Anasayfa Haber macOS 11.3 İle M1 Mac’lerden Rosetta 2 Emülatörü Kaldırılabilir

macOS 11.3 İle M1 Mac’lerden Rosetta 2 Emülatörü Kaldırılabilir

macOS 11.3 Rosetta 2

macOS 11.3 ile birlikte bazı bölgelerdeki M1 Mac modellerinden Rosetta 2 emülatörünün kaldırılacağı fark edildi.

macOS 11.3 yazılım güncellemesi sonrasında belirli bölgelerdeki M1 Mac modellerinden Rosetta 2 emülatörünün kaldırılabileceği ortaya çıktı. MacRumors’tan Steve Moser, test etmeleri için geliştiricilere dağıtılan üçüncü macOS 11.3 betasındaki bir kodda “Rosetta bu güncelleme yüklendikten sonra kaldırılacak” şeklinde bir ibare yer aldığı fark etti. Ek olarak, bir diğer kodda ise “Rosetta artık bu bölgede kullanılamıyor. Rosetta gerektiren uygulamalar artık çalışmayacak.” diyor. Öte yandan, bu bölge ya da bölgelerin neresi olduğuna dair herhangi bir detaya yer verilmiyor.

Rosetta 2, kullanıcıların Apple işlemci üzerinde x86 talimatları içeren uygulamaları çalıştırmasına olanak tanıyan bir çeviri süreci sağlıyor. Bir kullanıcı yalnızca Intel işlemcili Mac bilgisayarlar için derlenmiş bir uygulamayı açtığında ve uygulamayı ilk kez çalıştırdığında bu uygulama Apple işlemci ile kullanılmak üzere otomatik olarak çevrilmiş oluyor. Ek olarak bu emülatör, Apple işlemciye geçişi kolaylaştırma ve kullanıcılara uygulamaları için evrensel bir ikili program oluşturmasına zaman kazandırma amacı taşıyor.

Bazı bölgelerdeki M1 Mac’lerde Rosetta 2’nin neden kaldırılacağı bilinmiyor ancak tahminler yasal veya telif hakkı nedenlerinden dolayı bunun olabileceği yönünde. Emülatör kalktığında kullanıcıların x86 uygulamaları ile ne yapacağı da meçhul.

macOS 11.3 için gelen üçüncü beta sürümünde ayrıca oyun denetleyicisi düğmelerini klavye düzenlerine eşlemek için bazı yeni ayarlar da görülüyor.