Anasayfa Makale 2020 Yılının En Beğenilen Oyunları

2020 Yılının En Beğenilen Oyunları

Rağbet Gören Oyunlar

2020 yılında pandeminin etkisi ile artan oyun oynama alışkanlıkları, sektörü değiştirmek üzere. Oyun dünyasının geleceğini önemli ölçüde etkileyen bu yılda oyuncular tarafından en çok beğenilen oyunları sizler için derliyoruz.

2020 yılı, özellikle pandeminin de etkisi ile oyun oynama alışkanlıklarının değişmesine yol açan bir yıl oldu. Önceki yıllara göre insanların oyunlarda geçirdikleri süreler arttı. Bunun yanı sıra yine 2020 yılında özellikle yılın ilk ve son çeyreğinde oyun satışları muazzam satış rakamlarında ulaştı. Yine bu yıl içerisinde oyun satışlarından global anlamda elde edilen gelir de bir hayli yüksek meblağlara ulaşmış durumda.

Oyun endüstrisi, Amerika piyasası baz alındığında sinema ve müzik endüstrisini geride bırakmış durumda. Artık günümüzde oyunlar, yapımlarına çok fazla para harcanan metalar haline gelmiş durumda. Buna karşılık oyunların sahip olduğu kazançlar ve kar marjları da sinema ve müzik sektörünün kazançlarının çok yukarıda olmasına yol açtı. Söz konusu aradaki bu fark, her geçen gün daha da büyüyor ve oyunlar dünyadaki en büyük eğlence metası haline gelmeye başlıyor. Aslında gelmeye başlıyor demek yanlış olur; gücüne güç katıyor.

Oyuncuların oyunlarda geçirdikleri süre ve oyunlara harcanan paralar göz önünde bulundurulduğunda, oyunlar artık ciddi bir güç haline gelmiş durumda. Bazı oyun firmaları ise bu güce ek olarak oyun içi özel etkinlik ya da reklam yerleştirmeleri ile daha da ciddi kazançların yolunu açarken, daha manipülatif taktikler sergileyebiliyorlar. Bu oyun markalarının başında ise Fortnite ve NBA 2K geliyor.

Tüm bu konuları toparlayacak olursak, 2020 yılı oyunlar için tarihi bir dönem olacak gibi görünüyor. 2020 yılı pek çok insan tarafından çokça oyun oynanan bir yıl oldu. Bu doğrultuda aşağıda yer vereceğim liste, 2020 yılı içerisinde oyuncuların geneli tarafından ya çokça beğenilmiş ya da çokça oynanmış oyunlar olacak. Söz konusu listeye mobil oyunları ve tarayıcı oyunlarını dahil etmedim. Ayrıca listede yer alan oyunlar ya 2020 yılında çıkışını gerçekleştirmiş ya da 2019 yılının son çeyreğinde çıkışını gerçekleştirmiş oyunlar olacak. Buna ek olarak erken erişimde olan oyunlara ise yine listede yer vermeyeceğim. Dolayısı ile listede Among us, Mount and Blade ve Baldurs Gate gibi oyunlar da yer almayacak.

Her liste yazımda söylediğim gibi bu tarz listeler öznel yapılardır ve eleştirilere son derece açıktır. Listede yer vermediğim ama listede olmasını hak ettiğini düşündüğünüz oyunları lütfen yorumlarda belirtin. Böylelikle ek bir listeyi de yorumlarda çıkarmış oluruz.

Demon’s Souls

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Demon’s Souls

Demon’s Souls, bu yıl konsollar için yeni nesil diyebileceğimiz belki de tek oyun. Souls oyunlarının atalarından olan Demon Souls, yenilenen oyun mekanikleri ve görselleri ile pek çok oyuncuyu memnun etmeyi başarmış bir oyun. Souls oyunlara uzak olan ben bile, Demon’s Souls’un ardından şu oyuna acaba bir girişsem mi diye düşündüm. Ancak Playstation 5 sahibi olmadığım için sevgili Emin Çıtak’ın yayınlarını izlemeyi tercih ettim.

Doom Eternal

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Doom Eternal

20 Mart tarihinde çıkışını gerçekleştiren Doom Eternal, pek çok oyuncu tarafından beğenilmesine rağmen anlamadığım bir şekilde bu yılın hızla unutulan oyunlarından biri oldu. Hızlı yapısı ve sunduğu saf aksiyon ile türün öncüsü olan Doom Eternal, oyuna getirdikleri yeni mekanikler dolayısı ile (özellikle parkur) eleştirilere maruz kalsa da, yine de oyuncuları tatmin etmeyi başaran bir yapım olmayı başardı.

Hades

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Hades

Yılın belki de en iyi bağımsız oyunu olan Hades, bu yılın güzel sürprizlerinden biri oldu. Sahip olduğu harika aksiyonun yanı sıra, sahip olduğu oynanış mekanikleri, hikâye yapısı, bu hikâyeyi oyuncuya sunuş şekli, ses tasarımı ve renk paleti kullanımı gibi pek çok konuda başarıyı elde eden yapım, 2020 yılının kuşkusuz en başarılı ilk 10 oyunu içerisinde yer almayı hak ediyor.

Half-Life: Alyx

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Half-Life Alyx

Half-Life: Alyx, yeterli sayıda oyuncunun deneyimleme imkânın olmadığı bir oyun olmasına rağmen, yine de listemde yer vermek istediğim bir diğer yapım. Bu oyunu elbette ben de deneyimleme fırsatı yakalayamadım. Ancak okuduğum ve izlediğim incelemeler neticesinde oyunun oldukça büyük bir başarıya sahip olduğunu görebiliyorum. Oyun, VR destekli olmasının da getirdiği avantaj ile oyunculara bambaşka bir ses tasarımı sunuyor. Başarılı ses tasarımının yanı sıra realistik ve aktif bir oynanışa sahip olan Half-Life: Ayx, VR oyunlarının başyapıtı haline gelmiş durumda. Belki de kendisinden sonra çıkacak olan VR oyunlara kapıyı sonuna kadar aralayan ve başarılı bir VR oyunun yapılabileceğini kanıtlayan Alyx, sektör öncüsü olmayı bir kez daha başarmış durumda. Oyunun sunduğu hikâye ve oynanış ise oldukça başarılı. Ayrıca Alyx, VR cihazlarda yaşanan motion sickness gibi sorunları da neredeyse ortadan kaldırmayı başararak; VR cihazlar ile çok daha uzun süreler oyun oynanabilir olduğunu gösterdi.

Ghost of Tsushima

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Ghost of Tsushima

Ghost of Tsuhima, aslına bakarsanız benim beklentilerimin altında kalan bir yapım oldu. Hatta hayal kırıklığına uğradım desem bile yeri vardır. Ben iyi bir hikâye sunumunun yanı sıra, derin bir hikâye eşliğinde, gerçek bir çelişkili oyun deneyimi yaşamayı bekliyordum. Ancak ne yazık ki oyun, hikâye sunumu açısından benim gibi pek çok kişi tarafından eleştirilere maruz kalmış durumda. Buna rağmen sahip olduğu üstün görsellik ve üzerine iyi düşünülmüş oynanış mekanikleri ile aksiyon tarafında keyif verici bir yapım.

Valorant

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Valorant

Riot Games’in bu yıl çıkardığı belki de en başarılı oyun olan Valorant, sistem dostu yapısı, hızlı oynanışı ve Riot markasının da getirdiği güç ile başarı elde etmekte zorlanmadı. Farklı oynanış mekanikleri ile başarılı olan pek çok shooter oyunundan kendine bir şeyler katan Valorant, oyuncuların severek oynadığı bir yapım haline gelmiş durumda. Espor alanında belki de dünyanın en başarılı firması olan Riot Games, Valorant turnuvaları ve etkinlikleri ile mevcut kitleyi canlı tutarak daha geniş bir kitleye ulaşılması konusunda ise ciddi bir çalışma yürütecek ve oyunun devamlılığını mutlak kılacaktır.

Star Wars Jedi: Fallen Order

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Star Wars Jedi Fallen Order

Ciddi bir kesim tarafından beğenilen ancak benim tıpkı Assassin’s Creed Valhalla’da olduğu gibi beğenmediğim bir oyun. Özellikle harita yapısı gereği oldukça eleştirdiğim bir oyun olan Star Wars Jedi: Fallen Order, dövüş mekanikleri ile de beni memnun edebilmiş değil. Ancak oyun dünyasında azımsanmayacak sayıda kişi Star Wars Jedi: Fallen Order’ı gayet başarılı bulmuş durumda. Oyunun soulsvari ögeler içermesi, teması, hikâye sunumu gibi konular, oynayan oyuncuların sevdikleri noktalar olmuş durumda. Özellikle ışın kılıcının kullanımda verdiği tatmin açısından memnun olan oyuncu sayısı çok fazla.

Crusader Kings 3

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Crusader Kings 3

Crusader Kings III, bana göre bu yıl çıkan en başarılı strateji oyunu. Özellikle bol bol EU 4 oynayan bir oyuncu olarak, oyunun sunduğu politik ve tarihsel yapı oldukça hoşuma gitmiş durumda. Erişilebilirlik ve oynanış açısından da çok komplike ve zor bir yapıya sahip olmayan Crusader Kings 3, bana göre bu yıl çıkmış en iyi strateji oyunu.

Minecraft Dungeons

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Minecraft Dungeons

Minecraft Dungeons, gerçek bir aile oyunu. İzometrik kamera açısından karakterinizi yönettiğiniz oyunda, Minecraft dungeonlara giriyor ve maceraya atılıyoruz. Minecraft Dungeons oldukça eğlenceli bir oynanışa sahip. Oyun sahip olduğu basit kontrol şeması ile yeni oyuncular için de oldukça iyi bir yapım. Ben evde eşimle Xbox üzerinden bu oyunu oynuyorum. Eşiniz, dostunuz ya da çocuğunuzla birlikte bir co-op maceraya atılmak ve keyifli vakit geçirmek istiyorsanız, Minecraft Dungeons biçilmiş bir kaftan. Kolay yapısı ile birlikte oynadığınız oyuncuyu yormaması da cabası. Bu arada oyunu ben tek oynamak istiyorum diyen oyuncular için oyun oldukça zorlayıcı da olabiliyor. Gamepass gibi bir sistemde rahatlıkla oynayabileceğiniz Minecraft Dunegeons, bu yılın en iyi aile oyunlarından bir olmaya aday.

Fall Guys: Ultimate Knockout

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Fall Guys Ultimate Knockout

Battle Royale moduna farklı bir soluk getiren Fall Guys: Ultimate Knockout özellikle yayıncılar tarafından bir dönem ciddi derecede oynanan bir yapım olmayı başardı. Sahip olduğu renkli ve eğlenceli yapının arkasında gerçekten zorlayıcı ve rekabetçi bir yapıya sahip olan Fall Guys: Ultimate Knockout, bu yılın en iyi sürpriz yapan oyunlarından biri. Ancak ne yazık ki şimdilerde oyunun adından pek bahsedilmemeye başlandı. 2020 yılı Fall Guys: Ultimate Knockout için başarılı bir yıl olmuş olsa da, 2021 için beklentilerim pek olumlu yönde değil.

Spider-Man: Miles Morales

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Spider-Man Miles Morales

Tam bir oyun demeye dilimin varmadığı bir yapım Spider-Man Miles Morales. Oyun, bir önceki jenerasyona çıkan Spider-Man oyunun ek bir paketi niteliğinde. Elbette belli başlı farklılıklar mevcut. Ancak bu farklılıklar benim nezdimde başlı başına tek bir oyun olmak için yeterli değil. Oyunun oynanış süresinin de kısa olması üzücü bir diğer nokta. Ancak genel olarak teknik ve pazarlama konularını kenara bırakıp Miles Morales’in kullanıcıya sunduğu tecrübeye bakacak olursak, oyun bildiğimiz Spider-man tecrübesini aynı şekilde oyuncuya sunarken, üzerine eklediği birkaç başarılı eklenti ile daha da başarılı ve keyifli hale gelmiş. Saf performans ve eğlence göz önüne alındığında, Mile Morales için başarısız bir yapım demek haksızlık olur. Ancak tekrar ediyorum; pazarlama vs. gibi konuları göz ardı edersek.

Yakuza: Like a Dragon

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Yakuza Like a Dragon

Benim içine girmeyi çok istediğim ancak giremediğim nadir evrenlerden biri olan yakuza evreni, bana uzaktan balkınca her zaman oldukça eğlenceli geliyor. Ancak oynamaya gelince aynı zevki almadığım seri olan yakuza serisi, ciddi bir hayran kitlesine sahip esprili yaklaşımları ve keyifli dövüş sistemi ve fena olmayan hikâye yapısı ile oynamaya değer olan bir seri.

Like a Dragon da farklı bir dövüş sistemine geçerek, JRPG sıra tabanlı dövüş sistemine geçmiş durumda. Bu durum, serinin köklerine ve kendisine her ne kadar aykırı olsa da alınan bu radikal karar ile değişikliği seven oyuncu sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Ya da oyunun kitlesi o kadar sadık ki böyle radikal bir karara rağmen oyunlarını ve serilerini terk etmeyip oyunları oynamaya devam ettiler. Elbette burada göz ardı etmemem gereken bir durum var. Bir oyunun hayran kitlesi oyunu ne kadar severse sevsin yapılan değişiklik başarılı olmazsa, oyuncular bir noktadan sonra oyunu eleştirecek ve bırakacaklardır. Ancak satış rakamlarına ve yorumlara bakılacak olursa, oyuncular bu değişiklikten rahatsız olmamış gözüküyor.

Microsoft Flight Simulator

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Microsoft Flight Simulator

Bu yılın en çok konuşulan yapımlarından biri olan Microsoft Flight Simulator, sanıyorum ki oyun dünyasında ulaşılabilecek en detaylı uçuş simülasyon oyunu. Oyunu tecrübe ettiğim ilk birkaç saat gayet keyif alsam da, türe karşı olan ilgimin az olmasından dolayı oyunda bir noktadan sonra sıkıldım. Microsoft Flight Simulator, oyunculara pek çok seçenek sunmakta. Oyuncular diledikleri zorluklarda uçak uçurabilmekte. Dilerseniz oldukça Arcade bir deneyim ile uçağınızı uçurup manzaraların tadına varabilir; isterseniz tam anlamı ile gerçek bir pilot gibi her şeyi yöneterek oyunu oynayabilirsiniz. Her şeyi yönetmek diyorum evet çünkü oyunda gerçekte uçak ile alakalı tüm kontrolleri dilerseniz gerçekleştirebiliyorsunuz. Oyunun detaylı kontrol komutlarına ulaşmak için ise “Microsoft Flight Simulator 2020 Klavye ve Kontrolcü Kısayolları” rehberime göz atabilirsiniz.

Final Fantasy VII Remake

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Final Fantasy VII Remake

Hiç oynamadığım, izlemediğim bir yapım. Dolayısı ile oyun ile alakalı bir şeyler yazmanın doğru olacağını düşünmüyorum. Ancak yine de listede yer vermek istedim. Oyuna karşı ilgimin olmayışı, söz konusu oyunun kötü olduğu anlamına gelmiyor. Oyun basınında ve oyuncular arasında Final Fantasy 7 Remake için methiyeler diziliyor. Dolayısı ile bu kadar çok insanın konuştuğu ve beğendiği bir oyunu listeye koymasam haksızlık yapmış olurdum.

Assassin’s Creed Valhalla

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Assassin’s Creed Valhalla

Assassin’s Creed Valhalla, bu yıl herkesin beğendiği ve benim inatla beğenmeyip sayfalarca eleştirdiğim bir oyun. Oyunu neden beğenmediğimi ve gerekçelerimi görmek isterseniz şu yazıma bir göz atabilirsiniz. Ben oyunu her ne kadar beğenememiş olsam da bu oyunu beğenen ciddi bir güruhun olduğu yadsınamaz bir gerçek. Viking temasına geçiş yapan seri, bu oyunda daha vahşi bir yol izlemiş durumda. Kopan uzuvlar ve baskın düzenlemek gibi mekanikler ile İngiltere’de yaşayan vahşi Vikingleri bize göstermeye çalışan Assassin’s Creed Valhalla, bunu başarmış gibi de görünüyor. Oyunun ücretine karşılık sunduğu oynanış süresi göz önünde tutulduğunda, bu yılın başarılı yapımlarından diyebileceğim Assassin’s Creed Valhalla da bu listede kuşkusuz ki olmayı hak eden yapımlardan bir tanesi.

Animal Crossing: New Horizons

2020 Yılında Oyuncular Tarafından En Çok Rağbet Gören Oyunlar
Animal Crossing New Horizons

Bu yıl bana Nintendo Switch alma isteği uyandırmayı başaran Animal Crossing, yine tam anlamı ile aile dostu bir oyun. Stardew Valley gibi oyunları keyifle oynayan bir oyuncu olarak, Animal Crossing’in o renkli ve geniş dünyasında gezinmek, ilişkiler kurmak ve bambaşka bir hayata yelken açmak istiyorum. Bu yıl oyunu oynayan neredeyse tüm oyuncular ve basın tarafından tam puan almayı başaran Animal Crossing, bu listede olmayı pek çok oyundan daha fazla hak ediyor. Mesela yukarıda yer alan oyundan bana göre daha çok hak ediyor.

Ori and the Will of the Wisps

Ori and the Will of the Wisps
Ori and the Will of the Wisps

Yine 2020 yılının başında çıkması sebebi ile neredeyse unutulmuş olan oyun, bana göre Hades çıkmamış olsaydı bu yılın en başarılı bağımsız oyunuydu. İlk oyunun üzerine harika bir aksiyon koyan Ori, kontrol şeması ile de oynanış anlamında oyuncuyu rahatlara bir yapım. Zaten sahip olduğu hikâye ve dünya oldukça ilgi çekici ve güzel olan bu oyun, yaptığı her şeyi gayet iyi yaprak oyuncuya iyi bir deneyim sunuyor.

Mafia Definitive Edition

Mafia Definitive Edition
Mafia Definitive Edition

Mafia serisinin ilk oyunu sanılanın aksine sadece bizim ülkemizde değil, dünyanın pek çok yerinde oyuncularda ayrı bir yere sahip olan oyun. İlk oyunun yeniden yapımı olan Mafia Definitive Edition, ilk oyunun sahip olduğu o hamlığı ve ağırlığı üstünden atmış ve daha seri bir yapı ile ancak yine de o gerçekçi yapısını kaybetmeden oyunculara sunmayı başarmış durumda. Görsel olarak da oldukça iyi görünen Mafia Definitive Edition, bu yılın başarılı yeniden yapımlarından biri.

Desperados III

Desperados III
Desperados III

Western temasını izometrik taktiksel oyuna yedirten bu seri, Comandos’un ayak izlerini takip etmeye devam ediyor. Oldukça başaralı bir oynanışa sahip olan Desperados 3, serinin sevenleri tarafından zaten çoktan tüketilmiş durumda. Desperados 3, listede yer alan diğer pek çok yapıma göre daha niş bir kitleye hitap etse de, yine de bu listede olmayı hak eden bir yapım.

Wasteland 3

Wasteland 3
Wasteland 3

Fallout evrenin atası olarak kabul edilebilecek olan Wastelend serisinin üçüncü oyunu da yine oyuncaya başarılı bir post apokaliptik dünya tecrübesi yaşatmayı başarıyor. Başarılı RPG öğelerine sahip olan oyun, Fallout gibi evrenleri seven oyuncular için gayet keyifli bir oyun. İzometrik bakış açısına sahip olan Wasteland 3, bu yılın fena sayılmayan RPG oyunlarından biri. Bu oyuna listede yer verme ihtiyacı duyuyor olmamın asıl sebebi ise; listede sanırım yer verecek daha popüler bir RPG oyunun olmaması.

Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077

Üzerine saatlerce sohbet edilebilecek bir yapım Cyberpunk 2077. Elbette oyun hakkında olumlu ve olumsuz olacak şekilde pek çok şey konuşabiliriz. Ancak sonuç olarak çıkışının ardından daha ilk ayda 16 milyon adet satış rakamını geride bırakan bu oyuna listede yer vermem gerekli. Dünya üzerinde yer alan herkesin 7 yıldan beri beklediği (ironi) bu oyunu ise sanıyorum ki bu yazıyı okuyan insanlara tanıtmama gerek yok. Ayrıca Cyberpunk 2077 RPG değil.

Call Of Duty: Warzone

Call Of Duty Warzone
Call Of Duty Warzone

Bazı durumlar vardır tek kelime ile açıklamak yeterli olur. İşte Call of Duty serisinin oyunları için de durum aynı. Sanırım buraya “Call of Duty işte.” yazsam pek çok insan için yeterli olacaktır. Her yıl mutlaka serinin bir yeni oyunu oyuncuların beğenisine sunulmakta. Warzone da bu serinin multiplayer deneyimi üzerine yoğunlaşan yapımı. Elbette diğer oyunları da aynı şekilde online tecrübeye odaklanıyor. Ama bu ayrı, bu daha çok odaklanıyor. En çok Warzone odaklanıyor. Ekstradan, bu oyun bu sene ücretsiz olarak oyunculara sunuldu. Ücretsiz olması ve Call of Duty olması oyunun başarılı olması için yeterli bir kıstas. Ancak hakkını yememek gerek, CoD Warzone bu sene için gerçekten oyunculara tüm platformlarda güzel bir battle royale tecrübesi sunmayı başardı. Dolayısı ile bu listede olmayı en az diğer tüm oyunlar kadar hak ediyor.

Watch Dogs: Legion

Watch Dogs Legion
Watch Dogs Legion

Benim için hayal kırıklığı. Sanırım Cyberpunk 2077’den sonra bu yıl bende en büyük hayal kırıklığını yaratan oyun Watch Dogs Legion oldu. Zorlama, dandik drone görevleri, berbat bir yapay zekâ, kötü bir oyun deneyimi yaşayabilmem için gerekli ne varsa bu oyunda bulabiliyorum. Elbette oyun harika bir sisteme sahipseniz çok iyi görünüyordur. Ama ben deneyimi, RTX 2060’lı sistemimle deneyimleyemedim. Bana göre Watch Dogs serisi her oyunda daha da geriye gitmeyi başarıyor. İlk oyunun o keyif verici esrarengiz yapısından git gide uzaklaşan seri, bu oyunda bambaşka bir yapıya bürünmüş noktada. Sanıyorum ki oyun ile alakalı çok fazla teknik detay vermeye gerek yok. Ancak tüm bunlara rağmen listenin başlığı 2020 yılının en çok rağbet gören oyunları olduğu için ve bu oyun da bir Ubisoft oyunu olduğu için, kendimi bu oyunu listeye koyma mecburiyetinde hissettim. Özellikle oyunun çıktığı dönemde internet ortamında kafanızı hangi yöne çevirseniz görebileceğiniz bu yapım, hak etmese de listede yer alıyor.

Marvel’s Avengers

Marvel’s Avengers
Marvel’s Avengers

Yukarıdakilerinin aynısı diye bir açıklama yazsak sanırım yeterli olur. Marvel evreninde Avengersler ile oyun oynama düşüncesinde teorik açıdan bakacak olursanız oldukça heyecan verici bir olay. Hulk ile ezmek, Spiderman ile zıp zıp zıplamak (pardon Spiderman yoktu bu oyunda), Iron Man ve havalı zırhları ile uçarak ortalığı ateşe vermek… Ama yok maalesef. Bu oyunun ne kadar kötü olduğunu anlatamaya kelimeler yetmez. Tıpkı zamanında EA’in her oyuna online yapı entegre etme hatasına düşmesi gibi Square Enix de aynı hataya düşmüş durumda. Online yapı uğruna harcanan ve bana göre oldukça sıkıcı olan Marvel’s Avengers, bu yılın en büyük hayal kırklığı olmaya aday. Kendisi yılın en çok konuşulan hayal kırıklığı olduğu için listede yer vermek istediğim bir oyun.

CoD: Black Ops Cold War

COD Black Ops Cold War
COD Black Ops Cold War

Hikâyeyi baz alan her oyun uzun olmak zorunda değil. Cold War, benim bu düşüncemi bana bir kez daha hatırlatmayı başardı. Pek çok oyuncu oyunun oldukça kısa olmasından yakınsa da, oyunun sunduğu konsantre ve fena olmayan hikayesi güzel bir sinematik deneyimle oyuncuya sunulmuş durumda. Zaten Call of Duty serinin kalitesi ile birlikte serinin bu oyununu oynamak, beklentiye girmez iseniz gayet keyif verici bir tecrübeye dönüşebiliyor. Oyunun çoklu oyuncu modunda oldukça iyi çalışan yapısı sayesinde, bu yılın son çeyreğinde çıkmış olmasına rağmen benim nezdimde bu listede olmayı hak eden bir oyun.

Immortals Fenyx Rising

Immortals Fenyx Rising
Immortals Fenyx Rising

Ubisoft Zeldası olarak lanse edilen oyun, bu yılın az konuşulan ancak yine de benim listede yer vermek istediğim bir oyun. Hatalı pazarlama stratejilerinin kurbanı olan Immortals Fennyx Rising, daha doğru bir zamanlama ile oyuncuların beğenisini kazanabilecek ve adından söz ettirebilecek bir yapımdı. Ancak anlamadığım bir şekilde Ubisoft bu oyunu Watch Dogs Legion ve Assassin’s Creed Valhalla’nın hemen ardından piyasaya sürdü. Yani ortalama 100 saat Ubisoft açık dünyasında takıldıktan sonra dünya üzerinde hiçbir oyuncunun bu oyuna katlanamayacağı aşikâr. Üstelik bir de ufukta CP 2077 varken. Ubisoft bu oyunu böyle bir zamanlama ile piyasaya sürerken aklından ne geçiyordu bilmiyorum. Ama başarılı olmaya aday bir oyun harcanmış durumda.

Başarılı savaş mekanikleri, tatlı görselleri ve farklılık yaratan mekanikleri ile pek çok oyuncunun gerçekten sevebileceği yapım olan Immortals Fennyx Rising, listede benim hatır için yer verdiğim bir oyun. Umuyorum ki bu oyun ilerleyen zamanlarda özellikle yaza doğru güzel bir indirime girer ve biz oyuncuların yeniden oyunu tecrübe etmesi için bir fırsat yaratılır.

Ghostrunner

Ghostrunner
Ghostrunner

Benim bu yıl kanser olma kotamı dolduran bu oyun, gerçekten hem çok kötü hem de çok güzel. Hızlı bir oynanış yapısına sahip olan Ghostrunner, tek mermi ile öldüğünüz bir yapım. Dolayısı ile oyunu oynayabilmek adına her şeyi ezberlemeniz ve iyi reflekslere sahip olmanız gerekli. 30 yaşında ve şişman bir adam olarak ölü reflekslere sahip olmamdan dolayı, oyunu ne yazık ki çok az oynayabildim. Ghostrunner oynarken refleks sınırlarınızın farkına çok net şekilde varıyorsunuz. Hikayesi için değil oynanış mekanikleri için oynanmayı hak eden Ghostrunner, platform oyunları ve benzeri bu tarz oyunları seven janra tarafından çıkışının ardından çokça adından bahsettirmeyi de başardı.

Carrion

Carrion
Carrion

Oldukça farklı bir kafayla yapılmış olan bu oyun, yılın en yenilikçi yapımlarından biri. Bir yer altı laboratuvarında üzerinde deneyler yapılan canavarı yönettiğimiz oyunda, insanlar için kıyamet olan ve insanları avlayan bu sefer biz oluyoruz. Bulmaca ve aksiyonun yanı sıra, sınırlı da olsa strateji de isteyen Carrion, bu yıl adından bahsettirmeyi başaran kaliteli bağımsız oyunlardan.

NBA 2K21

Nba 2k21
NBA 2K21

Bu yıl yeni nesil konsollar dışındaki versiyonlar için hiçbir değişiklik yapmadan oyunu piyasaya süren Take Two, hem benim tarafımdan, hem de oyunu oynayan kitle tarafından çokça eleştirildi. Buna rağmen her yıl çıkan seri, oyuncuları eline mecbur bırakarak kendini sattırmayı ve adından söz ettirmeyi başaran bir yapım.

FIFA 21

FIFA 21
Fifa 21

Yukarıda söylediklerimin aynısını içeren FIFA 21 de tıpkı 2K’da olduğu gibi hiç yenilik yapmadan oyunculara tam fiyattan tekrardan sunulan bir oyun. FIFA 21 de yine kendi oyuncu topluluğu tarafından sert eleştirilere maruz kalmasına rağmen, kendini sattırmayı bu yıl da başardı.

F1 2020

F1 2020
F1 2020

Bu oyun hakkında pek bir şey söyleyebilecek yetkinliğe sahip bir oyuncu değilim. Formula yarışları hem izleme açısından hem oyun açısından ilgimi çekmiyor. Ancak verilen puanlar ve yorumlar gösteriyor ki oyun oldukça başarılı. Golden Joistic gibi oyun ödülleri veren platformların da yılın spor oyunları dalında aday gösterdiği F1 2020, sanıyorum ki listede olması gereken bir diğer oyun.

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2

Tony Hawks Pro Skater 1 + 2
Tony Hawks Pro Skater 1 + 2

Çocukken çokça oynadığım Tony Hawk’s Pro Skater, yeniden yapımla bu yıl oyuncular ile buluşmuş durumda. Kaykay efsanesi olan Tony Hawk’ın adıyla piyasada kendine yer bulan bu oyun, daha iyi bir alternatife ise sahip değil. Kaykay üzerinde çılgın hareketler yapmak ve eğlenmek için oldukça ideal bir oyun olsa da, bir noktadan sonra oyuncuyu sıkmaya başlayacaktır.

Streets Of Rage 4

Streets Of Rage 4
Streets Of Rage 4

Başarılı bir beat em up oyunu olan Streets of Rage 4, bu yılın başarılı olan ve adından söz ettirmeyi başaran oyunlarından biri. Özellikle bu yılki rakibi oldukça güçlü olmasına rağmen, bana göre rakibini geride bırakmayı başarmış ve türün bu yılki en iyi oyunu olmuş durumda. Eğlenceli hikâye yapısı ve muazzam müzikleri ile beat em up türünü seven oyuncuların tercihi olmayı başarmış bir yapım.

Deep Rock Galactic

Deep Rock Galactic
Deep Rock Galactic

Arkadaşlar ile daha eğlenceli oyun kategorisinde benim tercihim olan Deep Rock Galactic, sunduğu farklı oynanış mekanikleri ve farklı oyun anlayışı ile bu yıl başarıyı elde etmiş bir yapım. Uzayın derinliklerinde yer alan gezegenlerde uzay madenciliği yaptığımız bu oyunda, karşımıza farklı canavarlar çıkabiliyor. Aksiyonu başarılı olan ve heyecanı oyuncuya yaşatmayı başaran bu oyun, adından sıkça bahsettirmeyi de başarmış durumda.

Yazının sonuna gelmiş bulunmaktayım. Ancak bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Bu tarz listeler eleştirilere açık ve yorumlara açık yapılar. Ben herhangi bir oyuna listede yer vermedim diye o oyun listeye girmeyi hak etmemiş olmuyor. Bu tarz listeler yapılırken bazı oyunlar unutulabiliyor. Dolayısı ile yazının en başında da belirttiğim gibi, bu listeye ek olarak yorumlarda kendi listelerinizi de belirtirseniz ya da ek oyun adaylarını da belirtirseniz, daha detaylı bir listeye daha sahip olmuş oluruz.