Anasayfa Haber Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 En Düşük Pil Tüketimine Sahip SoC Oldu

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 En Düşük Pil Tüketimine Sahip SoC Oldu

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 En Düşük Pil Tüketimine Sahip SoC Oldu
Ookla Speedtest'in Pil Tüketimi Sonuçlarındaki Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Liderliği

Speedtest’in sahibi Ookla, Qualcomm, Samsung, Google ve MediaTek gibi popüler markaların bazı amiral gemisi SoC’leri üzerinde bir 5G pil tüketim testi gerçekleştirdi. Teste tabi tutulan tüm yongalar arasında en düşük pil tüketimini kaydeden Snapdragon 8 Gen 2 öne çıktı.

Snapdragon 8 Gen 2, Qualcomm’un 2022’de tanıtılan ve 2023’te yenilenen amiral gemisi SoC’lerden bir tanesi, çip 5G’ye bağlandığında selefi Snapdragon 8 Gen 1’den %10 daha az pil tüketerek %31’lik bir pil tüketimi kaydetti.

Öte yandan, Gen 2, 4G LTE’de çalışırken Gen 1’e kıyasla %7’lik bir düşüşle %25’lik bir pil tüketimi kaydetti. Gen 2’nin 5G pil tüketiminin Gen 1’in 4G pil tüketiminden bile daha düşük ve bunun oldukça ilginç olduğunu belirtelim.

Google’dan bahsetmek gerekirse, Tensor G2 çipi 5G’de %38 ve 4G LTE’de %28’lik bir pil tüketimi kaydetti. Bu arada birinci nesil Tensor çipi sırasıyla %40 (5G) ve %38 (4G LTE) pil tüketimiyle biraz daha fazla pil tüketti. Tensor G2, Pixel Fold, Pixel 7a ve Pixel Tablet gibi yakın zamanda piyasaya sürülen çeşitli cihazlara destek veriyor.

MediaTek’in Dimensity 9200‘ü 5G’de çalışırken %34’lik pil tüketimi ile en verimli ikinci çip oldu. Genel olarak sonuçlar, pil tüketimi testine dahil edilen tüm çip markalarının çiplerinde iyileştirmeler yaptığını gösteriyor.

Örneğin, Dimensity 9200, 5G pil tüketiminde Dimensity 9000’e göre %11’lik bir iyileştirme yaptı ve bu oran test edilen tüm SoC’ler arasında en yüksek değerdi. Dimensity 9200, %8’lik bir iyileştirmeyle 4G LTE’de çalışırken pil tüketimini oldukça azalttı.

Ookla bir blog yazısında “Pil tüketimini ölçmek için sabah saatlerinde %100 pil seviyesi kaydeden tüm cihazları belirledik ve öğleden sonra minimum pil seviyeleriyle karşılaştırdık” dedi.

5G, 20 Gbps’ye kadar en yüksek veri hızlarını sunabilen en yeni hücresel ağ olmakla birlikte ağları yalnızca veri olacak şekilde tasarlandığından telefon aramalarını ve mesajları işleme yeteneğine sahip olmadıklarından pil ömrünü aşırı derecede düşürüyor.

Bunun nedeni ise akıllı telefonların aynı anda 3G veya LTE ağlarına da bağlanarak arama ve mesajlaşma yeteneği kazandırmak istemesi. 5G teknolojisinin uçak ekipmanlarıyla parazite neden olduğu da biliniyor, bu da olumsuz hava koşullarındaki düşük görüşlü inişler sırasında sapmalara ve gecikmelere neden olabilir.