurulumu, ancak üretici bunu “otomatik” olarak işaretlediyse gerçekleşecek.

Eğer klavye veya mouse gibi çevresel aygıtınızda sorun yaşarsanız, Windows Update’in isteğe bağlı güncelleştirmelerini açıp sürücüleri manuel olarak yüklemeniz gerekebilir.