Anasayfa Haber Beyin Sinyalleriyle İletişim Kurmak Mümkün mü?

Beyin Sinyalleriyle İletişim Kurmak Mümkün mü?

Beyin Sinyalleriyle İletişim Kurmak

ABD Ordusu, askerlerin gelecekte beyin sinyallerini kullanarak sessiz bir şekilde iletişim kurabilmesi için yapılan araştırmaları finanse ediyor.

İnsanların birbirleriyle yalnızca düşünce yoluyla ve beyin dalgalarını kullanarak iletişim kurabileceklerini hiç düşündünüz mü? ABD Ordusu, bu fütüristik senaryoyu gerçeğe dönüştürebilecek araştırmalar için milyonlarca dolar harcamaya çoktan başladı bile.

Proje Los Angeles Californiya Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yönetiliyor. Ayrıca ABD ve Birleşik Krallık’tan bazı üniversiteler de projede yer alıyor. Araştırma, eylem veya davranışı etkileyen beyin sinyallerini diğer beyin sinyallerinden ayırma konusunda başarılı oldu.

Araştırma ekibi, bir algoritma ve kompleks sayılar kullanarak hangi beyin sinyallerinin davranışla ilişkini olduğunu belirleyebiliyor ve bunları diğerlerinden ayırabiliyor. Peki bu beyin sinyallerini tanımlamak mümkün mü?

Beyin Sinyalleriyle İletişim Kurmak

İlerleyen günlerde beyin sinyallerini tanımlamak, onları yorumlamak ve geri bildirim sağlamak amacıyla bir cihaz geliştirilebilir. Ordu Araştırma Dairesi’nin program yöneticisi Hamid Krim, birisinin stresli veya yorgun olduğunu anlamadan önce beyin tarafından stres ve yorgunluk sinyallerinin verildiğini söyledi. Bu teknoloji, askerlerin önceden bir molaya ihtiyaçları olduğunu bilmelerini sağlayabilir.

Araştırma için diğer potansiyel uygulama ise sessiz ve hızlı bir iletişim kurma hedefi. Özetle, asker bir eylemi düşündüğünde bu eylem bir bilgisayar tarafından yorumlanabilecek ve takım arkadaşına ya da bir komutana aktarılabilecek.

Son olarak, beyin dalgalarını ayırmaya yönelik testlerin maymunlar üzerinde gerçekleştirildiğini belirtelim. Ancak teknolojinin kısa süre içerisinde geliştirilmesi oldukça zor ve on yıllar alabilir.