Anasayfa Haber macOS Big Sur Artık İndirilebilir

macOS Big Sur Artık İndirilebilir

macOS Big Sur çıkış tarihi

macOS Big Sur’un (macOS 11.0 olarak da bilinen) en son sürümünü resmi olarak yayınlandı.

Big Sur, Apple’ın dizüstü bilgisayar ve masaüstü yazılımında yıllardır yapılan en büyük güncellemelerden biri. İşletim sisteminde arayüz, simgeler ve menü çubuğunun baştan aşağıya yeniden tasarlanması, iOS’tan ödünç alınan yeni bir kontrol merkezi kullanıcı arayüzü, widget’lar (yine iOS’tan) ve çeşitli diğer iyileştirmeler yer alıyor. Bu o kadar büyük bir değişiklik ki Apple, neredeyse 20 yıldır Mac’ler için kullandığı OS X / OS 10 markasını terk ediyor.

Apple ayrıca, Safari’de daha iyi izleme bilgileri ve indirdiğiniz tüm uygulamalar için Mac App Store’da yeni gizlilik verileri gibi bazı yeni gizlilik odaklı özellikler ekliyor. Ancak Big Sur, yalnızca mevcut Mac’lere getirdiği özellikler için heyecan verici değil. Ayrıca, Apple’ın yeni duyurulan M1 destekli MacBook Air, MacBook Pro ve Mac mini bilgisayarlarında 17 Kasım’da piyasaya sürüldüklerinde çalışan işletim sistemi olacak. Apple, Big Sur’un bu yeni ARM tabanlı sistemlerde çalışacak şekilde özel olarak optimize edildiğini söylüyor ve bu, Intel sürümlerinde bulunmayan önemli bir özellik sunuyor: iOS ve iPad uygulamalarını çalıştırma yeteneği.

Big Sur destekli Mac’lerin tam listesi

  • MacBook (2015 ve sonrası)
  • MacBook Air (2013 ve sonrası)
  • MacBook Pro (2013 sonu ve sonrası)
  • Mac mini (2014 ve sonrası)
  • iMac (2014 ve sonrası)
  • iMac Pro (2017 ve sonrası – yani tüm modeller)
  • Mac Pro (2013 ve sonrası)

macOS Catalina’yı çalıştırabilen fakat Big Sur desteği kesilen cihazlar arasında 2012 MacBook Air modelleri, 2012 ortası ve 2013 Başı MacBook Pro’lar, 2012 ve 2013 Mac Mini’ler ile 2012 ve 2013 iMac’ler bulunuyor. Mac’inizin uyumlu olup olmadığından emin değilseniz, buradaki Apple kılavuzunu izleyerek cihazınızı tanımlayabilirsiniz.

macOS Big Sur İndirin

Güncelleme: Big Sur artık 11.1 güncellemesini aldı ve artık gönül rahatlığıyla indirilip kullanılabilir.