Anasayfa Haber Microsoft Mesh, Hologramın Geleceğini Gözler Önüne Seriyor

Microsoft Mesh, Hologramın Geleceğini Gözler Önüne Seriyor

Microsoft Mesh

Hologram tabanlı karma gerçeklik iletişim platformu Microsoft Mesh yeni bir dünya sunuyor.

Microsoft Ignite konferansı sırasında Microsoft Mesh adlı yeni hologram tabanlı karma gerçeklik iletişim platformu duyuruldu. Temel amacı, farklı fiziksel konumlardaki insanların ortak bir ortama katılmalarına izin vermek olan platform, 3 boyutlu yakalama teknolojisi ile her bir kişinin hologramını oluşturuyor. Microsoft’un holoportation olarak adlandırdığı tüm süreç, şirketin bulut platformu Azure üzerinde çalışıyor.

Teknoloji hakkında Alex Kipman bunun bir karma gerçeklik hayali olduğunu ve en başından fikrin bu olduğunu söylüyor. Kipman ayrıca, “Aslında içerik paylaşan biriyle aynı yerde olduğunuzu hissedebilir veya farklı karma gerçeklik cihazlarından ışınlanabilir ve fiziksel olarak birlikte olmasanız bile insanlarla birlikte bulunabilirsiniz.” diyor.

Mesh’in iş toplantılarının çok ötesinde bir potansiyel sunduğunu da belirtmek gerek. Video da göreceğiniz üzere, örneğin bir aile okyanus tabanındaki devasa balık sürülerini izlerken detaylara ulaşabiliyor veya mühendisler holografik ekipman ve parmakla kontrol edilen kullanıcı arayüzü katmanları ile bir motorun iç parçalarını inceleyebiliyor.

Halihazırda mesafeler arasında iş birliğini mümkün kılan pek çok teknoloji mevcut olsa da Mesh diğerlerini yanınızdaymış gibi hissettirmesi ile öne çıkıyor. Bu arada ister kendiniz ister kişiselleştirebildiğiniz bir avatar ile görünme şansınız bile bulunuyor.

Mesh, HoloLens kullanıcılarıyla da sınırlı olmayacak. Sanal gerçeklik kulaklıkları, akıllı telefonlar, tabletler ve PC’lerde de çalışabilecek. HoloLens için Microsoft Mesh uygulaması şu anda mevcut ve insanların ortak bir alanda toplanmasına olanak tanıyabiliyor. Ek olarak, şirketlerin ihtiyaç duyduğu türden güvenlik ve zamanlama özellikleriyle oluşturulmuş AltspaceVR adlı iş odaklı bir sürüm de duyurulmuş durumda.

Microsoft Teams’in uçtan uca şifreleme desteğine kavuşacağını da not olarak düşelim.