Anasayfa Haber Apple M1 Mac Modelleri Şimdi de SSD Sorunu ile Gündemde

Apple M1 Mac Modelleri Şimdi de SSD Sorunu ile Gündemde

M1 Mac SSD Sorunu

M1 Mac modellerinde bu defa da kullanıcıların canını sıkan bir SSD sorunu ile karşılaşılıyor.

Apple M1 Mac modellerinde çeşitli sorunlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Şimdi ise bazı M1 Mac kullanıcıları, yaşadıkları SSD sorunu sebebiyle şikayetçi. SSD’lerinde aşırı miktarda yazma hareketliliği gören kullanıcılar sürücülerinin sağlığından endişeli. Özellikle Apple’ın bu sürücüler için belirlediği yüksek fiyatlar da düşünüldüğünde sorun kullanıcılar için düşündürücü hale geliyor.

Kullanıcıların paylaştığı en ciddi görünen durumlarda, ‌M1‌ Mac’lerin SSD’sinin maksimum garantili toplam yazılan bayt (TBW) değerinin yüzde 10 ila 13’ünü tükettiği bile söyleniyor. SSD’lerdeki flaş bellek, kararsız hale gelmeden önce yalnızca belirli sayıda yazmaya izin veriyor. Yazılım ise yükün sürücünün bellek hücrelerine eşit olarak dağılmasını sağlıyor. Öte yandan, sürücüler verileri güvenilir bir şekilde tutamayacak kadar çok kez yazıldığı bir noktaya sahip. Tabii ki SSD aşınması normal ve beklenen bir durum ancak kullanıcıların şikayet ettiği gibi bazı ‌M1‌ Mac’lerde bu durum sıra dışı.

Yüzde 3 kullanım oranına sahip kullanıcı, makinesinin 256 GB’lık bir modeli olması durumunda bugüne kadar yüzde 30’a kadar kullanabileceğini ve yaklaşık 2 yıl içinde maksimum TBW’ye ulaşabileceğini hesaplamış. Sorunun ne kadar yaygın olduğu da bilinmiyor ve hatta garantili toplam yazılan bayt sorununun sadece M1 Mac’lere özel olmayabileceği de düşünülüyor.

Sorunun kaynağı için bazı tahminler de bulunuyor. Öncelikle sabit sürücülerden SMART izlemeye dayanan raporlama yazılımının SSD’nin etkinliğini yanlış tanımlayabileceği düşünülüyor. Bir diğer tahmin SSD denetleyici sabit yazılımının yazma etkinliğini yanlış bildirmesi. Son olarak, Final Cut Pro ve Logic Pro gibi yakın zamanda port edilen profesyonel uygulamaların SSD denetleyiciyle nasıl etkileşim kurduğuna özgü bir hatadan bahsediliyor.

Bu sorunun bir macOS Big Sur güncellemesi ile çözülebileceği düşünülüyor. Öte yandan, Apple cephesi bu sorunla ilgili bir çalışma yürütüyor mu bilinmiyor.