Anasayfa Video Samsung Galaxy Buds Pro İncelemesi

Samsung Galaxy Buds Pro İncelemesi

Samsung’un yeni kulak içi kulaklıkları Buds Pro’nun yeni özelliklerine ve selefi Buds Live ile arasındaki farklara yakından bakıyoruz.

Samsung Shop İçin Tıklayınız

Buds Live’ın eksiklikleri

Geçen senenin modeli Buds Live kullanıcılardan karışık geri dönüşler aldı. Kimi kullanıcılar görüşme kalitesinin kötü olduğundan yakınırken kimileri de ergonomide yapılan kökten değişikliğin pek de taraftarı değildi. Özellikle de büyük kulaklara sahip kullanıcılar kulaklığın idareten durduğunu belirtiyordu.

Amazon fiyatı için tıklayınız

Buds Pro ile gelen yenilikler

Samsung Buds Pro ile kullanıcıların bu şikayetlerini dinlemiş ve pek çok değişikliğe gitmiş. Öncelikle kulaklığın ergonomisi artık Buds+ ile Buds Live arası bir yerlerde diyebiliriz. Buds Live kadar sıradışı ve marjinal değil ve Buds+’ın birebir kopyası da değil. Yeni Buds Pro’nun 3 renkte sunulduğunu görüyoruz. Siyah, mor ve gri.

Kutusundan çıkardığımızda kulağınızın dışında kalan bölgenin oldukça oval ve parlak bir yüzeye sahip olduğunu gördük. Bu kimilerinin hoşuna gitse de kulaklığın kolayca çizilebileceği anlamına da geliyor, o sebeple kulaklıklarınızı bozuk para dolu cebinize atmamanız ya da sert yüzeylere koymamanız gerekiyor. Küçük boyutlu şarj kutusunu sürekli yanınızda taşıdığınız için bu çokda büyük bir problem değil.

Eşleştirme için herhangi bir tuşa sahip değiliz. Kapağı açar açmaz telefonumuzun bluetooth ayarlarına gidip menzildeki aygıtları taradığımızda Buds Pro ile eşleşebiliyoruz.

Şarj kutusunun ve kulaklıkların pil durumunu kutu üzerinde 2 ayrı küçük led sayesinde kolaylıkla okuyabiliyoruz. Dışardaki led şarj kutusunun pil durumunu gösterirken, içerdeki kulaklıkları gösteriyor. Pil seviyesine göre bu LED’ler yeşil, sarı ve kırmızı yanıyor.

Ergonomi

Samsung kutuya 3 farklı boy silikon kulak ucu koymuş. Ancak buna rağmen tak unut diyebileceğimiz bir rahatlıktan söz edemiyoruz. İki saati aşan kullanımlarda çıkarıp kulağımı dinlendirme ihtiyacı duydum.

Kulakta stabil durabilme söz konusu olduğunda başarılı, koşu ve egzersiz gibi spor faaliyetlerine uygun bir kulaklık. Bu tür aktivitelere uygun olmasını sağlayan bir başka özelliği de IP7X su geçirmezlik standardı. Çabuk terleyenler için önemli bir detay. Samsung bunun şimdiye kadar bir Galaxy Buds ile gelen en yüksek standart olduğunu belirtiyor.

Aktif Gürültü Engelleme (ANC)

Kulaklığın en çok dikkat çeken özelliği ANC yani aktif gürültü engelleme. Buds Pro düşük ve yüksek olmak üzere 2 seviyede aktif gürültü ayarına sahip. Otobüste ve trafikte kulaklık düşük frekanslı yani uğultu diye sınıflandırdığımız gürültülerin tamamını engelliyor. Geriye sadece gürültünün tiz bi kısmı kalıyor. Eğer umduğunuz şey kulaklığı takıp dünyadan soyutlanmak ise bu beklentinizin gerçekleşmediğini söyleyebilirim. Özellikle bir Sony WH-1000XM3 seviyesinde gürültü engellemeden söz edemiyoruz burada. Ama bir kulakiçi kulaklık için başarılı diyebileceğim sonuç verdiğini söyleyebilirim.

Samsung’un ANC implementasyonunu asıl güzel kılan şey akıllı bir şekilde kendi kendine kapanabilmesi. Kulaklık sesinizi algıladıktan yaklaşık 2 saniye sonra ANC’yi kapatıyor ve ortam sesini açıyor. Yani bir kafeye, markete girdiğinizde birşey sipariş ederken kulaklığını kulağınızdan çıkarıp cebinize atmakla, sonra mekandan çıkarken tekrar kulağınıza takmakla uğraşmıyorsunuz. Ya da yolda karşılaştığınız bir arkadaşınızla sohbet etmek için yine kulaklığınızı çıkarmakla uğraşmıyorsunuz.

Pil ömrü

Peki ANC’nin pil ömrüne etkisi nasıl? Bu özellik açıkken tam 5 saatlik bir pil ömrüne sahip oluyorsunuz. Kutudan da 13 saatlik bir şarj süresi elde ederek ANC açıkken toplam 18 saatlik bir çalışma süresi elde edebiliyorsunuz. ANC kapandığında bu süre 8 saate çıkıyor ve şarj kutusundan 20 saat elde ederek toplamda 28 saat kullanabiliyorsunuz.

Şarj kutusu USB-C girişine sahip, ister kabloyla ister Qi destekli herhangi bir kablosuz şarj adaptörüyle şarj edilebiliyor.

Buds Pro pil ömrü noktasında Buds Live üzerinde pek de bir şey koymuyor. Aşağı yukarı aynı pil ömrüne sahip olduklarını görüyoruz. Zaten kulaklıkta kullanılan Broadcom tabanlı çipset de değişmemiş. Bu çipset Bluetooth 5.0 destekli ve Samsung’un kendi özel codec’ini kullanıyor. Bu codec stabil bağlantı koşullarında ses kalitesini 24bit 96Khz’ye kadar yükseltebiliyor. Yani bir bakıma HI-FI deneyimi sunuyor diyebiliriz.

Eğer bir kablosuz bluetooth hoparlör almak istiyor ve olaya salt pil ömrü perspektifinden bakıyorsunuz 11 saatlik pil ömrü ile Buds+ şu an için hala en iyi seçim. Ama tabi onun da aktif gürültü engelleme özelliği yok.

Peki Buds Pro önceki kulaklıklarda olduğu gibi iPhone uyumlu mu?

iPhone 7 ve sonrasıyla eşleştirip kullanabilseniz de malesef kulaklığın pek çok özelliğini ayarlayamıyorsunuz. Özellikle de mobil uygulama üzerinden ayarlanması gereken özellikleri. Bu sebeple kulaklığın özelliklerinden tam anlamıyla faydalanmak için Android tabanlı bir telefon gerekiyor. Hatta Samsung bir adım öteye gidip bazı özellikleri sadece Samsung telefonlarda mümkün bile kılmış. Örneğin 360 derece sanal çevresel ses özelliğini sadece Galaxy S21 telefonlarda açabiliyorsunuz.

Dokunmatik kontroller bu kulaklıkta da devam ediyor ve dokunup basılı tuttuğunuzda gerçekleşecek eylemi seçebiliyorsunuz Galaxy Wearable uygulaması altından. Bu uygulama aynı zamanda telefonunuza gelen bildirimleri sesli okuma, gecikmeyi azaltan oyun modu, ekolayzır, ortam sesi ve gürültü engelleme gibi özellikleri açıp kapama olanağı sunuyor.

Mikrofon ve görüşme kalitesi

Kulaklığın mikrofon kalitesini ben oldukça beğendim. Samsung dış mikrofonun önüne rüzgar gürültüsüsü engelleyici koymuş ve bir miktar işe yaradığını söyleyebilirim. Rüzgarda ve trafik gürültüsü olan bir ortamda yaptığım ses kaydında konuşma net ve anlaşılırdı. Görüşme kalitesi noktasında hayal kırıklığına uğratmayacak bir telefon. İnceleme videomuzda örnek ses kaydı bulabilirsiniz.

Ses kalitesi nasıl?

Bir Buds+ kullanıcısı olarak Buds Pro’yla müzik dinlediğimde ilk farkettiğim şey çok daha zengin tizler oldu. Tizlerin daha önplandaki varlığı belirli müzik türlerinde daha çok belli ediyor kendini. Bunun dışında bass’lar her zamanki gibi dolgun ve vurucu geliyor. Vokaller net anlaşılır. Ses kalitesinden yana kulaklıktan bir şikayetim yok.

Tabi bir kulaklıkların kulağa oturması gerekiyor optimum ses kalitesi için. Bu da eski Galaxy Buds’larda daha kolaydı. Pro’daki oval şekildeki kulak uçları sebebiyle kulağa net oturmama problemleri yaşıyorum. Sanki arada milim bir boşluk kalmış gibi sinir bozan bir his ve oradan dış mekan sesleri geliyor. Kulaklığı birkaç defa çıkarıp sağa sola çevirip iyice oturtmam gerekiyor gitmesi için. Tabiki bu benim kulak kanalı yapım sebebiyle olan birşey de olabilir.

Akıllı geçiş

Cihazlar arası akıllı geçiş kulaklığın bir diğer güzel özelliği. Samsung aramaları önceliklendirmiş. Yani kulaklığınız telefonunuzun ve tabletinizin menzilindeyse ve siz tabletinizden bir film izliyorsanız, telefonunuza arama geldiğinde kulaklık otomatik olarak telefonunuza bağlanıyor.

Sonuç değerlendirmesi

Buds Pro ortam gürültüsünü önemli ölçüde kesen başarılı bir aktif gürültü engelleyiciyi daha kulak dostu bir ergonomiyle sunuyor. Pil ömrü konusunda rekabetin gerisinde diyemeyiz, hatta AirPods Pro’nun bir tık ilerisinde. İşe gidip gelirken veya toplu taşımada dinlemek için bir kulaklık arıyorsanız günü kurtaracak bir ürün diyebilirim. Bunun yanı sıra dahili mikrofonları sesinizi ortam gürültüsünden ayırıp anlaşılır kılmada başarılı, eğer çok gürültülü mekanlarda değilseniz telefon görüşmelerinde de güvenilir bir kulaklık. Ama rahatlık ve ergonomi söz konusu olduğunda ben hala Buds+ daha başarılı buluyorum.