Anasayfa Haber NASA, Ay’a İnsanlı İniş Görevi Artemis’i Erteliyor

NASA, Ay’a İnsanlı İniş Görevi Artemis’i Erteliyor

NASA Ay görevi

NASA, son zamanlarda artan maliyetlerden dolayı 2024 yılına kadar Ay’a astronot göndermenin çok zor olacağını itiraf etti.

NASA 2024 yılı için planladığı Ay’a insanlı iniş projesi Artemis üzerinde bir süredir çalışmalarına devam ediyor. Bir yandan planlama çalışmalarını da sürdüren NASA, bugün önemli açıklamalarda bulundu. Bu kısımdaysa NASA, yetişemeyen teknolojiler ve artan maliyetlerden dolayı 2024’te Ay’a insan indirmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

NASA’nın haricinde SpaceX, Avrupa Uzay Ajansı ve Japonya Uzay Ajansı gibi kurumların yer aldığı bu projenin, yetersiz teknoloji ve çıkan maddi zorluklardan dolayı bir süreliğine ertelendiğini görmekteyiz.

Bildiğiniz üzere NASA, başlangıçta Artemis projesini 2028 yılında gerçekleştirmeyi planlıyordu. Ancak Mart 2019’da Beyaz Saray, NASA’dan Ay görevini hızlandırmasını istemişti. Bu doğrultudaysa Uzay Ajansı, 2028 olarak belirlediği Artemis programının tarihini 2024 olarak değiştirmişti.

Bu proje için 28 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyaç duyduklarını da söyleyen NASA, ayrıca bu bütçenin 3.2 milyar dolarlık kısmının Ay’a iniş yapacak olan araca ayrıldığını da ifade etmişti. Uzay Ajansı, bu bütçenin de bir yıl içerisinde sağlanması gerektiğini de ABD Senatosu’na iletmişti.

NASA Ay'a insanlı iniş görevi Artemis
NASA Ay’a insanlı iniş görevi Artemis

Ancak son yaşanan gelişmelerden sonra ABD Senatosu NASA’nın bu talebini olumsuz karşıladı. Bu kısımdaysa Senato 3.2 milyar dolarlık bütçenin sadece 1 milyar dolarını karşılayabileceklerini söyledi.

Senato’nun bu açıklaması da NASA’yı zora soktu. Yaşanan bu gelişmeden sonraysa bir takım açıklamalarda bulunan NASA, programın en büyük parçalarından biri olan iniş aracı için gerekli bütçelerinin olmadığını ve bu projeyi 2024 yılına kadar yetiştirmelerinin imkansız olduğunu belirtti.

Şimdilik, Artemis görevinin tam olarak ne zamana erteleneceği bilinmiyor. Ancak son yayınlanan raporlara göre programın 2028 yılına erteleneceği tahmin ediliyor.