Anasayfa Makale FTP Ne Kadar Güvenli?

FTP Ne Kadar Güvenli?

ftp alternatifleri

FTP, Web 1.0 döneminden aşina olduğumuz eski bir dosya transfer protokolü. Pek çoğumuzun halen vazgeçemediği bu teknoloji ne yazık ki günümüz dünyasında kritik güvenlik zafiyetleri barındırması sebebiyle tehlike saçıyor.

File Transfer Protocol (Dosya transfer protokolü) kelimelerinin ilk harflerinden türetilen bu kavramdan bahis açılınca teknolojinin nostaljisini yapmamak ne mümkün? Web 1.0 denilen web’in ilkel dönemlerinde şimdiki gibi dinamik, sık güncellenen web sitelerinden bahsetmek mümkün değildi. Web siteleri güncelleneceği zaman eklenecek olan yeni içerik metin editörlerinden hazırlanır ve kaydedildikten sonra FTP protokolü yardımıyla sunucunun www dizinine gönderilirdi. Bu hantal ve ilkel işleyiş, içeriğin veritabanlarından çekilerek görüntülendiği dinamik web siteleriyle son buldu.

Fakat bu eski ve köklü teknoloji halen pek çok kullanıcı tarafından web sitelerine dosya yükleme aracı olarak kullanılmaya devam etmekte. Bu yazımızda FTP protokolündeki kritik güvenlik zafiyetlerine değinerek durumun vahametini anlaşılır kılmaya çalışacağız.

ftp güvenli midir

FTP Neden Güvenli Değil?

Günümüz siber dünyasında güvenlik konusunu yüzeysel olarak algılamamak gerekiyor. Görece en iyi antivirüs programları kullanmak, sunucumuzu veya bilgisayarımızı korumak her zaman tek başına yeterli olmuyor. İki kere ikinin her zaman dört etmediği siber güvenlik dünyasında bilginin şifreli bir kanaldan gönderilip alınması hayati öneme sahip.

ftp güvenli mi

Klasik FTP sistemi 21. bağlantı noktasını kullanıyor. Bu bağlantı noktası ne yazık ki şifresiz bir yapıyla veri akışı sağladığı için güvenlik konusunda oldukça sıkıntılı. SFTP (Secure FTP) yani güvenli FTP daha iyi bir alternatif sayılabilir. SFTP üzerinden bağlantı sağlamak için Filezilla veya türevi FTP yönetim programlarında 22. bağlantı noktasını seçmek gerekli. Fakat paylaşımlı bir hosting kullanıyorsanız hizmet sağlayıcınız 22. porttan erişim konusunda izin sağlamamış olabilir.

Öte yandan FTP üzerinden dosya düzenlenmesi yapmak ise bazen tam anlamıyla fecaat olabiliyor. FTP programları üzerinden uzak sunucudaki bir dosya düzenlemek istendiğinde dosya ön belleğe alınarak not defteri türevi yerleşik metin düzenleyiciler üzerinde erişime açılmaktadır. Yukarıda bahsini ettiğimiz güvenlik sorununun yanı sıra, kodlama sistemi uyuşmazlığından ötürü Türkçe karakter sorunu ile mücadele etmek zorunda da kalabilirsiniz.

ftp nedir güvenli midir

FTP’ye Alternatif Olarak Hangi Teknolojileri Kullanabiliriz?

FTP’ye alternatif olarak güvenli ve stabil çalışan pek çok program/teknoloji var. İşte bunlardan en önemli iki tanesi:

ssh üzerinden dosya gönderme

SSH (Güvenli Kabuk) Üzerinden Dosya-Alışverişi

SSH her ne kadar komut satırı üzerinden uzak sunucuyu yönetmek üzere kullanılsa da, dosya transfer işlemine de imkan tanıyor. Filezilla, CuteFTP gibi FTP ile özdeşleşmiş programlarda 22. portu seçerek uzak sunucuya güvenli bir şekilde bağlanabilir, dosya alışverişi yapabilirsiniz.

Hosting Kontrol Panellerindeki Yerleşik Dosya Yöneticileri

Hosting kontrol panellerinde bulunan dosya yöneticileri ile dilediğiniz gibi dosya transferi sağlayabilirsiniz. Yüksek boyutlu dosyaları yükleme konusunda sıkıntı yaşamanız durumunda PHP.ini düzenlemesi yaparak kotanızı düzenleyebildiğinizi hatırlatalım.