Anasayfa Haber 17 Yıllık iPod Classic Üzerinde Spotify Çalıştırıldı

17 Yıllık iPod Classic Üzerinde Spotify Çalıştırıldı

iPod Classic Spotify

Çıkışını yaptığı zamanlar müzik sektörünü tamamen değiştiren iPod Classic, farklı modifikasyonlara uğrayarak Spotify ile kullanılabilir hale geldi.

Steve Jobs, iPod Classic inovasyonunu ilk kez duyurduktan sonra dijital müzik endüstrisini altüst etmişti. Dinleyicilerin kolaylıkla parçalara erişmesinin yanında sanatçılara oldukça büyük kolaylık sağlamanın ilk adımı iPod Classic’le atılmıştı. Çıkışından günümüze kadar üzerinden 17 yıl geçen bu iPod modeli, günümüze göre kullanım açısından çok eski kalsa da bir Youtuber bu cihazı modernleştirmeyi başardı.

Guy Dupont isminde bir Youtuber, kayınvalidesinin ona hediye ettiği iPod Classic‘i uzun zaman sonra tekrardan kullanma şansına sahip olmuş. Ardından bu iPod’un oldukça eskidiğini fark edince, onu günümüz teknoloji dünyasına biraz daha yakınlaştırabilmek için harekete geçtiğini söyleyen Guy Dupont, emektar iPod Classic’e Wi-Fi ve Bluetooth özelliklerini, dokunmatik geri bildirimli bir ekranı ve Spotify kullanabilme yeniliklerini kazandırdı.

iPod Classic
Yenilenen iPod Classic

Amaç Spotify’ı iPod’da çalıştırabilmek olduğundan, ilk önce cihazın içindeki eski donanımların kaldırılması gerekiyor. Ardından Raspberry Pi Zero W, çıkarılan donanımın yerine monte ediliyor. iPod Classic’in en çok sevilen tarafı üstündeki tuş takımı ve onun kullanım şekli olduğundan buna sadık kalabilmek için Pyhton ile kodlamalar yapılıp, işlevsellik Raspberry Pi Zero W ile tam uyumlu hale getirilmiş. Bundan sonra dokunmatik geri bildirime sahip yeni bir ekran, iPod Classic kasasına ekleniyor. Son olarak kulaklığa bağımlı kalmamak adına ek olarak Bluetooth modülü ve daha uzun süre kullanım sunabilmek için 1000 mAh kapasitesinde batarya da eklenip projenin fiziksel değişiklik tarafı halledilmiş oldu.

iPod Classic Spotify

Yazılım kısmını ise işin biraz daha kolay tarafı olarak nitelendiren Guy Dupont, ilk önce Raspberry’e “Raspberry Pi OS Lite” işletim sistemini kuruyor. Ardından Spotify ile Raspberry ile arasında köprü görevi sağlaması için Raspotify isimli istemciyi de kuruyor ve Spotify Connect özelliği aracılıyla iPod ile Spotify hesabınız arasında bağlantı sağlanmış oluyor. Bu aşamayı da geçtikten sonra son olarak Spotify’ı; iPod Classic üzerinde kullanabilmek için arayüzü, Pyhton’un Tkinter aracıyla geliştirilerek proje tamamlanıyor. İşte karşınızda 2021 model iPod Classic!