Anasayfa Haber Microsoft, Windows 10 chkdsk Hatasını Düzeltti

Microsoft, Windows 10 chkdsk Hatasını Düzeltti

Windows 10 2004

Microsoft, mantıksal dosya sistemi hatalarını onarmak için chkdsk aracının kullanıldığı cihazlarda önyüklemenin başarısız olmasına neden olabilecek Windows 10 sorununu düzeltti.

chkdsk, bir Windows aygıtının birimlerini dosya sistemi ve dosya sistemi meta verilerini mantıksal ve fiziksel hatalar için kontrol etmek için kullanılabilen bir komut satırı yardımcı programı. Microsoft, bu yeni bilinen sorundan hangi Windows 10 sürümlerinin etkilendiğini söylemese de, sırasıyla Aralık ve Kasım aylarında Windows 10 sürümleri 2004 ve 20H2 için yayınlanan KB4592438 ve KB4586853 güncelleştirmeleriyle söz konusu sorunu düzelttiğini belirtti.

Windows 10 kullanıcılarını etkileyen bu sorun ilk olarak Planet3DNow kullanıcıları tarafından tespit edilmiş Günter Born tarafından bildirilmişti.

Güncelleme dağıtımı başladı

Microsoft, “Bu güncelleştirmeyi yükleyen az sayıda aygıt, chkdsk /f çalıştırırken dosya sistemlerinin zarar görebileceğini ve aygıtın önyüklenemeyebileceğini bildirdi” diye açıklıyor.

Yönetilmeyen tüm cihazlar için sorun Microsoft’a göre çözüldü, ancak düzeltmenin tüm etkilenen cihazlara yayılması 24 saat kadar sürebilir. Süreci hızlandırmak ve düzeltmenin cihazınızda dağıtımına öncelik vermek için, etkilenme olasılığı bulunan cihazları yeniden başlatabilirsiniz.

Microsoft, “Bu güncelleştirmeyi yükleyen ve bu sorunla karşılaşan kurumsal yönetimli aygıtlar için, özel bir Grup İlkesi yüklenip yapılandırılarak çözülebilir” diyor. “Grup İlkelerini kullanma hakkında daha fazla bilgi için bkz. Grup İlkesine Genel Bakış.”

Chkdsk çalıştırıldıktan sonra önyüklenemeyen cihazları onarma

Microsoft halihazırda chkdsk çalıştırmayı deneyen ve istemeden bilgisayarlarının dosya sistemine zarar veren müşteriler için hafifletici önlemler de sağladı.

Cihazlarının önyükleme kapasitesini onarmak için, kullanıcıların aşağıdaki prosedürü gerçekleştirmeleri öneriliyor:

  • Cihaz, birkaç kez başlatılamadığında otomatik olarak Kurtarma Konsolu’na başlamalıdır.
  • Gelişmiş Seçenekler‘i seçin
  • Eylemler listesinden Komut İstemi‘ni seçin
  • Burada şu komutu girin: chkdsk /f
  • Chkdsk’in taramayı tamamlamasına izin verin, bu biraz zaman alabilir.
  • Tamamlandığında şunu yazın: exit
  • Cihaz şimdi beklendiği gibi başlamalıdır.
  • Kurtarma Konsolu’nda yeniden başlarsa Çıkış’ı seçin ve Windows 10’a devam edin deyin.

Yukarıdaki tüm adımlardan geçtikten sonra cihazınız herhangi bir mantıksal veya fiziksel hatayı düzeltmek için yeniden başlatıldığında chkdsk’ı otomatik olarak tekrar çalıştırabilir. Ancak, denetimi tamamladıktan sonra, bilgisayar beklendiği gibi yeniden başlamalıdır.