Anasayfa Video Samsung Q95T ile 4K 120 Hz Oyun Deneyimi

Samsung Q95T ile 4K 120 Hz Oyun Deneyimi

Samsung Q95T QLED
Samsung Q95T QLED

Samsung’un 2020 model televizyonu Q95T ile HDMI 2.1 üzerinden 4K 120 Hz oyun oynadık. İşte deneyimlerimiz.

Monitörlerde 60 Hz’in üstüne çıkıtğımızdan beri TV’lerde de benzer bir hız arayışına girdik. Bu arayışın bir sonucu olarak da çoğu kullanıcı TV üreticilerinin 600 Hz, 1000 Hz gibi etiketlerinin azizliğine uğradı. Söz konusu modelleri PC’ye veya konsola bağladığınızda bırakın 60 Hz’i, bazen 30 Hz’in bile üstüne çıkamıyordunuz. Bu durum nihayet 2018 gibi değişmeye başladı ve TV üreticileri ilk defa HDMI üzerinden 60 Hz tazeleme hızı sunmaya ek olarak FreeSync desteği ve düşük giriş gecikmesi gibi özellikleri de eklemeye başladılar. Bugün geldiğimiz noktada ise nihayet TV’lerde 4K 120 Hz tazeleme hızına ulaştık. Peki bu nasıl oldu?

Konsol oyuncuları için 60 Hz yeterli olsa da PC oyuncuları bundan daha fazlasını istyordu ki bu da nihayet HDMI 2.1 teknolojisinin hayatımıza girmesi ile mümkün oldu. HDMI 2.1 sayesinde 4K çözünürlükte 120 Hz tazeleme hızına ulaşabiliyoruz fakat bu da her HDMI 2.1 destekli TV’de olacak diye bir kaide yok. Bunun için TV üreticisinin 120 Hz bir panel kullanması ve bunu HDMI 2.1 üzerinden raporlaması gerekiyor. Aksi halde ne konsolunuz ne de bilgisayarınız 60 Hz üstüne çıkacak.

Gerçek 4K 120 Hz Oyun Keyfi

Samsung’un ofisimize konuk olan 2020 model QLED TV’si, oyuncular da düşünülerek tasarlanmış bir TV. Ürün her şeyden önce HDMI 2.1 desteğiyle geliyor ve 4K çözünürlüklü, 120 Hz bir panele sahip. FreeSync Premium destekli TV’yi RTX 3080 ekran kartlı bilgisayarımıza bağladığımızda G-Sync Compatible seçeneğinin de devreye girdiğini gördük. Yani NVIDIA RTX 3000 serisi bir ekran kartınız varsa HDMI üzerinden Q95T ile G-Sync’i de kullanabiliyorsunuz.

Object Tracking Sound+

Samsung’un TV’de sunduğu bir başka özellik olan Object Tracking Sound+ (OTS+), ekrandaki nesneyi algılayıp yönünü tespit ediyor. TV daha sonra gelen sesleri buna göre yönlendiriyor. Bu sayede örneğin bir nesne karakterin arkasında ise sizin de sesi arkadan geliyormuş gibi duymanız amaçlanıyor. Teknolojinin kısa bir demosuna göz atmak isterseniz Samsung’un hazırladığı videoya göz atabilirsiniz.

Adapitve Picture

TV’leri farklı ortamlara konumlandırabiliyoruz ve bu ortamlarda da ışık her daim birbirinin aynısı olmayabiliyor. Özellikle de oturma odasındaaışıklandırma gün içinde havanın durumuna ve güneşin konumuna göre değişebiliyor. Tüm bu ışık farklarıan rağmen iyi bir görüntü sunmak için Samsung, TV’nin üstündeki algılayıcılardan faydalanıyor. Adaptive Picture teknolojisi, ortam ışığına göre TV’nin parlaklık ayarını otomatik olarak ayarlıyor. Bu sayede ortam ışığı artınca TV’nin aydınlatması da buna bağlı olarak yükseliyor.

Adaptive Picture içerik için de otomatik ayar yapıyor. Sistem, izlediğiniz içeriği algılayıp görüntüyü buna uygun hale getiriyor. Malum, filmlerle haber bültenlerini aynı renk tonunda izlemek istemezsiniz.

Active Voice Amplifier

Bu özellik ise ses ayarını otomatik yapmaya yarıyor. Örneğin odada robot süpürge çalışmaya başladı ve TV’nin sesini açma gereği hissettiniz. AVA ile buna gerek kalmıyor. TV, otomatik olarak sesi artırıp azaltabiliyor.

Bu, bir sahneden gelen sesi okuyarak ve çevredeki ses verilerini toplayarak yapılıyor. Quantum İşlemcinin Aktif Ses Yükselticisi, gelen ses verilerini işliyor ve ardından Ses Sensörü Motorundan gelen ses verilerini kullanarak sesi optimize ediyor. Diyaloglar artık gürültü rahatsızlıklarında bile net bir şekilde duyulabiliyor.

Düşük Giriş Gecikmesi

Bilgisayrınızı TV’ye bağladığınızda hisettiğiniz yavaşlığın sebeplerinden biri de aslında giriş gecikmesi. Oyun amaçlı üretilmeyen TV’lerde yüksek giriş gecikmesi, ekranda oynattığınız farenin dahi yavaş hareket etmesine sebep olabiliyor. Q95T, 9.8ms giriş gecikmesi ise oyun monitörleri ile yarışıyor. Daha önce test ettiğimiz oyun monitörlerinde de 10ms altında değerler görmüştük. 65Q95T’nin bu bağlamda giriş gecikmesi ile de oyuna hazır olduğunu söyleyebiliriz.

Öte yandna bu değeri piksel tepki süresi ile karıştırmamak lazım. Samsung, bu model için 4ms piksel tepki süresi belirtiyor ki bu da oyunlarda kabul edilebilir değer.

Multi View

TV’nin bir başka özelliği de aynı anda iki kaynaktan birden görüntüyü ekrana yansıtabilmesi. Bu özellik sayesinde oyun oynarken bir yandan da cep telefonunuzdan oyunun tam çözümünü izleyebilirsiniz. Öte yandan bu özelliğin 4K 120 Hz ile çalışmadığını, sadece 60 Hz’te çalıştığını belirtelim.