Anasayfa Haber Matrix 4 Hakkında Bildiğimiz Her Şey

Matrix 4 Hakkında Bildiğimiz Her Şey

Matrix 4
Matrix 4

Kült film serilerinden Matrix, 2021 yılında serinin 4’cü filmi Matrix 4 ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor.

Distopik yapısı ve felsefi yaklaşımı bir yana, sahip olduğu aksiyon sahneleriyle de izleyenleri kendine hayran bırakan film serisi Matrix, 2021 yılında yeni filmi ile vizyonda yerini almaya hazırlanıyor. Matrix 4 ’ün Covid- 19 sebebi ile sinemalarda gösterilip gösterilmeyeceği ise henüz belli değil.

Matrix 4’ün gösterimi ile alakalı yapılan planlamalar ise filmin hem sinema da hem HBO MAX’te yayınlanması üzerine. Bu plana göre film vizyona girdikten sonra hem sinema hem de HBO MAX platformunda gösterilecek.

Matrix 4 Beyaz Perde İle Birlikte HBO MAX’te de Gösterime Girecek

Matrix 4

Ana konuya geçmeden önce, bu konuya değinmek istiyorum. Filmlerin vizyon tarihlerinin sona ermesinin ardından, bu yapımları çeşitli dizi ve film platformlarında görmeye alışkınız. Ancak Covid 19’un da getirdiği özel sebeplerden dolayı artık bu durum değişmeye başlayabilir ve belki de Matrix 4 bir değişimin, endüstriyel bir devrimin öncüsü olabilir. Bu ifade her ne kadar oldukça iddialı gibi görünse de kanımca oldukça geçerli.

Sinema tarihinde yüksek gişelere sahip herhangi bir filmi, çıktığı gün, herhangi bir platformda görme şansına henüz erişebilmiş değiliz. Kült olmuş ya da yapımında ciddi paraların harcandığı filmler ilk gösterimlerini ve gişelerini daima beyaz perdede yaparlar. Bunun sebebi ise bir sinema kültürü oluşturma hedefinin yanı sıra, ticari açıdan oldukça avantajlı ve kazançlı olmasıdır.

Matrix 4 ‘ün beyaz perde ile aynı anda HBO MAX platformunda yayına girmesi ise oldukça önemli dijital bir sınav. Buna dijital sınav diyorum, çünkü; eğer Matrix 4 HBO MAX platformunda iyi bir başarı elde edebilirse bu diğer filmler için güzel bir örnek olabilir. HBO MAX’in elde edeceği olası bir başarı sinema sektöründeki pek çok yayıncı markanın algısını değiştirebilir ve film tarihini yayıncılık anlamında baştan yazabilir.

Matrix Serisiydi Neydi, Ne Oldu?

Matrix 4

Matrix serisi özellikle 90’lar nesli için özel yere sahip film serilerinden biri. Sinema sektöründe kült olarak tabir edilen bu seri, döneminde izleyicileri kendine hayran bırakmayı ve heyecan ile insanların nefesini kesmeyi başarmıştı. Seri bana göre ise, halen günümüzde göre oldukça başarılı bir yapım.

Distopik ve felsefi bir yapıya sahip olan Matrix serisi, sevenleri ve film eleştirmenleri tarafından, özellikle serinin ikinci filminden itibaren yoğun eleştiriye maruz kalmıştı. Bunun temel sebebi ise popülerlik kazanan serinin ikinci ve üçüncü filmlerinin ilk filmde olduğu kadar felsefi yapıyı içerisinde barındırmıyor olmasıydı. Varoluşsal sorunlara ve toplum kurallarına değinen, göndermeler yapan ve bunları işleyen Matrix, eleştirmenlere göre ikinci filmden itibaren entelektüel yapısını popüler kültüre ve popülist bir yaklaşıma bıraktı. Matrix artık insanlar için içinde iyi aksiyon sekansları barındıran entelektüel bir filmden ziyade, iyi bir aksiyon filmine dönmüştü.

Bu yazdıklarım o dönem için ağırlıklı olarak filmi eleştiren insanların hayıflandıkları noktalar. Ancak seri bana göre her bir filminde ayrı ayrı tatları izleyiciye vermiş başarılı bir yapım. Filmde yer alan ana karakterlerin ve yan karakterlerin göstermiş olduğu performansı da her zaman başarılı bulmuş bir izleyiciyim. Elbette sinema konusunda herhangi bir mercii değilim. Bana göre güzel olan ve beğendiğim şeyi başka insanların beğenmemesi çok normal.

Peki yıllar önce geride bıraktığımız ve çokça konuşulan ve eleştirilen bu yapımın yeni filmi hakkında ne biliyoruz?

Öncelikle Matrix 4‘ün artık kesin bir çıkış tarihine sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Matrix 4 için kararlaştırılmış ve çıkması planlanan tarih 22 Aralık 2021. Bu da demek oluyor ki filmin vizyona çıkmasına neredeyse 1 yıl var. Ancak buna rağmen film henüz bir alt başlığa sahip mi, değil mi kesin bir bilgi yok.

Matrix serisi ilk filmin ardından, sonraki iki filmine de bir alt başlık koymayı eksik etmedi. Serinin filmlerini kronolojik olarak sıralayacak olursak eğer, Matrix (1999), Matrix Reloaded (2003), Matrix Revolutions (2003) şeklinde. Hem kronolojik açıdan hem de senaryonun geçmişten günümüze kadarki kısmına göre bakacak olursak ben filmin mutlaka bir alt başlığa sahip olmasını bekliyorum. Bu noktada belki de yeni isim ‘’Matrix New World’’ olabilir. Ayrıca belirtmemde fayda var bu noktadan sonra yazının pek çok noktasında spoilerlara denk gelebilirsiniz. Eğer seriyi izlemediyseniz bu yazıyı okumaktan kaçınmanızı tavsiye ederim.

Matrix 4 için Kod adı New World Olabilir mi?

New World adı, tamamen benim uydurmuş olduğum bir teori. Teorimin ana çıkış noktası ise filmin uzun bir aranın ardından geliyor olması ve son filmin (Matrix Revolutions) sahip olduğu senaryodan kaynaklı olması.

Matrix Revolutions filminin sonunda Neo artık ajan Smith gibi sorunları tamamen ortadan kaldırmış durumdaydı. Buna ek olarak yapılan anlaşmalardan sonra filmin evrenin yepyeni bir düzene geçmesini bekliyorum. Evrenin yeni bir düzen içerisinde olması da artık bambaşka bir dünyanın da var olacağı izlenimini bende yaratıyor. Yeni düzenler ve yeni dünyalar her zaman kendi kahramanlarını ve kendi düşmanlarını yaratmaya gebedir. Özellikle bu sebepten dolayı Matrix 4’te alışageldiğimiz karakterlerin yanında yeni kahraman ve düşmanları görmek teorime göre oldukça olası.

Elbette bu fikirler, teoriler, benim tamamen hayali şekilde uydurmuş olduğum şeyler. Söz konusu teorilerimin yanılma ihtimali oldukça yüksek. Ancak bu ve benzeri yapımlar üzerine kafa yormak ve teori oluşturmak söz konusu filmleri beklerken o sürecin daha eğlenceli geçmesine katkıda bulunuyor.

Matrix 4 Yapım Sürecinde Wachowski Kardeşlerden Sadece Biri Görev Alıyor

Matrix serisisinin yönetmen koltuğunda görmeye alışkın olduğumuz Wachowski kardeşlerden yalnızca Lana Wachowski’yi bu filmin yönetmen koltuğunda göreceğiz. Lilly Wachowski’nin projede yer almıyor oluşunun sebebi ise ünlü yönetmenin Showtime isimli bir dizide halen aktif olarak görev alıyor oluşu olarak gösterilmiş. Matrix 4 ‘ün senaryosunu ise David Mitcehell ve Aleksandar Hemon kaleme aldı.

Filmin yapımcı kadrosunda aynı zamanda Matrix Reloaded filminin orijinal yapımcılarından biri olan Grant Hill de yer almakta. Grant Hill daha önce Titanic, V for Vendetta ve Cloud Atlas gibi başarılı yapımlarda da yapımcı ve ortak yapımcı koltuğunda yer almış bir isim.

David Mitchell

David Stephen Mitchell, 1969 doğumlu İngiliz edebiyatçı. David Mitchell, Booker Ödülü’ne aday olan Number9Dream (2001) ve Cloud Atlas (2004) olmak üzere toplamda dokuz romanı kaleme almış bir isim.

Aleksandar Hemon

Aleksandar Hemon, 1969 doğumlu Bosnalı bir edebiyatçı ve eleştirmen. Postmodernizm edebi akımından etkilenen Hemon’un en çok bilinen romanları ise Nowhere Man (2002) ve The Lazarus Project (2008). Edebiyatçı aynı zamanda sık sık The New Yorker’da yayınlar yapmakta.

Matrix 4 Oyuncu Kadrosunda Kimler Yer Alıyor?

Yapılan haberlere göre filmin başrollerinde Yahya Abdul – Mateen II ve Jessica Henwick yer alıyor. Ortaya çıkan söylentilere göre Yahya Abdul – Mateen II Matrix 4’te genç Morpheus’u canlandıracak. Bu söylentiler ile birlikte benim devam filmi beklentim ve teorim de doğal olarak hatalı bir hal alıyor. Söz konusu bu söylenti doğru ise Matrix 4’te önceki üç filmin öncesine yolculuk yapacağımız oldukça açık. Filmde ayrıca Jessica Henwick’in de Neo benzeri bir kadın karaktere can vermesi bekleniyor. Bu da demek oluyor ki seçilmiş kişi konsepti bu sefer cinsiyet değiştirerek karşımıza çıkıyor. Kadın karakter seçimin politik doğruculuk sebebi ile mi yapıldığını kestirmek ise güç.

Filmin kadrosunda yer aldığı düşünülen diğer isimler ise; How I Met your Mother dizisinden tanınan Neil Patrick Harris, Frozen’dan tanınan Jonathan Groff, Sense8 kadrosundan Toby Onwumere, Erendira Ibrra. Filmde ayrıca Trinity rolünden tanıdığımız Carrie – Anne Moss  ve tabi ki Neo rolünden tanıdığımız Keanu Reeves de yer almakta.

Yahya Abdul – Mateen ıı

1896 doğumlu Amerikalı aktör bugüne kadar toplamda 14 yapımda görev almış. Aquaman filmindeki Black Mantha rolü ile ününe ün katan aktör, aynı zamanda Watchmen dizisinden de tanınmakta. En iyi yardımcı erkek oyuncu kategorisinde Emmy ödülü alan Mateen Morpheus’un genç halini izleyicilere aktarmak için iyi bir seçim gibi görünmekte. Aktörün sahip olduğu karakter ve mimikler daha şimdiden rolün kendisine yakışmasına yol açmış bile.

Jessica Henwick

Asya kökenli 1992 doğumlu olan İngiliz aktris Jessica Henwick, genç yaşına rağmen oldukça başarılı işlere imza atmış bir oyuncu. Genç aktris şu ana kadar toplamda 25’i aşkın projede yer almış. Star Wars: The Force Awakens , Iron Fist, The Defenders ve Luke Cage gibi yapımlarda görev alan Jessica Henwick, özellikle Iron Fist’te göz dolduran estetik dövüş sahneleri ile ‘’ Neo benzeri’’ karakteri için en azından alt yapı anlamında hazır olduğunu kanıtlıyor.

Neil Patrick Harris

1973 Amerika doğumlu aktör, kariyerinde 1989 yılından bu yana pek çok başarılı işe imza atmış bir isim. Bugüne kadar 45’den fazla yapımda rol almış olan ünlü aktör, 13 ödülün de ya sahibi ya da adayı olarak gösterildi. Çoğu insan onu Amerikan Pastası’ndaki ya da How I Met Your Mother dizisindeki rolünden tanısa da Harris, pek çok başarılı işte kendine yer bulmayı başarmış bir isim. Harris ayrıca daha önce iki kez Emmy Ödül Töreni’ni, dört kez Tony Ödül Töreni’ni ve bir kez de 87. Oscar Ödül Töreni’ni sundu.

Jonathan Groof

1985 Amerika doğumlu aktör, aynı zamanda şarkıcılık kariyerine de sahip. Groff, Broadway’in Spring Awakening isimli orijinal yapımında başrol olan Melchior Gabor karakterini oynayarak, 2006 yılında kariyerine giriş yaptı ve bu rolü için Tony En İyi Erkek Müzikal Başrol Oyuncusu Ödülü’ne aday gösterildi. 2015 yılında Hamilton müzikalinde III. George rolünü alarak Broadway’e geri dönen Groof, bu rolü için de Tony En İyi Yardımcı Erkek Müzikal Oyuncusu Ödülü’ne aday gösterildi. Groof ayrıca müzikal performansı ile Grammy En İyi Müzikal Tiyatro Albümü Ödülü’nün de sahibi oldu.

Toby Onwumere

1990 Nijerya doğumlu aktör, Netflix’te yayınlanan Sense8’in ikinci sezonunda Capheus rolüyle tanınmayı başarmış bir aktör. Onwumere ayrıca Thorp ve Empire isimli yapımlarda da görev almış bir isim. Aktörlük kariyerinin henüz başında olan Onwumere için şimdilik en iyi işi Sense8 dizisindeki rolü diyebiliriz.

Erendira Ibarra

1985 Doğumlu Meksikalı aktris 20’nin üzerinde film ve tv yapımında rol almış. Ancak aktrisin dünyaca ünlü bir yapımda boy göstermişliği henüz bulunmuyor. Aktrisin kariyerinin en yüksek işi ise Sense8 dizsindeki Daniela Velazquez rolü.

Trinty ve Neo Geri Dönebilir mi?

Matrix 4

Bu sorunun cevabı elbette ki evet. Matrix serisi bilimkurgu türünde bir seri ve bilim kurgu yapılarda neredeyse her şeyin olması olası. Filmde Keanu Reeves ve Carrie-Anne Moss’un rol alacak olması, Neo ve Trinity karakterlerini yeniden göreceğimiz anlamına geliyor. Elbette farklı şekillerde de bu ikilinin karşımıza çıkma ihtimalleri var. Ancak ben bu söz konusu ihtimalleri yeterince güçlü bulmuyorum.

Matrix’te geri dönüşü en kolay olacak isim Neo olacaktır.  Bunun sebebi ise Neo’nun kendini tekrarlayan bir anormalliğin sonucu olması. Neo, son filmde Matrix’i her ne kadar sıfırlamış olsa da evrende anormallik hala mevcut. Bu da demek oluyor ki Neo bir kez daha ortaya çıkabilir. Matrix serisinin son filminde kâhin Neo’yu bir kez daha göreceğine inandığını söylüyor. Bu söylem de yine Neo’nun geri dönüşü konusunda kapıları açık bırakan bir diğer olgu.

Trinitiy’nin geri dönüşü ise biraz daha sancılı ve zorlu bir süreç olacak gibi. Bunun ana sebebi ise Trinity’nin Matrix dışında ölmüş olması. Ancak bu noktada yine de Trinity’e açık kapı bırakan olgu, Trinity’nin Matrix’te doğmuş olması. Bu durum da Trinitynin Matrix’e geri dönmesi için ufak bir aralığın oluşmasına yol açıyor.

Morpheus’un Gençliği, Neo ve Trinity, Bir Flashback Bizi Bekliyor Gibi

Yazının bu noktasına kadar geldiğimizde elimizde bazı bilgiler birikmeye başladı. Şimdi öncelikle şunu söylemeliyim ki bu yazıyı kaleme alırken, ben de konuyu ve detayları sizle birlikte öğreniyorum ve sizlerin de yapabileceği gibi ben de tahminler yürütüyorum. Yazının ilk başında New Worlds teorimin boşa çıktığını yazı ilerledikçe görmüş olduk. Peki Matrix 4 tam olarak bize neyi vaat ediyor? Kuvvetle muhtemel bir flashback filmi göreceğiz. Bu, beni Matrix ile ilgili en çok endişelendiren konu. Bir izleyici olarak açıkçası evrenin geçmişini çok da merak etmiyor bununla ilgilenmiyorum -konuyla ilgili halihazırda yapılmış olan The Animatrix’e göz atabilirsiniz. Benim açımdan devam filmi çok daha tatmin edici olurdu. Ancak pek çok insan için bu durum değişkenlik gösterebilir.

Bu noktaya kadar yazdıklarım, benim haberin kaynağı ve kendi görüşlerimi harmanladığım yerdi. Bu noktadan sonra ise sizi Matrix hakkında bir beyin fırtınası yolculuğuna çıkaracağım.

Ele aldığım bu makaleden sonra düşüncelerimi daha keskin ve aydınlık hale getirebilmek için üçlemeyi tekrardan bir oturuşta izledim. Öncelikle söylemem gerekir ki bu üçleme hala oldukça iyi. Çekilmesinin ardından yıllar geçmiş olmasına rağmen, Matrix hala sürükleyici ve hala keşiflere oldukça açık. Özellikle açık bir zihinle filmi pür dikkat izleyecek olursanız şaşırabileceğiniz pek çok detaya rastlamanız muhtemel. Elbette yazının bu kısmında filmi övüp detaylarda gezintiye çıkmayacağım. Film bugüne kadar bizlere ne sundu ve Matrix 4 de neler görebiliriz bunlara bir bakalım

Matrix 4 Senaryosunda Flashback mümkün mü?

Öncelikle haberin kaynağında da geçen en güçlü teorilerden biri olan flashback olasılığına bir göz atalım. Bana göre uzun yılların ardından film serileri ile alakalı çekilen flashbackler, markanın adından faydalanmak için yapılan içi boş ve sadece para derdi güdülerek çekilen filmler. Ancak bu noktada bende kafa karışıklığı yaratan bazı noktalar var.

Matrix 4, flashback dahi olsa Wachovski gibi David Mitchell gibi isimlerin ellerinde bir şahesere dönüşebilir. David Mitchell, özellikle Cloud Atlas filminde beynin sınırlarını zorlayarak, bana göre olağanüstü bir eser ortaya koymuş bir isim. Bu denli yetenekli sadece iki isim bile filmin başarı elde etmesi için yeterli olabilir. Ancak tam bu noktada cast ekibinde ve yönetim ekibinde yoğun bir Netflix prodüksiyonu gözüme çarpıyor.

Matrix 4, Netflix Kokabilir

Filmde yer alacak pek çok aktör, aktris ve kamera arkasındaki ekip, Netflix dizisi Sense8 kadrosundan. Netflix için devamlı olarak içerik üreten bu isimlerin filmin büyüklüğünü sekteye uğratabileceğinden korkuyorum. Netflix yapımı tadında bir işin ortaya koyulmasından korkuyorum. Elbette bu noktada Warner Bros’a da güvenmek gerek. Ancak Warner Bros genellikle filmlerin dağıtımı ve gelirleri ile ilgilendiği için, bu noktada filmi başı boş bir halde bırakabilir.

Umuyorum Matrix 4’te modası gittikçe artan sosyal doğruculuk politikaları gözümüze sokulmaz. Matrix 4, bunların yapılabilmesi için uygun bir film değil gibi görünse de eminim ki istenildiği zaman yapımcılar bunu filme yedirmekte zorlanmazlar. Bu benim Matrix 4 ile alakalı ilk ve en büyük endişelerimden biri.

Peki flashback mümkün mü? Elbette mümkün. İzlediğimiz Matrix filmi aslında Matrix’in 6. kuruluşunu bizlere göstermekteydi. Filmde daha önce 5 döngü daha olmuş ve hepsinde benzer olaylar yaşanmıştı. Döngü 6. seferde ise kâhinin planı ile kırılmıştı.

Hatırlayacak olursanız Neo filmin sonunda makineler kentine giderek makineler ile bir anlaşma yapmıştı. Bu anlaşma sonucu Matrix için bir virüs haline dönüşen Ajan Smith’i yenmeyi taahhüt eden Neo, karşılığında makinelerden barış istemişti. Filmin sonunda Ajan Smith’i yenebilmek adına kendini feda eden Neo, böylelikle mutlak barışı ya da ateşkesi sağlamayı başarmıştı. Ancak filmin sonunda söylenen bazı şeyler kapının açık kalmasına yol açmıştı.

Söylediğim bu olay ise mimarın kâhine “büyük kumar oynadın ve başardın; ancak bu barış uzun sürmeyecek” demesi. Mimarın bunu demesinin sebebi sitemin bu barışı bir şekilde bozacağına inanıyor olmasından dolayı. Mimara göre insanın kusurlu beyni ve iç güdüleri mevcut barışı bir noktada bozacak ve döngü tekrardan başlayacaktı. Bu durum da bize flashback değil devam filminin kapılarını ardına kadar açıyor gibi görünse de yapımcılar bu noktada barışın halen hüküm sürdüğü zaman diliminin hala geçerli olduğu kanaatine varabilir.

Bu Noktada Ne Olacak?

Keanu Reeves
Keanu Reeves

Eğer yapımcılar Matrix 4’te söz konuşu barışın halan devam ettiği kanaatine varırlar ise ve geçmişi izleyicilere göstermek istiyorlarsa bunun için sanırım en doğru seçenek Matrix’in öncesi ve nasıl ortaya çıktığı olur. Yapay zekâ ile insanlar arasındaki savaşın tam olarak nasıl ortaya çıktığı ve ilk fitili kimin ateşlediği, savaşı kimin başlattığı bilinmiyor. Matrix ile alakalı bir flashback konu alınacaksa, bence bu konu en ideali olurdu. Ancak bunu görmemiz ve öğrenmemiz zor gibi duruyor.

Matrix 4’de Morpheus’un gençliğini göreceğimiz, sanıyorum ki kesinleşmiş durumda. Bu noktada 6. döngüden çok da geriye gidilebilmesi mümkün değil. Morpheus’un yaşını göz önünde bulundurduğumda olası bir flashback filminde yine 6. döngüyü görüyor olma ihtimalimiz yüksek.

Bu noktada film bizlere Neo’dan önce neler olduğunu, Morpheus, Niobe ve Trinity gibi isimlerini yolculuklarını gösterebilir. Ancak gişe kaygısı göz önünde bulundurulduğunda bu ne kadar sağlıklı bir karar olur şüphelerim var. Evet Morpheus iyi hoş adam. Ama onun yolculuğunu ne kadar izlemek isterim kestiremiyorum. Ayrıca filmdeki yerine de bir türlü koyamıyorum. Dolayısı ile haberin kaynağında iddia edilen flashback evet olabilir, bu mümkün, ancak bana göre bu seçimin tercih edilmesi pek olası değil. Yani kısacası teoride mümkün, pratikte mantıksız.

Matrix 4 Devam Filmi Olabilir Mi?

Bu noktada elimizde Matrix 4 ile alakalı ne var, bir bakmak gerek. Neo ve Trinity’nin yer aldığı bir set fotoğrafı mevcut. Bu fotoğrafta Neo ve Trinity bir motor kovalamaca sahnesinde rol alıyor. Fotoğrafta yer alan Neo ve Trinity’nin yaşları, seride en son nerede bıraktıysak hala aynı gibi. Yani bu da demek oluyor ki zaman dilimi çok da değişmiş olamaz.

Morpheus’un gençliği ise gerçekten kafa karışıklığı yaratan bir durum. Açıkçası bir devam filminde Morpheus’un gençliği filme nasıl yedirilebilir emin değilim. Bu konu beni iki sonuca götürüyor. Ya filmin yapımcıları hedef şaşırtmak ve kafa karışıklığı yaratarak izleyicileri şaşırtmayı hedefliyor ya da karma yapı görebiliriz.

Burada karma yapıdan kastım, filmin bir bölümünün mevcut zaman diliminin gerisinde, bir bölümünün ise son olaylardan birkaç yıl sonrasını konu alabilecek olması. Aslında bu teori tam orta yol sayılır. Böylelikle hem yapımcıların söyledikleri kulağa mantıklı gelir, hem de Neo ve Trinity’nin filmdeki mevcut rollerini anlamlandırabiliriz. Ancak hala tek bir soru aklıma takılmış durumda. Morpheus’un gençliğinin geçtiği zaman dilimi bize ne katabilir?

Matrix 4 ile alakalı sorgulamamız gereken bir diğer nokta ise Neo ve Trinity’nin nasıl geri döneceği. İşte bu noktada yine kafa karışıklığına yol açmakta. Bildiğiniz gibi Neo, Zion’u kurtarmak ve daim bir barış ortamı sağlamak adına Ajan Smith’in kedisini kopyalamasına izin vermiş ve tüm Smith’lerin yok olmasını sağlamıştı. Doğal olarak Neo da bu süreç içerisinde ölmüştü. Neo’nun geri dönüşü ile alakalı filmin sonunda Kâhin, onu tekrar görmeyi ümit etmekten söz ediyor. Buradaki ümidi 7. döngü mü yoksa Neo’nun hala yaşadığına dair inancı mı bunu kestirmek zor. Ancak daha önce ölümden geri dönen ve tam anlamı ile bir anormallik olan Neo, yine bir şekilde hayata dönmeyi başarabilir.

Trinity’nin nasıl hayata döneceği ise tam anlamı ile bir soru işareti. Anıları tazelemek adına hatırlatayım: Matrix’te Trinity Neo’yu makineler kentine yetiştirmek üzere gemiyi kullanıyordu ve çarpışma sonucu bedenine isabet eden kazıklar neticesinde hayatını kaybetti. Bu noktada Matrix 4’te Trinity’nin nasıl geri döneceği benim açımdan soru işareti. Bir klasik olarak aslında ölmemişti hala yaşıyordu ve Trinity bir şekilde Zion’a dönmeyi başardı şeklinde bir yol izlenebilir. Bu taktik her ne kadar inanılmaz derecede klişe olsa da en kabul edilebilir senaryo sanırım bu.

Matrix 4’te Ne görmeyi Umuyorum?

Bu sorunun cevabı benim için kesinlikle bir devam filmi. Neo, Trinity ve geri kalan tüm ekibi bir arada gördüğüm dolu dolu aksiyon sahnelerin yanı sıra, felsefi akımlar ve düşünceler ile insanları etkileyen bir yapım. Kesinlikle görmek istediğim bu.

Umuyorum ki Matrix 4 bize yepyeni baş düşmanlar verir ve bu düşmanlarla mücadele etmek için kahramanlarımız tekrardan bir araya gelir. Hayatın ve sistemin sorgulandığı Matrix’te çok daha büyük bir yapının içinde çok küçük oyuncular olduğumuzun farkına varıldığı bir yapı da şimdiden benim için heyecan verici. Yepyeni bir döngünün başlangıcı izlemek ve yeni bir senin habercisi olunması da beni keyiflendirecektir.

Sonuç

Son olarak Matrix 4 bir erteleme yaşanmaz ise 22 Aralık 2021 tarihinde vizyona girecek. Matrix 4, her ne olursa olsun izleyicileri ekran başına kitlemeyi mutlaka başaracaktır. Ben bu tarz beklediğim ve sevdiğim filmler hakkında düşünmeyi, kafa patlatmayı ve teoriler üretmeyi seviyorum. Bana göre bu eylem oldukça keyif verici. Yazının neredeyse baştan sona benim kişisel düşüncelerim ve isteklerim olduğunu lütfen unutmayın. Elbette pek çok insanın filmden beklentisi ve filme bakış açısı farklı olabilir. Eğer sizlerin de Matrix 4 ile alakalı fikirleri, teorileri ve ek bilgileri varsa lütfen yorumlarda paylaşın.

İleri okuma: