Anasayfa Haber Speedtest, Türkiye İnternetinin 2020’deki Enlerini Belirledi

Speedtest, Türkiye İnternetinin 2020’deki Enlerini Belirledi

türkiye internet hızı

İnternet hızı ölçüm sitesiyle tanıdığımız Speedtest, Türkiye’nin mobil ve geniş bant internetlerini değerlendirdi.

Kullandığımız internet ister mobil ister geniş bant olsun, hızımızı ölçmek için uğradığımız ilk site Speedtest.net oluyor. Bu konuda en çok ziyaret edilen site konumunda olan Speedtest, internet hızlarıyla ilgili bilgi toplayarak veritabanı oluşturabiliyor.

Şirket, her yıl global ve ülkeler bazında verileri paylaşarak, internet teknolojilerinin gelişimini ve internet hızlarının yıllara göre durumunu ortaya koyuyor.

2019’dan 2020’ye Türkiye İnternetinin Durumu

Speedtest, Türkiye’de 2019’dan 2020’ye kadar yapılan hız testlerinden oluşan verilerle ilgili grafiklerini paylaştı. Bu verilerle, 1 yıl boyunca ortalama hızları ve gecikme değerlerini görebiliyoruz.

Türkiye’nin 2019 – 2020 Arası Mobil Ağ Hızları

Türkiye, mobil ağ teknolojisi trendini yakından takip eden sayılı ülkelerden biri. Bu noktada gelişmiş ülkelerle benzer sürelerde LTE yani 4.5G (4G) teknolojisine geçen ülkemiz, sabit geniş bant internet hızlarına oranla genel olarak daha iyi hızlar sunuyor.

türkiye mobil internet hızları

Aralık 2019 ve Aralık 2020 arasını değerlendiren Speedtest, Türkiye’nin mobil ağ hızının Aralık 2020’de 34.79 Mbps indirme ve 14.57 Mbps yükleme sunduğunu gösteriyor. İndirme hızı önceki yıla göre artış gösterirken (0.21 Mbps), yükleme hızı maalesef düşmüş (1.18 Mbps). Gecikme değeri ise 31 ms düzeyinden 27 ms düzeyine inmiş.

Son olarak, ülkemizin geçen yıla oranla 3 sıra gerileyerek global olarak 61. sıraya yerleştiğini belirtelim.

Türkiye’nin 2019 – 2020 Arası Geniş Bant Hızları

Ülkemiz mobil ağ trendlerini takip etse de, fiber altyapı bakımından halen yetersiz durumda. Maalesef DSL tabanlı internet kullanan kullanıcıların ödediği tutarlar, erişebildikleri hızlara oranla oldukça tutarsız. Bu durum hızları aşağıya çeken temel sebep olsa da, verilen hizmet kalitesi de önemli bir etken.

türkiye geniş bant internet hızları

Yine Aralık 2019 ve Aralık 2020 arasını değerlendiren Speedtest, sabit geniş bant (DSL, Fiber vs.) internet hızlarıyla ilgili de bir tablo paylaştı. Şirket, Aralık 2020’de ülkemizin ortalama 28.89 Mbps indirme hızına, 8.01 Mbps ise yükleme hızına ulaştığını gösteriyor. Geniş bant internet hızlarımız, mobil ağ hızlarına göre artış göstermiş olsa da, bu artışın tutarlı olmadığını belirtelim. İndirme hızı önceki yıla oranla ortalama 2.94 Mbps, yükleme hızı ise ortalama 0.24 Mbps artsa da, global sıralamamız değişmiyor.

Tablodaki ani artış ve düşüş ise, pandemi döneminin başında operatörlerin kısa süreliğine internet hızlarını artırmasından kaynaklanıyor.

2020’nin 4. Çeyreğinde Mobil Operatörlerin Hızları

Speedtest, Türkiye’nin mobil ağ operatörlerinin hızlarını da değerlendirdi. Şirketin paylaştığı ilk tabloda operatörlerin ortalama hızları yer alıyor.

türkiye mobil ağ operatörleri

Turkcell, Speedtest’e göre ülkemizdeki en iyi performansı veren operatör olurken, Vodafone ise en düşük performansı veren operatör olarak gösterilmiş. 2020’nin 4 çeyreğindeki performansıyla liderliği sırtlanan Turkcell ortalama 41.98 Mbps, ikinci olan Türk Telekom ortalama 39.30 Mbps, üçüncü olan Vodafone ise ortalama 25.01 Mbps hız sağlayabilmiş.

İnternet hızlarında Turkcell liderliğini ilan etse de, iş gecikme değerlerine gelince liste tersine dönüyor.

türkiye mobil ağ operatörleri

Gecikme süresi, internet kullanım deneyimini mobil ağda da geniş bantta da oldukça etkiliyor. Bu konuda ülkemizde en başarılı olan operatörler ise ortalama 26 ms ile Türk Telekom ve Vodafone. Turkcell ise ortalama 29 ms ile geriden takip ediyor.

Operatörlerin Performans Tutarlılığı

Operatörlerin sunduğu hizmetlerin tutarlılığı da bir o kadar önemli. Bu konuda da bir değerlendirme yapan Speedtest, sonuçları yine bizimle paylaşıyor.

türkiye operatör internet tutarlılığı

Turkcell, 2020’nin 4. çeyreğinde %92 ile ülkemizin en tutarlı şirketi olurken, onu Türk Telekom %91.5 ile takip ediyor. Vodafone ise %88.4 ile üçüncü konumda. Speedtest, bu ölçümlerin en az 5 Mbps indirme ve 1 Mbps yükleme hızı baz alınarak ölçüldüğünü belirtiyor.

LTE – 4.5G Yaygınlığı

İlk olarak Nisan 2016’da 4.5G ile tanışan ülkemiz, kullanılan cihazların da desteklemeye başlamasıyla birlikte yaygın olarak LTE yani 4.5G teknolojisini kullanıyor.

türkiye operatör 4.5g yaygınlığı

Mevcut 3G baz istasyonlarının da bu teknolojiyi destekler şekilde güncellenmesiyle, 4.5G hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Bu noktada 4.5G kullanılabilirliğini de ölçen Speedtest, 2020’nin 4. çeyreğinde Vodafone’un %93 ile en yaygın 4.5G ağına sahip olduğunu gösteriyor. Vodafone’u %90.3 ile Turkcell, %79.6 ile de Türk Telekom takip ediyor.

Akıllı Telefon Markalarına Göre Ortalama Mobil Ağ İnternet Hızları

Söz konusu mobil ağlar olduğunda, operatörler kadar kullandığımız cihazlar da önemli. İki farklı cihaz ile aynı konumda farklı ölçüm sonucunun çıkması da mümkün. Bunun temel sebebi, kullanılan ağ modemlerinin desteklediği frekans, dolayısıyla hızlar…

Akıllı Telefon Markalarının Ortalama İnternet Hızları

Apple, mobil ağ hızlarında kullandığı mobil ağ modemi ve antenleri sayesinde en yüksek hızlara erişen marka konumunda. Şirketi Samsung, Oppo, Huawei ve Xiaomi takip ediyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, Apple’ın yalnızca üst seviye cihazlar üretmesi. Zira tablodaki diğer markaların giriş ve orta seviye cihazlarının, ortalama hızlarını etkilediği aşikar.

Şehirlere Göre Ortalama Mobil Ağ İnternet Hızları

Speedtest, 2020’nin 4. çeyreğinin en hızlı mobil ağ kullanan şehirlerini de belirledi.

Şehirlere Göre Ortalama Mobil Ağ İnternet Hızları

Ülkemizde İstanbul en kalabalık şehir olmasına rağmen listenin başında yer alıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi liste diğer iki metropol şehir olan Ankara ve İzmir ile devam ediyor. Bunları ise Adana ve Bursa takip ediyor. Şehirlerin ortalama gecikme değerleri ise 25 ile 26 ms arasında.

Türkiye’de internetin geleceği nasıl şekillenecek?

Ülkemizin global sıralamada oldukça geride olması, yetersiz altyapıdan ziyade internet tarifelerinin fahiş fiyatları. Bütçesine göre tarife seçmek zorunda kalan müşterilerin, internet sağlayıcıların ve operatörlerin bu konuda adım atmasını beklemekten başka çaresi yok.

Fiber altyapının yaygınlaşmaya başladığı bu dönemde, sağlayıcıların da iş birliğine gidip ortak altyapı kullanmayı yaygınlaştırması bir nebze faydalı olabilir. Ancak halen DSL tabanlı internet altyapılarının yaygın olduğunu düşündüğümüzde, önümüzde sonunu kestiremediğimiz bir süreç var.

Son olarak, Technopat Sosyal’de paylaşılan İnternet Servis Sağlayıcıları Memnuniyet Anketine katılabileceğinizi; aynı anketten, servis sağlayıcıları arasındaki tercihinizi de belirleyebileceğinizi belirtelim.