Anasayfa Haber AMD’nin DLSS’e Cevabı: DirectML Super Resolution

AMD’nin DLSS’e Cevabı: DirectML Super Resolution

AMD, RDNA 2 mimarisi ve RX 6000 serisine Super Resolution adlı bir özellik getirmek için mesai harcıyor. Bu özellik, FidelityFX’in bir parçası ve muhtemelen Microsoft’un DirectML teknolojisine dayanıyor.

NVIDIA’nın DLSS (Derin Öğrenme Süper Örnekleme) teknolojisi, oyun pazarının en önemli teknolojilerinden biri haline gelmeye başladı. Bu teknik, makine öğrenimini kullanarak görüntülerin daha yüksek çözünürlüklere ulaşmasını sağlıyor. Öyle ki yüksek görüntü kalitesiyle birlikte yüksek performans herkesin istediği bir şey.

Yeşil takımın bu teknolojisi birçok oyuna entegre edilmeye başladı ve bu da NVIDIA’ya önemli bir avantaj sağlıyordu. AMD’nin de DLSS‘ye karşı bir cevaba ihtiyacı var ve şu anda gelişim sürüyor: DirectML destekli Super Resolution (Süper Çözünürlük).

AMD DirectML Super Resolution

NVIDIA gibi AMD de makine öğrenimini kullanmayı planlıyor ve oyunların görsel kalitesini iyileştirmeyi hedefliyor. Ancak AMD’nin çözümü Microsoft’un desteğine sahip olacak.

Microsoft, Xbox Series X ve Xbox Series S oyun konsollarında DirectML ile oyunlar için makine öğrenimini destekleyeceğini doğruladı. Bildiğiniz gibi yeni Xbox konsolların inşasında AMD ve Microsoft’un büyük bir işbirliği var.

Yeni konsollar AMD’nin RDNA 2 grafik mimarisine sahip GPU’larını ve özel işlemcilerini kullanılıyor. Bu arada RDNA 2 grafik mimarisinin yeni RX 6000 serisi ekran kartlarında da kullanıldığını hatırlatalım.

Bu bağlamda derin öğrenme ve süper örnekleme yetenekleri hem PC hem de Xbox oyun konsollarında kullanılabilir. AMD ise yüksek ihtimal DirectML Süper Çözünürlük teknolojisi ile DLSS’ye rakip olacak.

DirectML – DLSS Benzeri Özellikleri Herkese Taşıyacak API

DirectML, yalnızca Radeon’a özgü bir teknoloji değil ve uygulamaları Super Resolution işlevlerinin çok daha ötesine uzanıyor. Önümüzdeki yıllarda gelecek olan PC ve Xbox oyunları, makine öğrenimini çeşitli yeni ve yenilikçi yollarla birlikte kullanmaya başlayacak.

DirectML teknolojisi DXR (DirectX Raytracing) ile aynı zamanda ortaya çıktı ve yetenekleri SIGGRAPH 2018 gibi etkinliklerde sergilenmişti. Bu teknoloji, NVIDIA’nın DLSS teknolojisine açık bir alternatif oluşturacak ve NVIDIA’nın RTX ekosistemi dışındaki oyuncuların makine öğreniminden yararlanmasına olanak tanıyacak.

DirectML Yetenekleri

Bahsettiğimiz gibi, bu yeni nesil bir Xbox özelliği ve Microsoft oyun geliştiricilerini bu özelliği kullanmaları için ikna edecek. AMD’nin RDNA 2 ile birlikte destek sunması ise bu API’nin daha fazla ön plana çıkmasına yardımcı olacak.

Microsoft, oyun uygulamalarında makine öğreniminin potansiyelini daha önce sergilemişti. Aşağıdaki görüntü ise makine öğrenimi ile bir görüntüyü orijinal çözünürlüğünden dört kat (temelde 1080p’den 4K’ya) yükseltmek istediğimizde neler olduğunu gösteriyor. Ek olarak bu görüntü, ML Süper Örnekleme ve bi-linear upsampling arasındaki bir karşılaştırmayı temsil ediyor.

AMD Super Resolution

AMD’nin Süper Çözünürlük teknolojisi şu anda geliştirme aşamasında ve AMD’nin çapraz platform GPUOpen/FidelityFX teknoloji paketinin bir parçası olarak piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Bu teknoloji açık ve çapraz platform olacak, bu da FidelityFX Super Resolution’ın yalnızca AMD’ye özgü bir teknoloji olmayacağı anlamına geliyor. Aslında bu oyun geliştiricileri için daha çekici bir faktör.

Kırmızı ekip, RX 6000 sunumunda bu teknoloji hakkında pek bir şey paylaşmadı. Ancak Scott Herhelman şu sözleri söylemişti:

Her zaman geliştiricilere yeni girişimlerde yardımcı olmak istiyoruz ve oyunculara ışın izlemeyi kullanırken daha fazla performans seçeneği sunmak için süper çözünürlüklü bir özellik üzerinde çalışıyoruz.”

Sonrasında The Verge bu konuda bazı yeni bilgiler almıştı:

AMD, ışın izleme sırasında performansı artırmak için tasarlanmış testte yeni bir süper örnekleme özelliğine sahip olduğunu söyledi. Şirket, süper örnekleme teknolojisinin açık ve platformlar arası olacağını vaat ediyor, bu da Xbox Series X ve PS5 gibi yeni nesil konsollara gelebileceği anlamına geliyor. AMD bu teknoloji üzerinde bir dizi iş ortağıyla çalışıyor ve güçlü bir endüstri desteği bekliyor.

Super Resolution, DLSS ve Yapay Zekanın Önemi

DirectML, DirectX ışın izleme kadar ilgi görmese de geliştiricilerin yakından ilgilendiğini belirtelim. Hatta DLSS adını daha önce pek duymuyorduk ve fark ettiyseniz son dönemde fazlasıyla duymaya başladık.

Gerçek şu ki 4K oyunculuk, söz konusu fiyatlar ve PC donanımının gücü olduğunda ulaşılması zor hale geliyor. Bu da yapay zekayı daha önemli hale getirirken DLSS ve DirectML (Super Resolution) gibi teknolojilerin de önemini artırıyor.

DirectML gibi teknolojiler, hem PC’de hem de konsollarda gelecekteki oyunlar için hayati önem taşıyacak. NVIDIA DLSS ile ilk adımları atıp avantaj sağlamış olsa da alternatiflerinin ortaya çıkması an meselesi.

Bir yorum

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version