Anasayfa Haber Fısıltı Sessizliğinde Asus ROG Strix XF 120 Kasa Fanı Geliyor

Fısıltı Sessizliğinde Asus ROG Strix XF 120 Kasa Fanı Geliyor

Asus ROG Strix XF 120

Manyetik kaldırma teknolojisi kullanan Asus ROG Strix XF 120 kasa fanı sessizlik konusunda iddialı.

Asus, ROG Strix XF 120 adlı ilk PC kasası fanı modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Asus, fan pazarına ilk girişi için “fısıltı sessizliğindeki” manyetik kaldırma rulmanlarını tercih etti. Asus ROG Strix XF 120’nin ses seviyesinin 22.5 desibel seviyesinde olduğu da bilgiler arasında. Yale Üniversitesi tarafından hazırlanan tabloda, 22.5 desibelin rüzgarsız (20 dB) sessiz bir doğal alan ve bir fısıltı (25 dB) arasında yer aldığı görülüyor.

Manyetik kaldırma, doğrudan düşük gürültü iddiasında rol oynuyor. Fan kanatları esas olarak manyetik yatakların etrafında hareket eder, bu nedenle fiziksel temas veya sürtünme olmaz. Rüzgar direncinden kaynaklanan bir miktar sürtünme olsa da bu genellikle kovan, bilya veya akışkan dinamik yataklardan daha düşük gürültüye neden oluyor. Manyetik kaldırmanın ek bir faydası da zamanla aşınacak yağlayıcı olmaması.

ROG Strix XF 120, geçen yılın Eylül ayında duyurulmuş ancak fiyat veya çıkış tarihi konusunda hiçbir bilgi verilmemişti. Asus nihayet Twitter’da ROG Strix XF 120’nin Nisan ayında satışa sunulacağını açıkladı. Fiyat konusunun ise hala ucu açık. Bazı ön sipariş alan sitelerde ise fiyat 29 dolar civarında gözüküyor.

Model adından da anlaşılacağı üzere 120 mm‘lik bir fan. 250 ila 1.800 RPM çalışma aralığına sahip olan fan 4 pinli kabloya sahip; yani PWM destekli. Asus, hava akışını 62.5 CFM‘de, kullanım ömrünü ise 400.000 saatte derecelendiriyor. Fan, manyetik kaldırma yatakları kullanmanın yanı sıra, özel olarak yivli kanatlar ve titreşim önleyici tasarım da kullanıyor. Ayrıca, merkezdeki logo RGB aydınlatmaya sahip gibi görünüyor.