Anasayfa Video OLED Yaygınlaşıyor: ASUS ZenBook Flip S UX371 Laptop İncelemesi

OLED Yaygınlaşıyor: ASUS ZenBook Flip S UX371 Laptop İncelemesi

OLED Panel Farkı: ASUS ZenBook Flip S UX371 İncelemesi

UX371 Kodlu ASUS ZenBook Flip S modeli katlanıp tablet olarak da kullanılabilen, ve özellikle dokunmatik OLED ekranıyla dikkatimizi çeken bir dizüstü bilgisayar. Renk değerleri ölçümü ve kompakt tasarımın değerlendirmesi yanında yeni Intel Xe grafik yongası ve 11. Nesil işlemcisinden bahsettiğimiz incelememiz yayında…

ASUS laptop pazarında OLED ekranları yaygınlaştıran marka olma yolunda ilerliyor. Önce ZenBook Pro Duo, ardından ikinci bir model derken şimdi karşımızda OLED ekranlı ZenBook Flip S yani UX371 modeli duruyor.

ASUS ZenBook UX371EA-HL003T Intel Core i7 1165G7 16 GB 1 TB SSD Windows 10 Home 13.3 4K Ultra HD Taşınabilir bilgisayar fiyatı için tıklayın…

Bu katlanabilen ve hem laptop, hem tablet olarak kullanılabilen, dokunmatik ekranlı bir bilgisayar. Önce panelden başlıyoruz…

  • 00:00 – OLED laptoplar yaygınlaşacak.
  • 00:45 – Farkı nedir?
  • 01:00 – Yeni UX371 Daha önce OLED ile bizi şaşırtan ASUS ZenBook Pro Duo modeli incelemesi  ROG Zephyrus Duo modeli…
  • 01:35 – OLED kurgucular tarafından da bazı konularda tercih ediliyor.
  • 02:15 – Tablet modu, çadır modu, izleme modu ve laptop modu.
  • 02:50 – İşlemci seçenekleri
  • 03:30 – Yüksek frekans RAM ve yüksek kapasite SSD.
  • 04:30 – Kullanılabilir alan.
  • 05:15 – Taşınabilirlik ve tasarım.
  • 05:50 – Fan Ayarları.
  • 06:05 – Portlar ve bağlantılar.
  • 06:55 – Type-C şarj laptopta büyük rahatlık.
  • 07:30 – Adaptör özellikleri ve 3.5 mm adaptörü.
  • 08:00 – DTS ses ve Wi-Fi 6 hızı.
  • 08:32 – AI Noise Cancelling artık ASUS ürünlerinde yaygınlaşıyor…
  • 09:10 – My ASUS yazılımı çok iyi olmuş, rahat kullanılıyor.
  • 09:40 – Intel HD Graphics kontrol panelinden renk ayarlayabiliyorsunuz.
  • 10:15 – Renk ölçüm sonuçları mükemmel bir kapsam sunuyor.
  • 11:10 – Dış alanda da ekran çok rahat görülebiliyor.
  • 13:00 – Touchpad, Windows Hello ile kilit açma ve daha fazlası.
  • 14:23 – Kamera görüşme testi, görüntü iyi, ses ise çok iyi.
  • 15:10 – Kimin için uygun, kimin için değil?
  • 15:40 – Genel değerlendirme, kullanıma dayalı artı ve eksiler.

Televizyonlarda ve cep telefonlarında bizi çok etkileyen ve bu pazarlarda satışları ciddi oranda değiştiren OLED panel teknolojileri, uzun zamandır var. Ancak geçmişte bu teknolojinin neden laptoplarda kullanılmadığını soran pek çok izleyicimiz oldu. Sebebi basit, hem fiyatlarının daha yüksek olması, hem de üretim miktarlarının kısıtlı olması bu panelleri laptoplarda görmemizi engelliyordu. Şimdi bu durum değişiyor ve bunu görerek OLED ekranlı laptop modellerini gün geçtikçe yaygınlaştıran marka ASUS oldu.

Laptopta OLED’in en büyük iki avantajı görüntü kalitesini artırması ve güç tüketimini düşürmesi. ZenBook Flip S modeliyle yaptığımız panel renk ölçümleri de bunu doğruluyor. Klasik bir panel kullanan laptop ile karşılaştırdığımızda renk gamutunda dev bir fark görüyoruz. Teknik anlamda gerçekten üst noktada bir panel kullanılmış.

Bunun kullanıcı deneyimine katkısı ise daha büyük, maksimum parlaklığın yüksek olmasından öte, tamamen kapatılabilen pikseller sayesinde aydınlık ve karanlık noktalar arasındaki karşıtlık, fark, kullanıcının çok daha rahat görmesini sağlıyor. Gözlerimi yormayan bir kullanımın ötesinde, çok az laptopta görebildiğim bir sinematik video deneyimi sağladı.

Daha Hesaplı OLED Laptoplar Yolda

Şu an bu üst seviye bir model olmasına karşın ASUS ile konuştuk ve öğrendiğimiz kadarıyla marka bu teknolojiyi daha genel bir kullanıcı kitlesi için normalleştiren marka olmak istiyor. Bu çok doğal bir durum zira laptop pazarında 1080p ve 4K paneller haricinde 1440p yeniliğini de yine daha önce ASUS’un laptoplarında görmüştük. Pro Duo serisinde çift ekranı süs olmaktan öte verimli kullanmaya uygun yerleştirme, ROG Strix oyuncu laptopu serilerinde sıvı metal termal macun kullanımı gibi yenilikçi, kullanıcı tarafından çok istenen yenilikleri yine aynı markada gördük.

Gerçekten daha hesaplı ve genel kullanıma yönelik modellerde de bu teknolojinin kullanılması, laptop pazarına değer katacaktır. Daha iyi ekranlar, daha uzun pil ömürleri söz konusu. Mavi ışık azaltma, titreşimsizlik gibi özellikler göz rahatlığı için de çok önemli. Uzun saatler bilgisayar karşısında çalışanlar için bu teknik özellikler önemli. Görüş açıları, karanlıkta ya da aydınlıkta kullanım, panelin eşitliği yine memnun edici özellikler.

Eksik ne var derseniz, oyuncu modellerindeki gibi yüksek tazeleme hızları bu kategoride şu an sunulmuyor. Ancak uzun vadede mümkün, zira telefonlarda da 60 Hz üstü OLED paneller ufak ufak piyasada görülüyor. Ancak yüksek Hz OLED’ler, halen telefonlardaki ufak kullanım için bile ziyadesiyle maliyetli paneller. Bu yüzden uzun vade diyoruz. Ancak pek çok kullanıcı OLED ekran kullandıktan sonra başka bir panel tipine geçmek istemeyecek ya da soluk bulacaktır.

Bu panel tipindeki en büyük endişe olan dayanıklılık konusu son yıllarda büyük oranda çözüldü, hata oranları da ciddi derecede diğer panel tipleriyle benzer seviyelere geldi. Bu açıdan 5 yıl önceki durum ile karşılaştırdığımızda yaygınlaşmasının hiç bir sakıncası yok, zaten cep telefonu ve TV pazarında yaygın.

11. Nesil Intel İşlemciler

Intel Tiger Lake kod adlı bu 11. Nesil işlemci ailesinde çok daha rafine bir CPU sunuyor. IPC ile performans artışı, stabil frekanslar ve özellikle doğru Turbo frekans kontrolleri kendisini test ettiğimiz ürünlerde hissettiriyor. Özellikle Ultrabook ya da 2in1 dönüştürülebilir cihaz kategorilerinde bunlar çok önemli.

Intel Core i7-1165G7 işlemci 2.8 GHz temel, 4.7 GHz Boost frekansı, 12 MB önbellek, 4 çekirdek ve Hyperthreading ile 8 işlem birimine sahip.

Intel Core i5-1135G7 modeli ise 2.4 GHz temel ve 4.2 GHz Turbno frekansına ve 8 MB önbelleğe sahip.

LPDDR4x 4266 MHz

Esas güzel olaylardan birisi ASUS’un burada yüksek hızlı RAM kullanması olmuş. Aldığınız konfigürasyonda 16 GB’a kadar LPDDR4x 4266 MHz bellek bulunabiliyor. Bu yüksek frekans bellekler hassas, düşük gecikmeli çalışma ve daha yüksek işlemci performansı için çok yararlı. ASUS en son Intel laptop ailesinde gerçekten de yüksek frekanslı bellekleri desteklediğini gösteriyor ve pazarda bu fark yaratan bir özellik. Çoğu markada bu kadar yüksek frekans RAM kullanılmıyor.

Depolamada ise 1 Terabyte PCIe NVMe 3.0 x4 M.2 SSD ya da 256/512 PCIe NVMe 3.0 x2 M.2 SSD seçenekleri var. Ayrıca 32 GB + 512 GB Intel Optane Memory H10 da seçenekler arasında listeleniyor. Bunlar elbette sotkta bulacağınız cihazlara göre değişecektir.

ZenBook Flip S modeli de katlanarak tablet gibi kullanımda sessiz ve serin, tam laptop kullanımında da uzun çalışmalarda stabil ve verimli. Bu model çok ince olmasına karşın firma uzun zamandır ince laptoplar üretiyor ve soğutmalarını da yıllar önce çözdü. TDP değerleri fazla değişmemesine karşın soğutma her yıl biraz iyileşiyor ve işlemciler aynı güç tüketim, ısı üretim değerlerinde daha fazla performans veriyor. Performans gerektiren uygulamalar ile normal uygulamalar arasında elbette fark var ve oyuncu laptopları bu açıdan her zaman daha avantajlı olmayı sürdürecek.

AI Noise Canceling

ASUS’un çok iyi çalışan bir teknolojisi de yapay zeka destekli gürültü engelleme. Aslında makine öğrenimi tabanlı olan bu teknoloji, kişinin tek başına ya da kalabalık bir toplantı odasında, çok kişili konuşma yaptığı durumlara göre ayarlanabiliyor.

Klima sesi bir yana elektrikli süpürgenin güçlü sesini dahi konuşmalardan temizleyebiliyor. Seste biraz daralma olsa da çok net anlaşılabilen bir konuşma oluyor. Evden çalışma için bu özellik doğru zamanda çıktı diyebiliriz. Ancak seste baskılama, robotikleşme ve sıcaklık kaybı bu tarz ses filtreleme teknolojilerinin hepsinde karşılaştığımız bir yan etki.

Test: ASUS Yapay Zeka Destekli Mikrofon Gürültü Engelleme

Pil Ömrü

Örnek üründe batarya testinde yazılımsal bir sorun yaşasak da bu durum benzersiz değil, PCMark 10 güncellemesiyle ya da sürücü tarafında düzeltilecektir. Uzun pil ömrü beklentimiz ve pikselleri tamamen kapanan ekranın bu alanda sunabilecekleri değişmiyor. Bazen incelemelerde bu tarz sorunlarla karşılaşıyoruz, örneğin bazı AMD işlemcili modellerde sıcaklık ölçümü sorunu ya da kritik bir parça güncellendiğinde pil testlerinin çökmesi olabiliyor. Devam eden ürünlerde geliştiriciler ile konuşup düzeltilmesini sağlıyoruz. Bu durum üründen ziyade yeni teknolojilerin test araçlarından kaynaklanıyor.

Sonuç Değerlendirme

Kompakt laptopta 4K OLED panel müthiş bir keskinlik ve görüntü kalitesi sunuyor. Yüksek PPI arayanlar, renk konusunda hassas olanlar ve telefondan televizyona kadar OLED panelden vazgeçemeyenler için kesinlikle doğru tercih.

En yüksek fan ayarında işlemcinin frekansları beklediğimizden çok daha yüksek seviyelere çıkıyor, hatta Ultrabook sınıfında eskiden olduğundan çok daha sık ya da uzun atılımlarla işlemleri hızlandırabiliyor. Ancak bu tarz cihazlarda Whisper Mode fan ayarında kullanırken ciddi işlemci darboğazı yaşayabilirsiniz. Özellikle video düzenleme gibi işler ya da hız gerektiren yerlerde standart ya da performans için yüksek fan ayarını seçmenizde fayda var.

Whisper Mode özellikle video izleme ya da metin okuma gibi pasif, sakin ya da sessiz işler için tercih edilmeli. Fan sesi duymamak önemli ama işlemci performansı ve frekansı doğrudan soğutma moduna bağlı. Burada fan ayarlarında bir sorun yok, eski laptoplarda çoğu modelde hiç ayar imkanı yoktu. Artık var, ancak kullanıcı alışkanlıkları ve dalgınlığı sebebiyle düşük fan ayarı kullanıcıya sorun olduğunu düşündürebilir. Bu yüzden varsayılan ayar olarak otomatik bir AI destekli daha doğrusu ML destekli şık eklenmeli.

Bir diğer önemli dikkat edilmesi gereken nokta ya da eksi de bu tarz kompakt cihazlarda yükseltme yapmanın pek mümkün olmaması. Klasik kasalardakinin aksine lehimli bellekleri değiştiremiyorsunuz. Bu da alırken seçtiğiniz RAM miktarını çok önemli hale getiriyor.

2 Adet Thunderbolt destekli Type-C portu sunulması, kutudan çıkan 3.5 mm DAC adaptör, Type-C kompakt ve hafif şarj cihazı kesinlikle önemli artılar. HDMI ve Type-A USB portunun da sığdırılması beğenimizi kazandı. Touchpad kullanışlı ve laptopun katlanıp dokunmatik tablet olarak kullanılabilmesi, farklı ergonomik özellikleri yine önemli artılar.

Touchpad, kenarındaki tuş ile dokunmatik Numpad olarak da çalışabiliyor. Bu güzel bir özellik ama elbette muhasebede alıştığınız takır takır çalışan sağ taraftaki tuşlar kadar seri değil.

Her yerde ve farklı modlarda kullanım için ideal bir laptop ve en başta da dediğimiz gibi ekranı ile parlıyor. My ASUS yazılımının geldiği nokta, otomatik sorun tespiti ve yazılım güncelleme, fan ayarı, ses kontrol paneli gibi özellikler de cihaza istediğiniz şekilde hakim olmanızı sağlıyor. Kesinlikle doğru yoldalar, Armoury Crate yazılımının ilk sürümlerindeki gibi hatalar yok, çok net ve sorunsuz çalışıyor, ayrıca her seviyeden kullanıcının rahatça anlayabileceği gibi net bilgilendirmeler var. Olmuş, hem de çok iyi olmuş.

Sonuç itibariyle ASUS X371 modelinin üst konfigürasyonu vergiler dahil 21.169 TL Türkiye fiyatına sahip, bu 2741 USD ediyor. Ucuz bir laptop değil, buna karşın OLED panel, 1 TB depolama ve en son nesil konfigürasyon yanında kasa kalitesine bakarsak aslında fiyatı rahatlıkla çok daha yüksek olabilirdi. Eğer sizin için mükemmel bir 4K ekran ve taşınabilirlik ön plandaysa çok memnun kalarak uzun yıllar bu laptopu kullanabilirsiniz. Aldığınızda ya da hediye ettiğinizde amiral gemisi ürün hissiyatını sonuna kadar yaşatan bir bilgisayar.

Ancak tabii ki süper güçlü ayrık ekran kartlı, kalın kasalı ROG oyuncu laptopları ya da WS yani iş istasyonları ile yarışmıyor, tamamen ayrı bir kategori.

Üst düzey yöneticilere; bilgisayar ile yoğun çalışanlara; üretkenlik açısından zamanı çok değerli ya da maliyetli olan,  gözlerinin daha az yorulmasını isteyen her iş kullanıcısına hitap ediyor. Ağır Render’dan ziyade tasarım ya da değerlendirme amaçlı, kontrol ve denetim ya da daha geniş renk gamutu gereken fotoğraf ağırlıklı işlerde de çok iyi. Bilgisayar programcıları, internet bazlı işler ve projelerle uğraşanlar da tercih etmeli. Buna ek olarak multimedya tüketiminde bunu en yüksek ekran kalitesiyle yapmak isteyenlere de uygun.

Artı: OLED panelin renkleri ve kullanıcı deneyimi, dokunmatik kalitesi, en son nesil işlemci ve yeni nesil dahili grafik teknolojisi, kompakt yapı, Thunderbolt ve USB desteği, hoparlör ses kalitesi, yönetim yazılımı seviye atlamış. Yüksek frekanslı bellekler kesinlikle sıradışı.

Eksi: Fan ayarları çok yararlı olsa da varsayılan AI destekli bir otomatik fan kontrolü ayarı da eklenmeli, zira fan ayarını tamamen sessiz modda unutan bir kullanıcı daha sonra hatırlayana kadar sistemde bir hata olduğunu düşünebilir.