Anasayfa Haber AMD Radeon v21.2.2 Sürücüsü, Mesh Shader Performansını Artırıyor

AMD Radeon v21.2.2 Sürücüsü, Mesh Shader Performansını Artırıyor

AMD Radeon v21.2.2 Sürücüsü

Bazı hata düzeltmelerini bünyesinde barındıran AMD Radeon v21.2.2 Sürücüsü, Mesh Shader performansında olağanüstü bir yükseliş getiriyor.

AMD Radeon v21.2.2 sürücüsü indirmeye sunuldu. Radeon 21.2.2 sürücüsü, yirmi yıldan eski bir oyun olan Quake III Arena da dahil olmak üzere birkaç hata düzeltmesi ile geldi. Quake III Arena’da oyun içerisinde yaşanan çökmeleri düzelten bu sürücü, aslında çok büyük bir fayda sağlayan yeniliği de bünyesinde barındırıyor. Ancak AMD’nin resmi sitesindeki sürüm notlarında dahi bu faydadan hiç bahsedilmemiş olması oldukça şaşırtıcı.

Mesh Shader‘ın ne olduğu hakkında özet olarak bilgi vermemiz gerekirse, Türkçesi “Örgü Gölgelendirme Teknolojisi” olan teknoloji, işlemciye binen yükün bir kısmını ekran kartına aktarılması olarak tanımlanıyor.

3DMark’taki yeni Mesh Shader özellik testinde performansı arttırdığı söylenilen AMD Radeon 21.2.2 sürücü sürümünde bazı denemeler yapıldı. AMD RX 6800 XT grafik kartı kullanılarak önce eski sürücüyle Mesh Shader testi yapıldı ardından yine aynı ekran kartıyla yeni çıkan 21.2.2 sürücüsüyle test gerçekleştirildi. Sonuçlar ise gördüğünüz gibi muazzam.

  • Yeni sürücüyle Mesh Shader performansı: 468.77 FPS
  • Eski sürücüyle Mesh Shader performansı: 218.50 FPS
  • Yeni sürücüyle Mesh Shader kapalıyken olan performans: 28.09 FPS
  • Eski sürücüyle Mesh Shader kapalıyken olan performans: 28.09 FPS

Yeni sürücüyü kurduktan sonra yapılan Mesh Shader testinde performans bir hayli artarak 468.77 FPS‘e kadar bir yükselmiş durumda. Eski sürücüye kıyasla, yeni olan sürücüyle Mesh Shader performansı yaklaşık yüzde 115 artmış oldu.

AMD Radeon v21.2.2 Sürücüsü

21.2.2’nin sürüm notlarında yer alanlara da kısaca değinmemiz gerekirse; Quake III Arena’daki yaşanan sorunların düzeltilmesinin yanı sıra, Radeon RX 400 ve 500 serisi donanımlarda Blender’da EEVEE render kullanırken nesnelerin hatalı şekilde oluşturulmasına neden olabilecek bir hata da giderilmiş. Ayrıca, AMD Smart Access Memory özelliği etkinleştirildiğinde Wolfenstein: Youngblood’da beklenenden daha düşük performans yaşanmasının da önüne bu sürücüyle geçildiği belirtiliyor.

Bu sürücünün ne kadar iyi tarafı olsa da neredeyse bir düzine çözülememiş hataları da mevcut. Bunlar arasında en önemlisi ve can sıkanı ise AMD sürücüsünü yönettiğimiz Radeon Software’ın CPU kullanımının çok yüksek olması. Sürüm notlarında “AMD şu anda, bir sistem boştayken bile Radeon Software’ın bazen beklenenden daha yüksek CPU kullandığını belirledi ve konuyla alakalı araştırmalara devam ediyor. Bu sorunu yaşayan kullanıcıların Radeon Software üzerinden bir hata raporu oluşturmaları önerilir.” açıklaması yapılmış.

İlgili şikayetlerin bir kısmı oldukça eski. Örneğin, Aralık 2019’da AMD’nin topluluk forumunda Ryzen 5 2600 işlemcisinde Radeon Software yazılımı kullanılırken “sürekli olarak yüzde 13 ila yüzde 20 CPU kullanımı olduğunu ve işlemci frekansının 3.6 GHz’de sabit kalmasına sebep olduğunu” iddia eden bir kullanıcıdan gönderi var.