Anasayfa Haber Intel, Xe-LP Tabanlı Sunucu GPU’sunu Duyurdu

Intel, Xe-LP Tabanlı Sunucu GPU’sunu Duyurdu

Intel Xe-LP Sunucu GPU

Düşük güç tüketimine sahip DG1 GPU’lar sunucu tarafında da kullanılmaya başladı. Birden fazla grafik yongasının bir araya geldi ekran kartlarında GPU başına 8 GB VRAM desteği sunuluyor.

Intel, ilk harici GPU’su olan DG1’i (Iris Xe Max) yakın zaman önce piyasaya sürmüştü. Şimdi Xe mimarisiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı ve “Intel Server GPU” resmen tanıtıldı.

Daha önce SG1 olarak da adlandırılan Server GPU, DG1 ile aynı Xe-LP mimari tasarımına dayanıyor olsa da sunucu pazarını hedefliyor.

Intel Xe-LP Sunucu GPU

Intel’in yeni silikonlarıyla öncelikli olarak Android bulut tabanlı oyun pazarını hedefliyor ve mavi ekip bunu hem oyun hem de video tarafında büyüyen bir pazar olarak görüyorlar. Bu bağlamda Android bulut oyunlarının önümüzdeki yıllarda büyük ölçüde yayılacağı ve büyüyeceği beklentisi var. Öte yandan Server GPU’yu bu alanda kullanmak için uygun bir yazılım ekosistemi de geliştiriliyor.

Intel Xe-LP Sunucu GPU

Teknik özelliklere gelirsek, yeni grafik yongası DG1 ile neredeyse aynı. Bu noktadaki dikkate değer bir fark ise DG1 4 GB VRAM kullanırken sunucu tarafında GPU başına 8 GB bellek yapılandırması sunulmuş.

H3C XG310 4 GPU’lu Ekran Kartı

Intel, ilk müşterisi olan H3C’nin yeni XG310 grafik kartını da tanıttı. Bu ekran kartı dört adet Xe-LP GPU barındırıyor. Ayrıca toplam 32 GB dahili VRAM için GPU başına 8 GB LPDDR4X bellek bulunuyor. Bağlantı ise PCIe 3.0 x16 arayüzü ile sağlanıyor.

Intel Xe-LP Sunucu GPU

XG310’un sunucu OEM’lerine ve oyun hizmeti sağlayıcılarına satılması amaçlanıyor. Öte yandan ilk müşterilerden birisi de Çin kaynaklı Tencent oldu ve gelecekte işbirliği yapan şirketlerin artması bekleniyor.