Anasayfa Makale AMD Precision Boost Overdrive 2 Teknolojisi Neler Sunuyor?

AMD Precision Boost Overdrive 2 Teknolojisi Neler Sunuyor?

Tek bir ayar ile performans artışı sunabilen, farklı özellikler kazanan ve yenilenen Precision Boost Overdrive 2 teknolojisine yakından bakıyoruz.

AMD, daha önce geliştirmiş olduğu Precision Boost Overdrive (PBO) teknolojisi ile Ryzen işlemciler için tek tıklamayla hız aşırtma imkanı sunmuştu. Bu özellik çok iş parçacıklı iş yüklerinde performansa olumlu etki ederken, tek iş parçacıklı işlerde nispeten etkisiz kalıyordu. Ancak Aralık ayında yeni Precision Boost Overdrive 2 güncellemesi BIOS kodlarına dahil edilecek ve bu durum değişecek. Yeni PBO2, mevcut çok çekirdekli performans kazançlarını korurken tek iş parçacıklı performansı da artıracak.

AMD Precision Boost Overdrive 2

Curve Optimization

Yeni Curve Optimization özelliği, işlemcinin rölantide ve ağır yük altında olduğu farklı durumlarda, çalışma koşullarına göre voltaj ayarlaması yapabiliyor. Bu özellik otomatik olarak çalışıyor ve overclock işleminde yardımcı rol oynuyor.

Adaptive Undervolting

Şimdi de Adaptive Undervolting özelliğine gelelim. Bu özellik sayesinde voltaj değerleri “aşamalı” olarak tanımlanabilecek ve her bir aşama, maksimum 30 kademeye kadar 3-5 milivolt dilimlerden oluşacak. AMD, bu özelliğin etkinleştirilmesinin %2’ye kadar daha yüksek tek iş parçacığı performansına ve %10’a kadar daha iyi çoklu iş parçacığı performansına yol açabileceğini söylüyor. Zira daha düşük sıcaklıklar, CPU’nun bu koşullar altında daha agresif bir şekilde güçlendirilmesini sağlıyor.

İşlemcilerinde voltaj düşüren kullanıcılar, bu süreçte CPU voltajını kademeli olarak düşürüyor ve sonrasında oyunlar veya diğer özel uygulamalar sayesinde kararlılık testleri yapıyor. Öyle ki işlemciniz her an %100 yükte çalışmıyor ve voltajların düşük tutulması için her zaman bir alan var. AMD’nin Adaptive Undervolting yaklaşımı ise bu konuda kullanıcılar için yardımcı olacak.

Performans Artışı

Bildiğiniz üzere silikon kalitesi çoğu zaman işlemciden işlemciye değişiklik gösterebiliyor. Dolayısıyla işlemciniz şansınıza bağlı olarak çok daha yüksek hız aşırtma potansiyeline sahip olabilir. PBO’nun uyarlanabilir algoritması ise yonganızdan en yüksek performansı elde etmenizi sağlıyor. İlk nesil PBO’da olduğu gibi yeni PBO2, işlemcinin AM4 soket güç sınırlamasını aşarak çiplerinizin yeteneklerine, yonga için güç dağıtımına ve soğutma çözümüne bağlı olarak performans artışları sunacak.

AMD Precision Boost Overdrive 2

Son olarak AMD’nin Ryzen 7 5800X ve Ryzen 9 5900X işlemcilerinde yaptığı testlere bakalım. Performans ölçütlerinde PBO kapalıyken, açıkken ve yeni PBO2 kullanılırken elde edilen performans artışlarından bahsedilmiş.

AMD Precision Boost Overdrive 2

Precision Boost Overdrive 2 Hakkında

Precision Boost Overdirive 2, başlangıçta yalnızca bir BIOS seçeneği olarak piyasaya sürülecek. Ancak AMD bunu önümüzdeki yılın başlarında Ryzen Master yazılımına dahil etmeyi planlıyor.

Güncellenen bu teknolojinin yalnızca Ryzen 5000 serisi işlemcilerde desteklendiğini, bununla birlikte 400 ve 500 serisi yonga setlerinde kullanılabileceğini ekleyelim. 1.1.8.0 AGESA sürümüne dayalı yeni BIOS güncellemeleri Aralık ayında tüm kullanıcılara sunulacak ve sonrasında kullanmaya başlayabilirsiniz.

AMD Precision Boost Overdrive 2

Bitirmeden önce, bu özelliğin anakart üreticilerine göre BIOS üzerinde farklı isimlendirmeye sahip olabileceğini belirtelim. Diğer taraftan elinizdeki CPU’nun silikon kalitesine ve sisteminizin soğutma performansına göre birçok değişken olacağının da altını çizelim.

Precision Boost Overdrive 2 Özellikleri

  • Gelişmiş tek çekirdek performansı.
  • Precision Boost Overdrive 2 özelliklerine dahil edilmiş ‘undervolting’ becerileri.
  • AMD Ryzen 5000 serisi için bağımsız düşük voltaj detayları.
  • Watt başına performans iyileştirmeleri.
  • Çalışma sıcaklığında düşüş yaratabilecek ayarlamalar.
  • İşlemciye göre özelleştirilen voltaj ve frekans değerleri.