Anasayfa Haber Trump’ın Kararından Sonra Xiaomi Türkiye’den Açıklama Geldi

Trump’ın Kararından Sonra Xiaomi Türkiye’den Açıklama Geldi

Xiaomi Türkiye açıklama

Donald Trump’ın Xiaomi’yi kara listeye almasının ardından Xiaomi Türkiye ekibinden resmi bir açıklama geldi.

Amerika Başkanı Donald Trump Xiaomi başta olmak üzere 9 Çinli şirketi ulusal güvenliği tehdit etmesi sebebiyle kara listeye aldı. Trump’ın kara liste kararından sonra Amerikalı yatırımcıların Xiaomi’ye para ve kaynak aktarması yasaklandı. Tüm bunlar yaşanırken, Xiaomi Türkiye ekibinden de Trump’ın kararıyla ilgili önemli bir açıklama yayınlandı.

Donald Trump’ın kara liste kararından sonra Xiaomi Türkiye tarafınca yapılan açıklama ise şöyle:

“Şirketimiz varlık gösterdiği bölgelerin ilgili yasa ve yönetmeliklerine uygun olarak faaliyetlerini yürütmekte ve tamamen bireysel ve ticari kullanıma yönelik ürünler ve hizmetler sunmaktadır. Şirketimiz Çin ordusuna ait değildir, Çin ordusuyla herhangi bir bağı bulunmamaktadır ve NDAA’da (ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası) belirtildiği şekilde Komünist Çin Askeri Şirketi değildir. Şirketimizin ve hissedarlarımızın çıkarlarını korumak üzere gerekli tüm önlemler tarafımızdan alınacaktır.

Şirketimiz, bu sürecin olası sonuçlarının grup üzerindeki etkilerini değerlendirmek üzere detaylı incelemelerini sürdürmektedir. Gerekli olması halinde ilerleyen günlerde ek açıklamalar yapılacaktır.”

Amerika’nın Kararı Ne Anlama Geliyor?

Yaşanılan bu gelişme ise birçok kişinin aklına Amerika’nın Huawei ambargosunu getiriyor. Ancak, Xiaomi ve devamındaki 8 şirketin Huawei ve ZTE’nin dahil olduğu kara listede olmadıklarını ve bu kararın sadece yatırım yasağı olduğunu belirtmekte yarar var. Bu da Xiaomi’nin sadece Amerikalı şirketlerden yatırım almayacağı anlamına geliyor.

Bunun dışında şimdilik Xiaomi’ye yönelik Android lisansının iptal edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını da ekleyelim.