Anasayfa Haber Apple, Su Geçirmezlik İddiaları Nedeniyle Para Cezası Aldı

Apple, Su Geçirmezlik İddiaları Nedeniyle Para Cezası Aldı

Apple su geçirmezlik

Apple’a, iPhone’ların suya karşı dayanıklılığı ile ilgili söyledikleri yüzünden İtalya Rekabet Kurumu tarafından 12 Milyon dolar ceza verildi.

Batterygate davası ile sık sık gündeme gelen Apple, şimdi de İtalya Rekabet Kurumu tarafından verilen ceza ile gündemde. Bildiğiniz gibi Apple, genelde reklam kampanyalarını YouTube üzerinden yayınlamış olduğu videolar ile beraber gerçekleştiriyor. Yayınlamış olduğu reklamlarla yeni iPhone modellerinin dikkat çeken özelliklerine vurgu yapan Apple’a, bazı yanıltıcı söylemlerinden dolayı ceza verildi. Bu kısımdaysa Apple, su geçirmezlik iddiaları nedeniyle, toplamda 12 milyon dolar (10 milyon euro) para cezasına çarptırıldı.

İtalya Rekabet Kurumu tarafından alınan kararda ise şirketin, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone XR, iPhone Xs, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modellerinin su geçirmezlik özelliği hakkında reklamlarda kullanıcılara yeteri kadar bilgi verilmediği belirtiliyor.

Apple Su Geçirmezlik İddiaları:

Apple bu reklamlarda, telefonların modellerine bağlı olarak 1 ila 4 metre derinlikte suda 30 dakikaya kadar dayanabileceğini iddia ediyor. Ancak İtalya Rekabet Kurumu, reklamlardaki suya dayanıklılık özelliğinin sadece statik ve saf su ile yapılan laboratuvar testlerinde geçerli olduğunu ifade ediyor.

Normal kullanım şartlarında bu durumun gerçekçi olmadığını da belirten İtalya Rekabet Kurumu, bu durumun yayınlanan tanıtım reklamlarında açık bir şekilde belirtilmediğine de özellikle dikkat çekiyor.

Bunun dışında İtalya Rekabet Kurumu, Apple’ın sıvı teması nedeniyle hasar gören iPhone modellerinin de garanti kapsama alınmamasını doğru bulmuyor.