Anasayfa Haber AMD, Ryzen 5000 Stok Sorunlarını Yüksek Talebe Bağladı

AMD, Ryzen 5000 Stok Sorunlarını Yüksek Talebe Bağladı

Ryzen 4000

Twitter’da zaman zaman açıklamalar yapan AMD yetkilisi Frank Azor’a göre piyasadaki işlemci eksiği kullanıcı talebiyle ilişkili.

Yeni Zen 3 işlemciler geçen hafta satışa sunulmaya başlamıştı ve stok sorunları baş göstermeye başladı bile. Öte yandan kara borsacıların da Ryzen 5000 işlemcileri hedef aldığını yazmıştık.

RTX 30 serisinde olduğu gibi, AMD tarafı da gelen tepkilerden nasibini almaya başlamış durumda. Hatırlarsanız GeForce RTX 3090 ekran kartını stok sorunu nedeniyle satın alamayan bir VR geliştirici tepkisini dile getirmişti. Ayrıca AMD’nin duyurusunun da benzer bir şekilde “kağıt üzerinde” gerçekleşeceğini söylemiş ve “10 dolar karşılığında bahse girerim” gibi bir göndermede bulunmuştu.

AMD’den Frank Azor ise “10 dolarınızı almayı dört gözle bekliyorum :)” şeklinde bir yanıt vermişti. Şimdi Ryzen 5900X stoklarının olmadığına dikkat çeken farklı bir kullanıcı lansmanın “kağıt üzerinde” gerçekleştiğini ifade etti.

Bu iddiaya cevap veren Azor ise sevkiyat hacminin çok yüksek olduğunu, ancak talebin arzı aştığını belirtti. Yani üretim yeterli olsa da stok sorunlarını insanların yüksek talebine bağladı.

Yetkili isim aynı zamanda satın alma botları ve kara borsacılarla ilgili bir soruyu da yanıtladı:

“Evet, büyük bir çaba gösterdik ve birçok konuda başarılı olduk. Bu asla tamamen kazanılmayan bir savaş ama ekiplerimizin ve ortaklarımızın çabalarını takdir ediyorum. Sürekli öğrenmeye ve uyum sağlamaya devam ediyoruz. Ürünler hedeflenen kullanıcıların elinde.”

Bildiğiniz üzere RX 6800 serisi ekran kartları 18 Eylül’de ve RX 6900 XT 8 Aralık itibarıyla satışa çıkacak. Yeni RDNA 2 kartlarda tedarik ve stok durumunun nasıl olacağı merak konusu. AMD cephesi bu konuda analizler yaptığını ve dersini çalıştığını söylüyor. Bununla birlikte tecrübelerini de yaklaşan RX 6000 perakende satış sürecinde uygulamayı planlıyorlar.