Anasayfa Haber Intel Iris Xe Max Grafikleri Neler Sunuyor?

Intel Iris Xe Max Grafikleri Neler Sunuyor?

Intel Iris Xe Max Grafikleri

Xe mimarisiyle birlikte harici ve entegre grafik çözümlerinde önemli atılımlar yapmaya başlayan Intel, Xe-LP tabanlı ilk Xe Max harici GPU’larıyla ilgili ayrıntılar sundu.

Intel, ince ve hafif form faktöründeki dizüstü bilgisayarlarda yerini alacak olan Iris Xe Max grafikleriyle ilgili detaylar paylaştı. Yeni GPU’lar ilk olarak Acer Swift 3x, Dell Inspiron 15 7000 2’si 1 arada ve Asus VivoBook Flip TP470 dizüstü bilgisayarlarda görünecek.

Intel Iris Xe Max Grafikleri

Intel Iris Xe Max Teknik Özellikleri

Daha önce DG1 kod adı ile sıkça karşımıza çıkan yonga, 768 programlanabilir gölgelendiriciye eşdeğer olan 96’ya kadar Yürütme Birimi (EU), 1.65 GHz’e kadar frekans hızlarına ve güç tasarrufu için 4 GB LPDDR4x belleğe sahip. Grafik işlemcisinin ayrıca 96 TMU ve 24 ROP’a sahip olduğunu belirtelim.

Daha önce 3 GB GDDR6 bellek kullanan DG1 sızıntıları ortaya çıkmıştı ve görünüşe göre bu söylentiler doğruyu yansıtmıyordu. Bunun yanı sıra Xe Max, GeForce MX350 gibi rakiplerine karşı daha fazla bant genişliği sağlamak için 128-bitlik bellek arayüzünde 68 GB/s bant genişliği kullanıyor.

Son olarak, ortak bir PCI-Express 4.0 x4 veriyolu kullanılırken Tiger Lake işlemciyle haberleşme sağlanıyor. Iris Xe Max grafiklerinin 10nm SuperFin üretimi ve Xe-LP (Low Profile) mimarisi üzerine inşa edildiğini de ekleyelim.

Yürütme Birimi 96
Frekans Hızı 1.65GHz
Litografi 10nm Superfin
VRAM LPDDR4x / 4 GB
Bant Genişliği 68 GB/s
PCI Express Gen4
Medya 2 Çok Formatlı Kodek (MFX Motorları
Ekran Desteği 4
Özellikler Variable rate shading, adaptive sync, Async compute (Beta)
DirectX Desteği 12.1
OpenGL Desteği 4.6
OpenCL Desteği 2

Deep Link

Mavi takım, Xe Max destekli dizüstü bilgisayarları günlük kullanıcıların yanı sıra içerik geliştiriciler için de hedefliyor. Intel, Deep Link adlı bir özellikle birlikte hem Tiger Lake CPU hem de ayrı GPU üzerinde kontrol sahibi oluyor. Böylece daha iyi verimlilik ve performans sağlanıyor.

Intel Iris Xe Max Grafikleri

Deep Link sayesinde CPU (entegre Iris Xe grafikleriyle) ve harici Iris Xe Max GPU arasında dinamik güç paylaşımı yapmak mümkün. Aslında mavi ekibin bu yaklaşımı AMD’nin SmartShift teknolojisine biraz benziyor.

Intel Iris Xe Max Grafikleri

Handbrake kodlama senaryosunda Intel, Acer Swift 3x’in Core i7-1185G7 ve GeForce MX350 ile bir araya geldiği sistemi kolayca geride bıraktığını iddia etti. Ayrıca Adobe Lightroom’da 10. nesil Core i7 ve MX350’ye sahip Lenovo Slim 7’ye karşı daha iyi performans gösterdi. Deep Link bugün HandBrake, OBS, Topaz Gigabpixel, XSplit ve daha fazlasını destekleyecek. Blender, CyberLink ve diğerleri ise ilerleyen tarihlerde desteklenecek.

Intel Iris Xe Max Grafikleri

Hyper Encode

Intel, Xe iGPU ve dGPU birleşiminin bir GeForce RTX 2080 grafik kartındaki NVENC kodlama performansının iki katından fazlasını sunduğunu da söyledi. Bu mümkün çünkü ortak bir yazılım iskeleti hazırlayan şirket, “Tiger Lake” CPU ve Iris Xe Max GPU’nun ortam kodlama yeteneklerini birbirine bağlıyor. Mavi ekip ayrıca bunu Hyper Encode olarak adlandırıyor.

Intel Iris Xe Max Oyun Performansı

Intel, Iris Xe Max’i bir oyun yongası olarak konumlandırmasa da, MX350’ye kıyasla çok daha iyi 1080p oyun performansı vadediyor.

Intel Iris Xe Max vs NVIDIA MX350

Sunulan bir grafikte NVIDIA’nın MX350 GPU’su Borderlands 3 ve Gears’ta galip gelmiş. Ancak Xe Max Shadow of the Tomb Raider, The Witcher 3, Middle Earth: Shadow of War, Hitman 2, Metro Exodus ve Grid 2019 gibi oyunlarda daha fazla performans sunuyor.

Intel Iris Xe Max Grafikleri

Iris Xe Max Hakkında

Belirttiğimiz gibi bu üst düzey bir GPU değil. Öte taraftan kullanılan dizüstü bilgisayar, o an için en iyi kullanım olduğunu düşündüğü entegre veya özel Xe grafik yongaları arasında geçiş yapmaya devam edecek.

Xe grafikleri daha çok geliştiricilere hitap ediyor. Ancak aynı zamanda oyun da oynamak isteyen kullanıcılar için 1080p +30 FPS oyun deneyimi de sunabiliyor.

Intel ayrıca DG1’in harici bir kart olarak masaüstüne geleceğini de söyledi. Bu süreç 2021 yılında gerçekleşecek ve yalnızca OEM’lerin bazı giriş/orta seviye hazır sistemlerinde kullanılacak. Dediğimiz gibi, Xe Max doğrudan oyuncu kitlesine hitap etmiyor ve belirli bir kitlenin beklediği ekran kartları Xe-HPG sınıfına ait olacak.